Εξετάσεις στα μάτια μπορούν να “προβλέψουν” το Πάρκινσον εώς και 7 χρόνια νωρίτερα
Τα τελευταία χρόνια, η μέθοδος αυτή έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στον εντοπισμό άλλων παθήσεων
Ερευνητές του University College Hospital και του Moorfields Eye Hospital στη Βρετανία εντόπισαν με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, δείκτες που υποδηλώνουν την παρουσία της νόσου Πάρκινσον, 7 χρόνια πριν την εμφάνισή της.
Για να βρει τους δείκτες της νόσου Πάρκινσον στις απεικονιστικές εξετάσεις ματιών , η ερευνητική ομάδα στράφηκε στην τεχνητή νοημοσύνη, αξιοποιώντας το σύνολο δεδομένων AlzEye.
Στη συνέχεια διασταύρωσε τα ευρήματά της με την βάση δεδομένων της UK Biobank για υγιείς ασθενείς. Αξιοποιώντας αυτά τα σύνολα δεδομένων, οι επιστήμονες μπόρεσαν να εντοπίσουν ορισμένους δείκτες, παρόλο που η νόσος του Πάρκινσον επηρεάζει μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό του πληθυσμού.
Η έρευνα αυτή υπογραμμίζει τον ρόλο των απεικονιστικών εξετάσεων ματιών (oculomics) στην ανίχνευση ασθενειών. Τα τελευταία χρόνια, η μέθοδος αυτή έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στον εντοπισμό άλλων νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, η σκλήρυνση κατά πλάκας, ακόμη και η σχιζοφρένεια.
Οι απεικονιστικές εξετάσεις ματιών έχουν επίσης συμβάλει στην ανάδειξη των κινδύνων για υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιαγγειακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων και του διαβήτη.
ΠΗΓΗ: Studyfinds