Ευρώπη: «Καμπανάκι» για δύο βακτήρια που εξαπλώνονται και είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά

Την εκτεταμένη διασπορά τους αποκαλύπτουν δύο μελέτες που δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Eurosurveillance

Parallaxi
ευρώπη-καμπανάκι-για-δύο-βακτήρια-π-635439
Parallaxi

Τον κώδωνα του κινδύνου «χτυπά» το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (ECDC) για την εξάπλωση 2 βακτηρίων στην Ευρώπη που είναι ανθεκτικά σε πολλά αντιβιωτικά.

Τα βακτήρια που έχουν σημάνει τον συναγερμό στις κοινότητες αλλά και στα νοσοκομεία της Ευρώπης, ανήκουν στα εντεροβακτήρια, δηλαδή είναι μικρόβια που αποτελούν φυσιολογικό τμήμα του εντέρου ανθρώπων και ζώων αλλά σε περίπτωση που αλλάξουν οι τιμές τους, μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις, σύμφωνα με το ECDC.

Τα εν λόγω εντεροβακτήρια έχουν αναπτύξει αντοχή στις καρβαπενέμες – ένα είδος αντιβιοτικών που αποτελεί την έσχατη λύση για τα πολυανθεκτικά μικρόβια. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως είναι ανθεκτικά σε σχεδόν όλα τα υπάρχοντα αντιβιοτικά φάρμακα, σύμφωνα με το Iatropedia.

Την εκτεταμένη διασπορά τους αποκαλύπτουν δύο μελέτες που δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Eurosurveillance. Η πρώτη αφορά ένα κολοβακτηρίδιο (e.coli ή εσερίχια κόλι). Η δεύτερη αφορά ένα βακτήριο που έως τώρα ανευρισκόταν κυρίως στην Ινδία και είναι ένας υποτύπος του μικροβίου Providencia stuartii.

Το πολυανθεκτικό e.coli

Η μελέτη για το ανθεκτικό στις καρβαπενέμες e.coli βασίζεται σε ανάλυση στοιχείων από 17 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ/ΕΟΧ). Οι χώρες αυτές αναφέρουν εκτεταμένη εξάπλωση ενός υποτύπου που λέγεται (ST)131.

Το e.coli είναι το βακτήριο που προκαλεί παγκοσμίως τους περισσότερους θανάτους λόγω αντιμικροβιακής αντοχής. Ο συγκεκριμένος υποτύπος σχετίζεται συχνά με την ανθεκτικότητα σε πολλά αντιβιοτικά, λέει το ECDC.

Στην παρούσα μελέτη αναλύθηκαν επιδημιολογικά δεδομένα από σχεδόν 600 δείγματα του βακτηρίου e.coli ST131. Τα παρείχαν τα εργαστήρια αναφοράς από Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Γαλλία, Γερμανία, Πορτογαλία κ.λπ.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, πολλά από τα βακτήρια που μελέτησαν ενδεχομένως σχετίζονται με ουρολοιμώξεις στην κοινότητα (δηλαδή εκτός νοσοκομείων). Και αυτό διότι:

  • Ήταν σχετικά χαμηλή η μέση ηλικία των ασθενών (57 ετών)
  • Σημαντικό ποσοστό των ασθενών ήταν γυναίκες
  • Το βακτήριο ανιχνευόταν συχνά σε δείγματα ούρων

Τα δεδομένα αυτά υποδηλώνουν ότι οι λοιμώξεις από ανθεκτικά στις καρβαπενέμες εντεροβακτήρια είναι πολύ πιο εκτεταμένες απ’ ό,τι πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες. Αν επεκταθούν κι άλλο, τότε τα συγκεκριμένα αντιβιοτικά δεν θα μπορούν πλέον να είναι σταθερά αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση σοβαρών λοιμώξεων από e.coli, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Το βακτήριο από την Ινδία

Το δεύτερο βακτήριο ήταν πολύ σπάνιο έως τώρα στην Ευρώπη, τονίζει το ECDC. Πλέον όμως ο συγκεκριμένος υπότυπος της Providencia stuartii έχει ανιχνευθεί σε αρκετά νοσοκομεία της Ρουμανίας, σύμφωνα με τη δεύτερη μελέτη.

Ο υπότυπος αυτός λέγεται Providencia stuartii παράγουσα NDM-1 (μεταλλο-β-λακταμάση του Νέου Δελχί). Τα περισσότερα παθογόνα που απομονώθηκαν αφορούσαν ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, όπως:

  • Λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού
  • Λοιμώξεις στο αίμα
  • Ουρολοιμώξεις

Τα περισσότερα από αυτά (το 90%) είχαν πολυανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά. Μεταξύ άλλων ήταν ανθεκτικά στις πενικιλλίνες, στις κεφαλοσπορίνες και στις καρβαπενέμες.

Στη διάρκεια 1 έτους καταγράφηκαν 4 συρροές κρουσμάτων από αυτά τα ανθεκτικά στελέχη σε πολλαπλά νοσοκομεία της Ρουμανίας. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει σταθερή μετάδοση για μεγάλο χρονικό διάστημα εντός του ρουμανικού συστήματος Υγείας.

Συγκρίνοντας τα δεδομένα αυτά με εκείνα από άλλες χώρες, οι ερευνητές συνέδεσαν το συγκεκριμένο βακτήριο με άλλα που απομονώθηκαν σε διαφορετικές χώρες, όπως η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, η Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.

Ο συνδυασμός της σταθερής μετάδοσης στα νοσοκομεία της Ρουμανίας με την διεθνή εξάπλωση δείχνει ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος περαιτέρω διασποράς, προειδοποιεί το ECDC. Γι’ αυτό τον λόγο συνιστά στα νοσοκομεία να θεσπίσουν επειγόντως αυξημένα μέτρα πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων.

Πηγή: Iatropedia.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα