Υγεία

Γιατί δεν πρέπει να μαγειρεύεις το φαγητό σε υψηλές θερμοκρασίες

Tι δείχνει πρόσφατη μελέτη.

Parallaxi
γιατί-δεν-πρέπει-να-μαγειρεύεις-το-φαγ-361996
Parallaxi

Μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείς προτού μαγειρέψεις φαγητό σε υψηλές θερμοκρασίες.

Και αυτό διότι μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, σε συνεργασία με ερευνητές από τα Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST), το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ και το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο έδειξε ότι:

Συστατικά του DNA των τροφίμων που έχουν υποστεί βλάβη από τη θερμότητα μπορούν να απορροφηθούν μέσω της πέψης και να ενσωματωθούν στο DNA του ατόμου που καταναλώνει το τρόφιμο.

Η απορρόφηση του κατεστραμμένου DNA επηρεάζει άμεσα το DNA αυτού που καταναλώνει την τροφή, προκαλώντας πιθανώς γενετικές μεταλλάξεις, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καρκίνο και άλλες ασθένειες.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ACS Central Science με επικεφαλής τον συγγραφέα Έρικ Κουλ καθηγητή Χημείας στο Στάνφορντ.

Για τη μελέτη έγινε χρήση εργαστηριακών κυττάρων και ποντικών και απαιτείται πρόσθετη έρευνα για να διαπιστωθεί αν συμβαίνει το ίδιο και στους ανθρώπους.

Περισσότερα για τη μελέτη 

Οι ερευνητές μαγείρεψαν μοσχαρίσιο κιμά, χοιρινό κιμά και πατάτες σε διάφορες θερμοκρασίες και εντόπισαν βλάβες στο DNA και στα τρία τρόφιμα. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες μαγειρέματος οδήγησαν σε αυξημένη βλάβη του DNA, ακόμη και σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες, όπως ο βρασμός.

Τα κύτταρα που αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο και εκτέθηκαν σε συστατικά DNA που υπέστησαν θερμική βλάβη, εμφάνισαν σημαντική βλάβη στο DNA, ενώ τα ποντίκια που έλαβαν διάλυμα που περιείχε αυτά τα συστατικά παρουσίασαν και τα ίδια βλάβη στα κύτταρα που αποτελούν την επένδυση του λεπτού εντέρου, όπου γίνεται η πέψη.

Με πληροφορίες από Jerusalem Post

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα