Γιατί φέτος περισσότεροι άνθρωποι κάνουν υπνοτουρισμό

Τί είναι το συγκεκριμένο φαινόμενο και γιατί αυξάνεται;

Μυρτώ Τούλα
γιατί-φέτος-περισσότεροι-άνθρωποι-κά-493416
Μυρτώ Τούλα

Όσο περνούν τα χρόνια, η καθημερινότητα γίνεται ολοένα και πιο έντονη, η ψυχική και η σωματική κούραση αυξάνει δραματικά τα επίπεδα της στους ενήλικες, ενώ οι ψυχικές ασθένειες και οι σωματικές εξαντλήσεις φτάνουν στο peak τους και «χτυπούν την πόρτα» ακόμη και των 30.

Και ενώ πέρασαν μέχρι τώρα δεκάδες καλοκαίρια που έγνοιες δεν είχες, έψαχνες νησιά για την έντονη νυχτερινή ζωή τους, μπορεί να ήσουν όλη την ημέρα στην παραλία μέχρι αργά το απόγευμα και το βράδυ να έβγαινες μέχρι να εμφανιστούν οι πρώτες ακτίνες του ήλιου στον ουρανό, τώρα πια ανήκεις στην κατηγορία ανθρώπων που ψάχνουν να βρουν ένα ήσυχο μέρος να περάσουν τις ημέρες της άδειας τους.

Ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που ξαγρύπνησαν τον χειμώνα, παρουσιάζοντας κακή ποιότητα ύπνου, ανήσυχη ή ελάχιστη και αποφάσισαν να αφιερώσουν την άδειά τους στον ύπνο, χωρίς να κανονίσουν τίποτα απολύτως.

Ο υπνοτουρισμός (sleep tourism) είναι ένα αναδυόμενο ταξιδιωτικό φαινόμενο που επικεντρώνεται στη βελτίωση και την ενίσχυση του ύπνου των ταξιδιωτών. Οι διακοπές αυτού του είδους είναι σχεδιασμένες για να προσφέρουν ένα περιβάλλον και δραστηριότητες που προάγουν τον ποιοτικό ύπνο και τη συνολική ευεξία.

Τα τελευταία χρόνια, ο υπνοτουρισμός έχει γνωρίσει σημαντική αύξηση, και αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Οι άνθρωποι αναζητούν όλο και περισσότερο ειδικές εμπειρίες που σχετίζονται με τον ύπνο και την ευεξία, καθώς η συνειδητοποίηση της σημασίας του ποιοτικού ύπνου για την υγεία έχει αυξηθεί.

Έρευνες  του Coherent Insights και του FINN Partners δείχνουν ότι η αγορά του υπνοτουρισμού αναμένεται να φτάσει τα 70,13 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024 και να συνεχίσει να αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 7,8% μέχρι το 2031. Αυτή η άνοδος συνδέεται με την αύξηση των προβλημάτων ύπνου λόγω του στρες και της αβεβαιότητας που προκάλεσε η πανδημία COVID-19​.

Ποιες περιοχές είναι κατάλληλες

Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην αγορά του υπνοτουρισμού είναι η Βόρεια Αμερική και η Ασία-Ειρηνικός, όπου χώρες όπως η Ταϊλάνδη και η Ινδονησία προσφέρουν ολοκληρωμένα προγράμματα ευεξίας που συνδυάζουν θεραπευτικές τεχνικές για τον ύπνο με παραδοσιακές μεθόδους θεραπείας. Στις ΗΠΑ και τον Καναδά, η ύπαρξη εξειδικευμένων κλινικών και ιατρικών εγκαταστάσεων έχει ενισχύσει τη ζήτηση για υπνοτουρισμό​ 

Oι τεχνολογικές καινοτομίες στον τομέα του ύπνου, όπως οι έξυπνες συσκευές και οι πολυαισθητηριακές εμπειρίες, αναμένεται να συνεχίσουν να ενισχύουν την ανάπτυξη αυτής της αγοράς, προσφέροντας νέες και βελτιωμένες λύσεις για τον ποιοτικό ύπνο.

Μπορείς να απολαύσεις τις ευεργεσίες του υπνοτουρισμού χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψεις πολλά χρήματα, εστιάζοντας σε φυσικά και οικονομικά προσιτά περιβάλλοντα και δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για ποιοτικό ύπνο.

Μία καλή επιλογή είναι να πας για κάμπινγκ στη φύση. Η διαμονή σε έναν ήσυχο φυσικό χώρο, μακριά από τον θόρυβο της πόλης, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σου. Το φυσικό φως της ημέρας και η δροσιά της νύχτας βοηθούν στη ρύθμιση του κιρκαδικού ρυθμού, κάνοντας τον ύπνο πιο βαθύ και αναζωογονητικό.

Προσπάθησε να δημιουργήσεις ένα περιβάλλον ευνοϊκό για τον ύπνο στο δικό σου σπίτι. Ακολούθησε μια χαλαρωτική ρουτίνα πριν τον ύπνο, όπως το διάβασμα ενός βιβλίου ή ένα ζεστό μπάνιο. Χρησιμοποίησε αρωματοθεραπεία με αιθέρια έλαια όπως η λεβάντα, που είναι γνωστή για τις χαλαρωτικές της ιδιότητες. Διατήρησε το δωμάτιό σου δροσερό, σκοτεινό και ήσυχο, αποφεύγοντας τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών πριν τον ύπνο.

Οι νέοι επιλέγουν όλο και περισσότερο τον υπνοτουρισμό. συνειδητοποιώντας ότι ο ποιοτικός ύπνος είναι κρίσιμος για τη σωματική και ψυχική τους υγεία, την απόδοση στην εργασία και την καθημερινή τους ζωή.

Πολλοί νέοι βιώνουν έντονο άγχος και στρες λόγω των γρήγορων ρυθμών της ζωής, των απαιτήσεων της εργασίας και της συνεχούς σύνδεσης με την τεχνολογία. Αυτό τους οδηγεί να αναζητούν διακοπές που προσφέρουν ανακούφιση από το άγχος και ευκαιρίες για χαλάρωση και αποσύνδεση.

Η Ελευθερία είναι 27 ετών και φέτος αποφάσισε να πάρει δύο εβδομάδες άδεια για να μείνει στο σπίτι της να ξεκουραστεί:

“Ο χειμώνας που πέρασε ήταν αρκετά φορτικός για εμένα, αποτελούνταν από αμέτρητες ώρες δουλειάς, ένταση και άγχος. Είμαι ένα υπερδραστήριο άτομο, μου αρέσει να βγαίνω με τους φίλους μου, να ξενυχτάμε, δεν μετριάζω συχνά την κούραση, μπορεί να είμαι 13-14 ώρες εκτός σπιτιού. Όμως φέτος κατάλαβα πως ο οργανισμός μου, τα… έφτυσε όταν η παρέα μου κανόνιζε διακοπές, αισθανόμουν πως δεν έχω το κουράγιο να πάω σε κάποιο νησί μαζί τους.

Ήξερα,  πώς θα πάμε κάπου όλοι μαζί και δεν θα ξεκουραστώ ίσα-ίσα θα τεντώσω κι άλλο την κούραση μου. Πρώτη φορά λοιπόν, αποφάσισα να μείνω στην πόλη μου, εξάλλου θα είναι και άδεια. Μετά από 7 χρόνια άλλαξα στρώμα στο σπίτι, έβαψα το δωμάτιο μου σε πιο γήινους και γαλήνιους για εμένα τόνους, έβαλα αρωματικά κεριά και βαμβακερά σεντόνια και προσπάθησα να δημιουργήσω ένα περιβάλλον ηρεμίας στην κρεβατοκάμαρα μου.

Έβαλα για λειτουργία πτήσης το κινητό και ξεκίνησα να διαβάζω βιβλία. Μέσα σε μία ώρα με είχε πάρει ήδη ο ύπνος, τόσο βαθύς που κράτησε για 12 ώρες, χωρίς καν να σηκωθώ από το κρεβάτι. Έτσι, πέρασαν περίπου 10 ημέρες, ξυπνούσα χωρίς άγχος, έτρωγα, έκανα ένα μπάνιο διάβαζα και ξανά από την αρχή. Νομίζω ήταν οι καλύτερες “τουριστικές διακοπές” που έχω κάνει δώρο στον εαυτό μου«. 

Ο Παύλος και η Αλίκη είναι ζεύγαρι, κοντά στα 30, συγκατοικούν και φέτος πήραν την απόφαση να πάνε στο εξωχικό τους σπίτι και να αποφύγουν τα ταξίδια όπως και κάνουν κάθε χρόνο:

“Ήταν μία πολύ απαιτητική χρονιά για εμάς. Αλλάξαμε σπίτι ύστερα από 5 χρόνια, οπότε είχαμε τα άγχη της μετακόμισης και των εξόδων. Μεσολάβησαν λοιπόν, 4 μήνες στους οποίους πραγματικά κανένας από τους δύο δεν έκανε ποιοτικό ύπνο, κοιμόμασταν πολύ ελαφριά, ξυπνούσαμε με τους παραμικρούς θορύβους, τρανταζόμασταν καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας και φυσικά νιώθαμε κουρασμένοι. Επίσης, τα ωράρια εργασίας μας άλλαξαν οπότε κι εμείς οι ίδιοι δεν περνούσαμε χρόνο είτε μεταξύ μας είτε με τον εαυτό μας.

Είμαστε μαζί 9 χρόνια και κάθε καλοκαίρι κάναμε ένα μεγάλο ταξίδι στο εξωτερικό. Φέτος, είπαμε να πάμε στην Χαλκιδική, στο εξοχικό των γονιών της Αλίκης, με σκοπό την απόλυτη ανάπαυλα. Θέλαμε απλώς ένα ήσυχο μέρος, ένα καλό στρώμα, καθόλου ένταση, την θάλασσα και μπόλικο ύπνο. Αυτός ήταν ο σκοπός μας. Απενεργοποιήσαμε όλα τα ξυπνητήρια, κλείσαμε τις ειδοποιήσεις από τις εφαρμογές στα κινητά μας, κοιμόμασταν κάθε μέρα 10-14 ώρες, πηγαίναμε στην θάλασσα το απόγευμα και το βράδυ βλέπαμε ταινία μέχρι τις 12 όποτε και ξαναπέφταμε για ύπνο. Ήταν η άμεση ανάγκη μας στις άδειες μας, καθώς ξέραμε πως θα έρθει ένας πολύ δύσκολος χειμώνας.”

Ο Γιάννης είναι 37 ετών και όπως λέει είχε χρόνια προβλήματα ύπνου λόγω άγχους και εργασιακού στρες: «Επισκέφτηκα ένα ξενοδοχείο στην Ισπανία που είχε πρόγραμμα για τον ύπνο, το οποίο περιλάμβανε μαθήματα γιόγκα, διαλογισμού και διατροφής. Κάθε βράδυ υπήρχε μια τελετουργία ύπνου με αρωματοθεραπεία και χαλαρωτική μουσική. Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν η αίσθηση ηρεμίας και αναζωογόνησης που ένιωσα. Είχα την ευκαιρία να αποσυνδεθώ πλήρως από την καθημερινή μου ρουτίνα και να επικεντρωθώ στην υγεία μου. Οι οδηγοί ύπνου και οι φυσικές θεραπείες που προσφέρονταν ήταν εξαιρετικές και παρατήρησα σημαντική βελτίωση στον ύπνο μου, αφού ακολούθησα ρητά το πρόγραμμα που είχα εφαρμόσει στην Ισπανία και στο σπίτι μου στην Ελλάδα».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα