Γιατί, σχεδόν όλοι είμαστε άρρωστοι

Οι ιώσεις, τα παιδιά, ο καιρός, το καλοκαίρι με covid και αυτά που έρχονται

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
γιατί-σχεδόν-όλοι-είμαστε-άρρωστοι-1222316
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Ίσως αυτή τη στιγμή να διαβάζεις αυτό το άρθρο ξαπλωμένος στον καναπέ σου, έχοντας βάλει το θερμόμετρο και περιμένοντας να δεις τι θερμοκρασία θα δείξει.

Ίσως να έχεις δει μόλις μια ανάρτηση φίλου με φωτογραφίες από χάπια, σιρόπια, βιταμίνες, σταγόνες για τη μύτη.

Το άνοιγμα των σχολείων, ο συγχρωτισμός, σε συνδυασμό με τις τις καιρικές συνθήκες, προκαλούν όπως συνήθως συμβαίνει κάθε αρχή φθινοπώρου, μια έξαρση των ιώσεων.

Γρίπη, κρυολόγημα, κορονοϊός, κρούσματα γαστρεντερίτιδας είναι τις τελευταίες ημέρες οι αιτίες που ρίχνουν πολλούς από εμάς στο κρεβάτι.

Οι γιατροί πάντως εμφανίζονται καθησυχαστικοί καθώς από τα έως τώρα δεδομένα έχουν να κάνουν με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού που δεν οδηγούν δηλαδή σε πνευμονίες όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια λόγω της πιο έντονης παρουσίας του κορονοϊού.

Ωστόσο, παραδοσιακά περιμένουν τα πράγματα να χειροτερέψουν τους επόμενους μήνες, όσον αφορά τις ιώσεις, τονίζοντας όμως ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Αυτό που επίσης σημειώνουν είναι ότι πολλές από τις παραπάνω ιώσεις εμφανίζουν κοινά συμπτώματα με αποτέλεσμα τις πρώτες ώρες να μην είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι ακριβώς έχουμε.

Γι’ αυτό το λόγο και συστήσουν με την εμφάνιση των συμπτωμάτων να επικοινωνήσουμε αμέσως με το γιατρό μας ώστε εκείνος να μας πει εάν θα πρέπει να κάνουμε κάποιο τεστ για τον κορονοϊό ή τη γρίπη, ώστε να σιγουρευτούμε σχετικά με το τι έχουμε και πώς πρέπει εν συνεχεία να το αντιμετωπίσουμε.

Αυτό μάλιστα είναι νόμος ιδιαίτερα για τα παιδιά, καθώς συστήσουν στους γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Με το που διαπιστώσουν ότι το παιδί ανεβάσει πυρετό θα πρέπει αμέσως να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρο και να λάβουν σαφείς οδηγίες σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν.

Γαστρεντερίτιδα, γρίπη τύπου Α’, στρεπτόκοκκος, κορονοϊός είναι οι πιο συχνές ιώσεις που «χτυπούν» αυτό το διάστημα τα παιδιά που μετρούν λίγες ημέρες επιστροφής στα θρανία και τους παιδικούς/βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Εμβολιασμός, υγιεινή των χεριών, σωστή διατροφή και να μένουν τα παιδιά σπίτι όταν εμφανίζουν συμπτώματα, είναι κάποια SOS μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί στους γονείς.

«Να σκεφτόμαστε και τους άλλους, αλλά πάνω από όλα να σκεφτόμαστε τα παιδιά μας» αναφέρει στην parallaxi παιδίατρος και προσθέτει:

«Η νόσηση από τη γρίπη μπορεί να είναι βαρύτερη από τον covid όπως έχει εξελιχθεί πλέον. Τα παιδιά εκτός του ότι νοσούν, μεταφέρουν και τις ιώσεις στα υπόλοιπα μέλη του οικογενειακού περιβάλλοντος. Δεν πρέπει να εξαντλούμε τα παιδιά μας. Συνεχίζουμε και λέμε ότι τα παιδιά πρέπει να εκτεθούν στις ιώσεις για να χτιστεί το ανοσοποιητικό τους σύστημα, αλλά πρέπει να δίνουμε χρόνο στο ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού για να μην είναι αντιμέτωπο διαρκώς με λοιμώξεις και ιώσεις.

Θα πρέπει το παιδί να επιστρέψει στο σχολικό περιβάλλον και στις λοιπές δραστηριότητές του μόνο όταν έχει αναρρώσει πλήρως προκειμένου και να μην κολλήσει τα άλλα παιδιά και έτσι μπούμε σε έναν κύκλο ιώσεων που δεν θα κλείσει ποτέ, αλλά κυρίως και για να μην εκτεθεί σε έναν νέο ιό και με ήδη επιβαρυμένο το ανοσοποιητικό του χρειαστεί ακόμη περισσότερος χρόνος για να αναρρώσει».

«Οι ιώσεις δεν μας άφησαν ούτε το καλοκαίρι. Υπήρχαν πολλοί οι οποίοι νόσησαν από κορονοϊό κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Άλλοι τα περνάνε ελαφριά, άλλοι με πιο σοβαρά συμπτώματα. Από εδώ και πέρα έτσι θα κυλήσει ο καιρός, με εξάρσεις και ύφεση των ιώσεων» μας αναφέρει ιδιοκτήτης φαρμακείου.

ECDC: Τι άλλαξε φέτος με τις ιώσεις του αναπνευστικού και τι αναμένεται

Τα χαρακτηριστικά των ιώσεων που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, περιγράφουν οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Στην εβδομαδιαία τους έκθεση, σημειώνουν πως η γρίπη παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, ενώ τα κρούσματα κορωνοϊού έχουν πτωτικές τάσεις.

Όπως αναφέρουν, η επιτήρηση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη δείχνει ότι η δραστηριότητα των ιών του αναπνευστικού παραμένει σε χαμηλά επίπεδα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, παρόμοια με εκείνα που είχαν παρατηρηθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Αρκετές χώρες, ωστόσο, παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις.

Η δραστηριότητα του SARS-CoV-2 ποικίλλει τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια περίθαλψη. Το καλοκαίρι του 2024, υπήρξε έξαρση περίπου έξι εβδομάδες νωρίτερα από το 2023.

Ωστόσο, τα επίπεδα είναι συγκρίσιμα ως προς τον αριθμό των ελεγμένων δειγμάτων και τα ποσοστά θετικότητας.

Σε επίπεδα πρωτοβάθμιας φροντίδας (γενικοί γιατροί), υπάρχει διακύμανση, με τη θετικότητα να αυξάνεται την περασμένη εβδομάδα στο 24%.

Στα΄νοσοκομεία, η συγκεντρωτική θετικότητα των τεστ παρέμεινε σταθερή στο 15% (διακύμανση 2,5% – 35%). Μεγαλύτερη είναι η επίπτωση στα άτομα 65 ετών και άνω (21% θετικά τεστ).

Η Τσεχία και η Σλοβακία συνέχισαν να εμφανίζουν αυξανόμενο αριθμό θετικών στον κορωνοϊό νοσηλευόμενους ασθενείς, ενώ αύξηση θανάτων καταγράφηκε τις τελευταίες εβδομάδες σε Βουλγαρία, Τσεχία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία και Σουηδία.

Οι ειδικοί του ECDC τονίζουν πως η δραστηριότητα της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Ξεκινά ο εμβολιασμός κατά της γρίπης – Οσα πρέπει να γνωρίζετε

Σε εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας σημειώνεται ότι αναμένεται πως και κατά την προσεχή περίοδο γρίπης 2024-2025 ο ιός της γρίπης θα κυκλοφορήσει παράλληλα με τον ιό SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο COVID-19. Αυτή η ιδιαίτερη συγκυρία απαιτεί την εφαρμογή του αντιγριπικού εμβολιασμού κατά την προσεχή περίοδο με προτεραιότητα τον εμβολιασμό ατόμων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Συνιστάται ο αντιγριπικός εμβολιασμός να διενεργείται στο διάστημα από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι το τέλος Νοεμβρίου με βάση τη συνήθη έναρξη της εποχικής έξαρσης της γρίπης στη χώρα μας.

«Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλει στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης καθώς και κατ’ επέκταση στη μείωση απουσιών από την εργασία, το σχολείο και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση», τονίζεται στην εγκύκλιο.

Κατά τη φετινή περίοδο η πλειονότητα των ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ ή απεβίωσαν με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη δεν είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο, παρότι ανήκαν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για την οποία συστήνεται ο εμβολιασμός.

Συστάσεις εμβολιασμού

Η γρίπη είναι μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού που οφείλεται στους ιούς της γρίπης και μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως σοβαρή και, σπανιότερα, θανατηφόρο νόσο. Η πλειονότητα των ατόμων που θα μολυνθεί συνήθως αναρρώνει πλήρως. Οι ομάδες εκείνες του πληθυσμού που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές είναι οι ηλικιωμένοι, τα πολύ μικρά παιδιά, οι έγκυοι, καθώς και άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια νοσήματα.

Στη χώρα μας θα κυκλοφορήσουν και φέτος τα ενισχυμένα τετραδύναμα αδρανοποιημένα εμβόλια QIV-HD (εμβόλιο υψηλής δόσης) και aQIV (εμβόλιο με ανοσοενισχυτικό), τα οποία έχουν υψηλή ανοσογονικότητα και συστήνονται για την πρόληψη της εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης και των νοσηλειών, σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Οι ομάδες πληθυσμού κατά προτεραιότητα που πρέπει να εμβολιαστούν

  • Ατομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
  • Βρέφη και παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 5 ετών.
  • Παιδιά ηλικίας άνω των 5 ετών και ενήλικες με επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα
  • Εγκυοι ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζουσες.
  • Ατομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95η ΕΘ.
  • Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).
  • Ατομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
  • Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κ.λπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης.
  • Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.
  • Αστεγοι.
  • Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς [συμπεριλαμβανομένων εκτροφέων μινκ (γουνοφόρα θηλαστικά)], σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Οδηγίες χορήγησης εμβολίου

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται εγκαίρως και πριν από την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Κατά προτίμηση ο εμβολιασμός του πληθυσμού συνιστάται να διενεργείται στο διάστημα από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι το τέλος Νοεμβρίου με βάση τη συνήθη έναρξη της εποχικής έξαρσης της γρίπης στη χώρα μας.

Επιπρόσθετα, εφόσον ο εμβολιασμός δεν έγινε τη συνιστώμενη περίοδο, μπορεί να διενεργηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός γενικά περιλαμβάνει 1 μόνο δόση του εμβολίου ετησίως.

Βρέφη και παιδιά ηλικίας =6 μηνών χορηγείται 0,5 ml (ολόκληρη η δόση), σύμφωνα με τις οδηγίες από επίσημους Ευρωπαϊκούς ή άλλους φορείς φαρμάκων (EMA. FDA, κ.ά.).

Συγχορήγηση με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί και την ίδια ημέρα με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού –αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία– όπως και οποιαδήποτε άλλη ημέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Αντιγριπικός εμβολιασμός και λοίμωξη COVID-19

Ασυμπτωματικά άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 και έχουν αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα