Γρίπη: 24 νέες νοσηλείες σε ΜΕΘ – Τι προειδοποιούν ειδικοί
Τα μέτρα προστασίας και ο ρόλος του εμβολίου
Καλπάζει η γρίπη στη χώρα μας – κάτι που επιβεβαιώνεται και από την έκθεση του ΕΟΔΥ – καθώς καταγράφηκαν 24 σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία στη ΜΕΘ. Ενδεικτικό, της κατάστασης είναι το γεγονός πως οι νέες νοσηλείες σε ΜΕΘ λόγω κορονοϊού είναι εννέα.
Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα (όπως εκτιμάται από το δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ) παραμένει άνω του ορίου που υποδεικνύει την έναρξη της δραστηριότητας της εποχικής γρίπης (10%), παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η θετικότητα των δειγμάτων του δικτύου επιτήρησης SARI παρουσιάζει μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ καταγράφηκαν 24 νέα σοβαρά κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, και 3 θάνατοι ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
Πρόκειται για 16 άνδρες και 8 γυναίκες, από 39 έως 93 ετών, και διάμεση ηλικία τα 66 έτη.
Επιπλέον, δηλώθηκαν αναδρομικά τρία νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ένα με ημερομηνία εισαγωγής εντός της εβδομάδας 52/2024 και δύο με ημερομηνία εισαγωγής εντός της εβδομάδας 01/2025.
Εβδομαδιαίος αριθμός εισαγωγών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, σύνολο χώρας, εβδομάδα 40/2024 – εβδομάδα 02/2025
Πηγή: ΕΟΔΥ
Διαβάστε αναλυτικά την έκθεση του ΕΟΔΥ ΕΔΩ
Γρίπη: Κυρίαρχη ιογενής λοίμωξη – Πότε θα υποχωρήσει
«Γονατίζουν» τα νοσοκομεία από τους ασθενείς που νοσούν τις τελευταίες ημέρες, μιας και οι ιώσεις έχουν αυξηθεί δραματικά μετά την Πρωτοχρονιά. Την ίδια ώρα τα γραφεία και τα σχολεία… αδειάζουν.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, εκτίμησε ότι η έξαρση των ιώσεων θα αρχίσει να υποχωρεί στα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ χαρακτήρισε τη γρίπη ως την κυρίαρχη ιογενή λοίμωξη της περιόδου.
Απαντώντας σε ερώτηση για τον επίμονο βήχα, ο κ. Τζανάκης εξήγησε: «Είναι ένα σύνδρομο ενδεχομένως με ρινοϊό, χωρις να αποκλείεται όμως να είναι και γρίπη. Ξεκινάει με έντονο πονόλαιμο, εν συνεχεία βήχα και πολύ καταρροή και κάποιες φορές δυστυχώς καταλήγει να ταλαιπωρεί τον άνθρωπο για πάρα πολλές ημέρες με βήχα. Αν ταλαιπωρείστε πολύ, να πάτε να πάτε στον πνευμονολόγο σας».
Γρίπη τύπου Α και επιπλοκές
Όπως ανέφερε ο καθηγητής, στις μισές ή και στις δύο στις τρεις περιπτώσεις πρόκειται για γρίπη τύπου Α, συνδέοντας την τρέχουσα έξαρση με το πανδημικό στέλεχος του 2009 (H1N1).
«Δεν βλάπτονται με την γρίπη μόνο οι άνθρωποι οι οποίοι είναι επιρρεπείς, είναι ανοσοανεπαρκείς ή είναι μεγάλης ηλικίας», διευκρίνισε, σημειώνοντας πως νέοι, υγιείς άνθρωποι κάτω των 40 ετών μπορεί να νοσήσουν σοβαρά και να καταλήξουν ακόμη και στις ΜΕΘ. Αυτό συμβαίνει όταν η γρίπη δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για βακτηριακές λοιμώξεις, όπως από τον πνευμονιόκοκκο.
Μέτρα προστασίας και ο ρόλος του εμβολίου
Ο καθηγητής υπενθύμισε ότι η χρήση μέτρων προστασίας, όπως οι μάσκες και η αντισηψία των χεριών, παραμένει το βασικότερο μέτρο αποφυγής των ιώσεων. Όσα εφαρμόζαμε κατά την πανδημία του κορονοϊού, όπως η χρήση μάσκας σε μέσα μαζικής μεταφοράς και σούπερ μάρκετ, είναι απολύτως αποτελεσματικά, εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ.
Σχετικά με το αντιγριπικό εμβόλιο, ο κ. Τζανάκης ανέφερε ότι, παρά την περιορισμένη αποτελεσματικότητα 30%-40% κατά της λοίμωξης, προστατεύει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τη βαριά νόσηση.
Εξακολουθεί να υπάρχει χρόνος για τον εμβολιασμό, ειδικά για όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, σύμφωνα με τις οδηγίες των επιστημονικών εταιρειών και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.
Πώς δικαιολογούνται οι απουσίες λόγω ιώσεων στα σχολεία
Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας την Πέμπτη (16/1) και σχεδόν παράλληλα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, με την οποία γίνεται γνωστό πως η γρίπη σαρώνει, οι απουσίες των μαθητών/τριών από τα μαθήματα, λόγω των εποχικών ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων, θα καταχωρούνται, αλλά δεν θα προσμετρώνται.
Η εν λόγω απόφαση θα εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως και με την προσκόμιση από τους/τις ενδιαφερόμενους/ες πρόσφατης βεβαίωσης δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας. Οι απουσίες αυτές είναι πέραν του προβλεπόμενου από τις γενικότερες ή ειδικότερες διατάξεις αριθμού απουσιών.
Τι είναι η γρίπη τύπου Α;
Υπάρχουν τρεις τύποι του ιού της γρίπης, ο Α, ο Β και ο C. Από αυτούς οι A και Β είναι πιο συχνοί για τον άνθρωπο και είναι αυτοί που ευθύνονται για τις εξάρσεις της εποχιακής γρίπης.
Οι ιοί της γρίπης τύπου Α διακρίνονται επίσης σε υπότυπους ανάλογα με τη σύστασή τους, που είναι η αιμαγλουτινίνη (Η) και η νευραμινιδάση (Ν).
Χρειάζεται από 1 έως 5 ημέρες για επώαση οπότε και ο ιός πολλαπλασιάζεται στη ρινοφαρυγγική οδό.
Πώς μεταδίδεται η γρίπη τύπου Α;
Η μετάδοσή της γίνεται όταν αέρια σωματίδια από εκκρίσεις (βήχας ή φτέρνισμα, ομιλία, φιλί) απευλευθερώνονται στον αέρα και εισέρχονται στο βλενογόνο του άλλου ατόμου. Επίσης, η μετάδοση είναι εξιαρετικά πιθανή από την επαφή με επιφάνειες ή αντικείμενα που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια επαφή με το πρόσωπο, από όπου ο ιός μπορεί να εισέλθει στον οργανισμό μέσω των βλεννογόνων. Ένα άτομο που νόσησε θεωρείται μεταδοτικό από τη στιγμή που μολύνεται και μπορεί να συνεχίσει να είναι αρκετές μέρες μετά την ύφεση των συμπτωμάτων.
Κύρια συμπτώματα της γρίπης τύπου Α
Το χαρακτηριστικό των συμπτωμάτων της γρίπης Α είναι ότι εμφανίζονται αιφνίδια και είναι αρκετά έντονα. Τα συμπτώματα κρατούν συνήθως έως και 7 ημέρες, όμως υπάρχει περίπτωση κάποια από αυτά (βήχας, κόπωση) να επιμείνουν για αρκετό καιρό μετά την αποδρομή της γρίπης. Τα κυριότερα είναι τα εξής:
- Πυρετός, ο οποίος είναι και υψηλός στις περισσότερες περιπτώσεις και συνοδεύεται από έντονα ρίγη
- Πόνος στα κόκαλα και τους μυς
- Πονοκέφαλος
- Πονόλαιμος συνοδευόμενος από ξηρό ή και παραγωγικό βήχα
- Αίσθημα κόπωσης και ατονίας.
- Σπανιότερα μπορεί να προκύψουν συμπτώματα όπως είναι η ναυτία και ο εμετός.
Η γρίπη συχνά συνδέεται και με άλλες καταστάσεις όταν δεν φροντιστεί άμεσα με ξεκούραση και συμπτωματική θεραπεία, όπως είναι η πνευμονία και η βρογχίτιδα.