Γυαλιά με τεχνητή νοημοσύνη υπόσχονται να αντικαταστήσουν το μπαστούνι των τυφλών
Τα γυαλιά προσφέρουν οδηγίες με ένα ηχητικό σήμα, ένα «μπιπ» που ακούγεται είτε στο δεξί είτε στο αριστερό αφτί για να κατευθύνει τον χρήστη.
Ένα πειραματικό ζευγάρι έξυπνων γυαλιών που βοηθά τον χρήστη να αναγνωρίζει εμπόδια και να βρίσκει τον δρόμο του δείχνει να πλεονεκτεί έναντι του λευκού μπαστουνιού από το οποίο εξαρτώνται σήμερα πολλοί άνθρωποι με προβλήματα όρασης.
Το πρωτότυπο της συσκευής που παρουσιάζεται στην επιθεώρηση Nature Medicine χρησιμοποιεί λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) για να ερμηνεύει τις εικόνες που μεταδίδουν οι ενσωματωμένες κάμερες.
Τα γυαλιά προσφέρουν οδηγίες με ένα ηχητικό σήμα, ένα «μπιπ» που ακούγεται είτε στο δεξί είτε στο αριστερό αφτί για να κατευθύνει τον χρήστη.
Σε μια δοκιμή στην οποία συμμετείχαν 20 άτομα με ολική ή μερική τύφλωση, τα έξυπνα γυαλιά μείωσαν κατά 25% τον χρόνο που χρειάζονταν οι εθελοντές για να περπατήσουν έναν λαβύρινθο μήκους 25 μέτρων, συγκριτικά με το λευκό μπαστούνι.
«Το σύστημα μπορεί εν μέρει να αντικαταστήσει τα μάτια» δήλωσε στον δικτυακό τόπο του Nature ο Λέιλεϊ Γκου του Πανεπιστημίου «Ζιάο Τονγκ» στη Σαγκάη.
Αναγνώρισε πάντως ότι θα απαιτηθούν περαιτέρω δοκιμές για να αποδειχθεί ότι το σύστημα είναι αξιόπιστο και ασφαλές στην καθημερινή χρήση.
Δυνητικά, τα έξυπνα γυαλιά θα πλεονεκτούσαν στο αστικό περιβάλλον, καθώς ανιχνεύουν εμπόδια σε μεγαλύτερες αποστάσεις από ό,τι ένα μπαστούνι.
Σε μια άλλη δοκιμή της μελέτης, οκτώ εθελοντές που φορούσαν τα γυαλιά ΑΙ μπόρεσαν να κινηθούν άνετα σε απαιτητικούς χώρους, όπως στον δρόμο μιας πόλης και σε ένα συνεδριακό κέντρο γεμάτο έπιπλα.
Εκτός από τα γυαλιά, ο Γκου και οι συνεργάτες του αναπτύσσουν επίσης ένα αυτοκόλλητο επίθεμα με κάμερα που τοποθετείται στον καρπό και επικοινωνεί με ένα δεύτερο αυτοκόλλητο στο δάχτυλο. Όταν το πρώτο αυτοκόλλητο ανιχνεύει εμπόδια σε απόσταση μικρότερη των 40 εκατοστών, το δεύτερο δονείται για να ενημερώσει τον χρήστη.
Στο απώτερο μέλλον, η ερευνητική ομάδα θα ήθελε να καταργήσει εντελώς τα γυαλιά και να ενσωματώσει τις κάμερες σε φακούς επαφής.
Πηγή: in.gr