Heroin Chic: Η επιστροφή του πιο τοξικού trend των 90’s
Όταν τα αδύνατα σώματα συνδυάζονται με την κατάχρηση ηρωίνης, πόσο σικ μπορεί είναι;
Το πιο τοξικό trend των 90’s έχει επιστρέψει.
Έτσι όπως ήρθε, πρέπει να φύγει.
Ο όρος “Heroin Chic” επινοήθηκε και διαδόθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, από τη βιομηχανία της μόδας.
Εξύψωνε τα σκελετωμένα σώματα, το χλωμό -σαν πανί- δέρμα, με μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, σε συνδυασμό με ανδρόγυνα και απεριποίητα μαλλιά. Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, συνδέονταν άμεσα με την κατάχρηση ναρκωτικών και συγκεκριμένα με την ηρωίνη.
Η ονομασία “Heroin Chic” υιοθετήθηκε ως τάση την εποχή εκείνη και την είχε χρησιμοποιήσει μέχρι και ο Πρόεδρος της Αμερικής, Bill Clinton. Τα supermodels της εποχής, Kate Moss και Gia Carangi, που σάρωναν τις πασαρέλες και τα περιοδικά των όχι και τόσο μακρινών 90’s, ήταν οι πρώτες που συνδέθηκαν άμεσα με αυτήν την τάση, λόγω της εμφάνισής τους σε φωτογραφίσεις περιοδικών της εποχής. Η Kate Moss, εκείνη την περίοδο μάλιστα, δήλωσε ότι μία από τις μάντρες της ήταν η φράση: “Nothing tastes as good as skinny feels”, ότι δηλαδή τίποτα δεν έχει καλύτερη γεύση όσο η αίσθηση του να είσαι αδύνατος/η.
Η τάση αυτή, δημιούργησε άρρωστα πρότυπα ομορφιάς και μαζί με αυτά πλήθος διατροφικών διαταραχών. Όχι μόνο για τα άτομα της βιομηχανίας της μόδας αλλά και για τις κοπέλες που αγόραζαν τα περιοδικά και έβλεπαν τα σκελετωμένα κορμιά στην τηλεόραση, θεωρώντας τα ιδανικά. Ταυτόχρονα, στιγμάτισε όχι μόνο τα πολύ αδύνατα μοντέλα και τα άτομα με πολύ τέτοιο σωματότυπο γενικά, αλλά και όλους τους χρήστες ναρκωτικών που πασχίζουν από εξαρτήσεις. Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Ένωσης Νευρικής Ανορεξίας και Συναφών Διαταραχών, οι διατροφικές διαταραχές επηρεάζουν τουλάχιστον το 9% του πληθυσμού παγκοσμίως και λιγότερο από το 6% των ατόμων με διατροφικές διαταραχές διαγιγνώσκονται ιατρικά ως λιποβαρή. Οι διατροφικές διαταραχές συγκαταλέγονται στις πιο θανατηφόρες ψυχικές ασθένειες, δεύτερες μετά την υπερβολική δόση οπιοειδών, με 10.200 θανάτους κάθε χρόνο – δηλαδή ένας θάνατος κάθε 52 λεπτά.
Ο θάνατος του -μόλις 19 χρονών- φωτογράφου μόδας, David Sorrenti το 1997, παρά το γεγονός ότι τελικά δεν αποδόθηκε στην υπερβολική χρήση ηρωίνης, ήταν αυτός που έδωσε τέλος στην τάση. Η μητέρα του, μετά τον χαμό του γιού της αλλά και με αφορμή των πολλών ακόμη θανάτων νεαρών ανθρώπων του χώρου, ξεκίνησε εκστρατεία έτσι ώστε τα περιοδικά να σταματήσουν να προβάλλουν τα υπερβολικά αδυνατισμένα πρότυπα και να αναλάβουν την ευθύνη.
Εν έτει 2023, μετά από τόσες προσπάθειες για την προώθηση μιας υγειούς εικόνας εαυτού και την αποδοχή της διαφορετικότητας, αυτή η “τάση” κάνει το χειρότερο πισωγύρισμα. Χωρίς κανέναν να την έχει ζητήσει ή να τη θέλει. Ανακυκλώθηκε και ξαναγύρισε μέσα από το Tik Tok και τις διασημότητες με πληθωρικές φιγούρες να αφαιρούν ότι λίπος είχαν προσθέσει – γιατί οι χυμώδεις γυναίκες ήταν “in” τα τελευταία χρόνια.
Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου το body positivity εδρεύει σε κάθε πλατφόρμα των μέσων μαζικής δικτύωσης, τα οποία κάνουν φιλότιμες προσπάθειες να περιορίσουν το περιεχόμενο που εξυμνεί τις διατροφικές διαταραχές. Αν αναζητήσει κανείς στο Tik Tok “heroin chic”, θα δει ότι ο όρος παραβιάζει τις πολιτικές περιεχομένου, ενώ αν ψάξει για thinspo (δηλαδή thin inspiration) στο Tik Tok ή “skinny” στο Instagram, θα ανακατευθυνθεί σε πηγές όπως η National Eating Disorder Association. Με τα σώματα κάθε μεγέθους να συμπεριλαμβάνονται (ή τουλάχιστον να προσπαθούν) σε διαφημιστικά σποτ από μάρκες ομορφιάς και με plus size μοντέλα, όπως η Ashley Graham και η Precious Lee να παρεβρίσκονται σε πασαρέλες στις Εβδομάδες Μόδας και σε εξώφυλλα περιοδικών, θα πίστευε κανείς ότι έχουμε κάνει πέντε βήματα μπροστά σαν κοινωνία. Με την άνοδο αυτής της τάσης, κάνουμε δέκα πίσω.
Μάλιστα, πριν από μερικούς μήνες η New York Post ανάρτησε ένα άρθρο με τον τίτλο “Bye-Bye Booty: To heroin chic επέστρεψε”. Έγινε άστοχη χρήση του clickbait στον τίτλο, καθώς το κείμενο δεν εξυμνούσε ολοκληρωτικά την τάση αλλά περνούσε μικτά μηνύματα προμοτάροντας εμμέσως πλην σαφώς τα αδύνατα σώματα και κρίνοντας ότι δεν ανταποκρίνεται σε αυτές τις προσδοκίες. Το άρθρο δημιούργησε σάλο αντιδράσεων από ακτιβιστές, διασημότητες και μη. Η γνωστή ηθοποιός Jameela Jamil, προχώρησε σε δημοσίευση στο Instagram και στο Tik Tok, γράφοντας “ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑΣΕΙΣ”.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Και εκεί ακριβώς είναι η αρχή του λάθους. Το γεγονός ότι τα γυναικεία σώματα είναι “εντός” και “εκτός” μόδας, η οποία συνεχώς αλλάζει. Στα 90’s ήταν τα σκελετωμένα κορμιά. Με την άνοδο των Kardashians, το ιδανικό έκανε στροφή στα juicy σώματα με καμπύλες – αλλά επίπεδη κοιλιά με κοιλιακούς, λες και αυτό είναι ποτέ δυνατό! Και τώρα που οι Kardashians, επιλέγουν να ξαναγίνουν “natural” (που μόνο αυτό δεν είναι) και αφαιρούν τις επεμβάσεις τους, επιστρέφουμε στο άλλο άκρο, του άρρωστου αδυνατίσματος. Οι διασημότητες, θέλοντας και μη, ασκούν τεράστια επιρροή στα νέα κορίτσια και οι επιδράσεις τους μπορούν να γίνουν viral σε δευτερόλεπτα μέσα από το Tik Tok και το Instagram, καθώς όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω τους.
Το πισωγύρισμα μιας τέτοιας τάσης, είναι άκρως προβληματικό και τουλάχιστον επικίνδυνο, καθώς δίνει μια πιθανή επιβεβαίωση σε άτομα με διατροφικές διαταραχές και υποβάλλει κοπέλες στη διαδικασία αδυνατίσματος με ανθυγιεινές μεθόδους, με στόχο να φτάσουν τα “ιδανικά” της κοινωνίας. Όσο προωθούνται τέτοια πρότυπα, είτε είναι από τα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης είτε από τους influencers και celebrities, κάνουμε βήματα πίσω όσον αφορά την ισότητα, όχι μόνο των σωμάτων αλλά και του ίδιου του γυναικείου φύλου.