Η λίστα με πάνω από 200 φάρμακα σε έλλειψη – Οι αιτίες του προβλήματος
Σημαντικές είναι οι ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά
Σημαντικές είναι οι ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά, όπως προκύπτει από τα επικαιροποιημένα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).
Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο καταγράφηκε περιορισμένη διαθεσιμότητα σε 214 φάρμακα. Τα 33 ήταν νοσοκομειακά, τα 7 σκιαγραφικά, τα 2 Μη Συνταγογραφούμενα (ΜΗΣΥΦΑ), ένα εμβόλιο και ένα ραδιοφάρμακο.
Επιπλέον, όπως αναφέρεται, υπάρχει περιορισμένη διαθεσιμότητα μόνιμης και έκτακτης κάλυψης σε ακόμη 23 σκευάσματα, εκ των οποίων τα δύο είναι νοσοκομειακά.
Δείτε ολόκληρη τη λίστα με τα φάρμακα που είναι σε περιορισμένη διαθεσιμότητα ΕΔΩ
Οι αιτίες του προβλήματος
Σύμφωνα με ειδικούς, οι λόγοι των ελλείψεων είναι ποικίλοι και έγκεινται στα προβλήματα της διεθνούς φαρμακευτικής αγοράς, στην αυξημένη ζήτηση της χειμερινής περιόδου, στην τακτική να εισάγονται φάρμακα αλλά ακολούθως να εξάγονται για μεγαλύτερο κέρδος, καθώς και στην πολιτική που ακολουθούν οι αρμόδιες αρχές της χώρας για τη φαρμακευτική δαπάνη.
Όπως έχει επισημανθεί από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, τα χρόνια των μνημονίων είχε θεσμοθετηθεί η φαρμακευτική δαπάνη να είναι στο 1% του ΑΕΠ, και παρότι αφήσαμε πίσω τα «μνημόνια», η πολιτική αυτή δεν έχει αλλάξε.
Για το φαινόμενο των εισαγωγών φαρμάκων που μετατρέπονται σε εξαγωγές, ειδικοί της αγοράς του φαρμάκου σημειώνουν πως η τιμή των σκευασμάτων στην Ελλάδα ορίζεται ως ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών στην Ευρώπη, οπότε πολλές εταιρείες αποφασίζουν να δίνουν προτεραιότητα σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου εξασφαλίζουν μεγαλύτερα κέρδη.
Το φαινόμενο των «παράλληλων εξαγωγών», οδηγεί την Ελλάδα να μην έχει επαρκείς ποσότητες σε φάρμακα, καθώς οι χονδρέμποροι τα πωλούν σε άλλες χώρες σε πολύ υψηλότερες τιμές. Για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα ο ΕΟΦ είχε επιβάλλει κάποιες απαγορεύσεις στις εξαγωγές συγκεκριμένων σκευασμάτων, ωστόσο πολλά ακόμη παραμένουν εκτός περιοριστικού πλαισίου.
Φάρμακα με QR code από 9/2
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, από 9 Φεβρουαρίου 2025 ενεργοποιούνται οι νέες απαιτήσεις για τα χαρακτηριστικά ασφαλείας που θα εμφανίζονται στη συσκευασία των φαρμάκων, αντικαθιστώντας την επικόλληση της υδατογραφημένης ταινίας γνησιότητας του ΕΟΦ, η οποία βρίσκεται τώρα σε όλα φαρμακευτικά σκευάσματα. Συμφώνα με την εθνική νομοθεσία που εναρμονίζεται με την ευρωπαϊκή, ο ΕΟΦ παύει να προμηθεύει από την ημερομηνία αυτή και έπειτα με υδατογραφημένες ταινίες (ΕΟΦόσημα) τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Οι φαρμακευτικές εταιρίες σταδιακά και αφού εξαντλήσουν όλα τα αποθέματα υδατογραφημένων ταινιών που έχουν στην κατοχή τους, επικολλώντας τις ανά παρτίδες, θα αρχίζουν να αντικαθιστούν την υποχρέωση επικόλλησης των ταινιών γνησιότητας, με τους νέους δυσδιάστατους κωδικούς QR, οι οποίοι θα είναι τυπωμένοι εργοστασιακά πάνω στις συσκευασίες των φαρμάκων και θα είναι διαφορετικοί και μοναδικοί για καθένα εμβαλάγιο.
Για τα σκευάσματα που τυχόν φέρουν και τα δύο είδη σήμανσης (ΕΟΦσημο και QR) θα ακυρώνεται για λόγους αποζημίωσής τους, μόνον η υδατογραφημένη ταινία του ΕΟΦ με ταυτόχρονη απενεργοποίηση του δυσδιάστατου κωδικού QR για τις παρτίδες αυτές, διαδικασία που θα εξακολουθήσει μέχρις ότου εξαντληθούν οι συσκευασίες με τα ΕΟΦόσημα. Για τα σκευάσματα που δεν θα φέρουν πλέον την υδατογραφημένη ταινία του ΕΟΦ, θα γίνεται ακύρωση του μοναδικού δυσδιάστατου κωδικού QR επί της συσκευασίας για την αποζημίωσή μας από τον ασφαλιστικό φορέα.