Υγεία

Η «μυστηριώδης πνευμονία» της Κίνας – Οι χώρες της Ευρώπης με κρούσματα

Τα κρούσματα πνευμονίας μεταξύ των παιδιών αυξάνονται στην Ευρώπη - Τα πιο κοινά συμπτώματα

Parallaxi
η-μυστηριώδης-πνευμονία-της-κίνας-1052084
Parallaxi

Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές, καθώς τα κρούσματα της «μυστηριώδους πνευμονίας» που βρίσκεται σε έξαρση στην Κίνα, πληθαίνουν. Ευρώπη και ΗΠΑ βλέπουν επίσης αύξηση στα κρούσματα μυκοπλασματικής πνευμονίας με την ιατρική κοινότητα να ανησυχεί για τη νόσο που χτυπά παιδιά και εφήβους κυρίως.

Πάντως το αμερικανικό CDC αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «δεν υπάρχει λόγος πανικού».

Η Ολλανδία και η Δανία έχουν αναφέρει έξαρση των κρουσμάτων πνευμονίας τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τον Independent, ενώ η Ινδία, η Ταϊβάν και το Βιετνάμ έχουν αρχίσει να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα ώστε να προετοιμάσουν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Και ενώ Ευρώπη, ΗΠΑ και ΠΟΥ ζητούν διευκρινίσεις από την Κίνα, το κινεζικό υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι η αύξηση των κρουσμάτων συνδέεται με «αύξηση» γνωστών παθογόνων και όχι με νέους ιούς.

Υπήρξε αύξηση των κρουσμάτων που συνδέονται με ιούς όπως η γρίπη, οι ρινοϊοί, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός ή RSV, ο αδενοϊός, καθώς και βακτήρια όπως το μυκόπλασμα της πνευμονίας, ανέφερε το κινεζικό υπουργείο σε ανακοίνωσή του. Σύμφωνα με τις κινεζικές υγειονομικές αρχές, η επιδημία θα μπορούσε να συνδεθεί με το μυκόπλασμα πνευμονίας, μια κοινή βακτηριακή λοίμωξη που προσβάλλει συνήθως τα παιδιά και κυκλοφορεί στον πληθυσμό από τον Μάιο.

Τα πιο κοινά συμπτώματα του συγκεκριμένου τύπου είναι:

Πονόλαιμος Αίσθημα κόπωσης Πυρετός Ο βήχας επιδεινώνεται αργά και μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες ή μήνες Πονοκέφαλος

Έξαρση της πνευμονίας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε επισήμως από την Κίνα στοιχεία σχετικά με τις ασθένειες του αναπνευστικού και τη συρροή κρουσμάτων πνευμονίας στα παιδιά.

Εν τω μεταξύ στην Ολλανδία ο αριθμός των παιδιών ηλικίας 5 έως 14 ετών με πνευμονία αυξήθηκε σε 130 ανά 100.000 παιδιά δύο εβδομάδες πριν, σύμφωνα με το Ολλανδικό Ινστιτούτο Έρευνας Υπηρεσιών Υγείας (NIVEL). Στην κορύφωσή του πέρυσι, ο αριθμός αυτός ήταν 58 ανά 100.000 παιδιά.

Οι γιατροί εντόπισαν επίσης περισσότερα κρούσματα πνευμονίας στην ομάδα των νέων μεταξύ 15 και 24 ετών από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Δεν είναι γνωστό αν η έξαρση στην Κίνα συνδέεται με την αύξηση των κρουσμάτων στην Ολλανδία. Το Statens Serum Institut (SSI) της Δανίας ανέφερε ότι πολλοί Δανοί έχουν βρεθοί θετικοί στην πνευμονία, καθώς τα κρούσματα αυξήθηκαν πάνω από τρεις φορές μέσα σε πέντε εβδομάδες, από 168 έφτασαν τα 541.

Η επικεφαλής ερευνήτρια του SSI, Hanne-Dorthe Emborg, ανέφερε: «Τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει αυξηθεί σημαντικά και τώρα βλέπουμε σημαντικά περισσότερα κρούσματα από το συνηθισμένο, υπάρχει εκτεταμένη μόλυνση σε όλη τη χώρα».

Πού αλλού έχουν εντοπιστεί κρούσματα πνευμονίας

Στην Ευρώπη κρούσματα της μυκοπλασματικής πνευμονίας έχουν καταγραφεί και σε Σουηδία, Ελβετία, ενώ η κομητεία του Οχάιο στην ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι έχει ξεσπάσει επιδημία πνευμονίας.

Ταυτόχρονα και το Ηνωμένο Βασίλειο επλήγη ιδιαίτερα από την αύξηση των κρουσμάτων πνευμονίας μετά το ξέσπασμα της μυστηριώδους ασθένειας στην Κίνα.

ΠΗΓΗ: ieidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα