Η τάση του Mukbang: Αυτή η μάστιγα!

Μήπως τελικά δεν είναι απλά διασκεδαστικά βίντεο αλλά επικίνδυνα για την υγεία;

Νίκος Γκάγιας
η-τάση-του-mukbang-αυτή-η-μάστιγα-1071546
Νίκος Γκάγιας

Τα βίντεο Mukbang γίνονται όλο και περισσότερο viral στο TikTok και στο YouTube. Είναι όμως ακίνδυνα ή έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία;

Εάν είστε χρήστης του TikTok ή του YouTube, θα έχετε σίγουρα συναντήσει τέτοια βίντεο που είναι γνωστά ως mukbang, ένας όρος που συνδυάζει τις κορεατικές λέξεις για «τρώγοντας» και «μετάδοση». Πιστό στο όνομά του, το mukbang περιλαμβάνει την παρακολούθηση ενός οικοδεσπότη να τρώει άφθονες ποσότητες φαγητού.

Αν και τα βίντεο μπορεί να σε γοητεύουν και να σε κάνουν να «κολλάς», οι ειδικοί στον τομέα της υγείας σημειώνουν ότι η συχνή παρακολούθηση τέτοιων βίντεο μπορεί να έχει επιζήμιο αντίκτυπο στη νοοτροπία των ανθρώπων για το φαγητό – ειδικά εάν κάποιος έχει διατροφικές διαταραχές. Από την παρουσίαση μη ρεαλιστικών μερίδων έως την προώθηση της σπατάλης τροφίμων, οι ειδικοί στις διατροφικές διαταραχές βλέπουν μεγάλες «κόκκινες σημαίες» σ’ αυτά τα βίντεο.

Πάμε όμως να δούμε τι είναι στην πραγματικότητα το Mukbang 

Αν και το Mukbang είναι αυτή τη στιγμή trend στις ΗΠΑ, στη Νότια Κορέα υπάρχει τουλάχιστον από τις αρχές της δεκαετίες του 2012.

Η ακριβής προέλευση του είναι ασαφής.  Οι ίδιοι οι streamers δεν είναι πλέον μόνο από την Ασία – άνθρωποι από διάφορους πολιτισμούς τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Βραζιλίας και του αμερικανικού Νότου έχουν μπει στη δράση.

Το περιεχόμενο των βίντεο μπορεί να ποικίλλει. Συνήθως, ένα βίντεο έχει θέμα ένα συγκεκριμένο είδος φαγητού, όπως σούσι, ζυμαρικά ή είδη από ένα συγκεκριμένο εστιατόριο fast food φαγητού. Ορισμένοι μπορεί να χρησιμοποιούν ασυνήθιστες ή εξωφρενικές μαγειρικές προετοιμασίες, όπως να δημιουργήσουν ένα κουρκούτι από θρυμματισμένα Hot Cheetos για το τηγάνισμα των κορν ντογκ ή να λιώσουν το τυρί με φυσητήρα. Άλλoi ενσωματώνουν στοιχεία ASMR, ενισχύοντας τις εικόνες και τους ήχους κάθε δαγκώματος.

Όμως, ένα πράγμα παραμένει ίδιο: τα βίντεο παρουσιάζουν έναν μόνο οικοδεσπότη που καταναλώνει (και συνήθως απολαμβάνει με μεγάλη όρεξη) ένα σωρό φαγητού που λίγοι άνθρωποι θα μπορούσαν να φάνε σε μία φορά. Τα τρόφιμα που εμφανίζονται τείνουν να είναι πλούσια σε λιπαρά, με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή εξαιρετικά επεξεργασμένα.

Η διαιτολόγος, διατροφολόγος, Ναταλία Κολοκοτρώνη με εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία εξηγεί πως διανύουμε μια εποχή όπου οι διατροφικές διαταραχές και η επεισοδιακή υπερφαγία βρίσκονται σε έξαρση. Το άγχος των ανθρώπων και η δυσκολία της διαχείρισης των συναισθημάτων τους εκδηλώνονται έντονα με το φαγητό.

«Η ανάγκη των ανθρώπων για τεράστιες ποσότητες φαγητού χαμηλής ποιότητας είναι μεγάλη και αυτό είναι κάτι που ταιριάζει τέλεια με τις προβλέψεις του Παγκόσμιου οργανισμού υγείας ότι έως το 2030 ο μισός πλανήτης θα είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος. Μέσα σε όλο αυτό τα μάτια μας είναι πάνω στο νέο φαινόμενο που παρατηρούμε στο διαδίκτυο και δεν είναι άλλο από τους Mukbangers το οποίο περιγράφει ακριβώς αυτή την κατάσταση.

Οι Mukbangers μπορούν να καταναλώσουν πάνω από 10.000 θερμίδες σε ένα μόνο βίντεο ενώ ταυτόχρονο ο μέσος όρος Θερμίδων που χρειάζονται για να καλύπτουν τις ανάγκες τους και να είναι υγιείς είναι 2000 για όλα τα γεύματα της μέρας.

Στην πραγματικότητα εκτελούν ένα μεγάλο υπερφαγικό επεισόδιο με φαγητό χαμηλής ποιότητας κάνοντας το να φαίνεται ευχάριστο, διασκεδαστικό και απολαυστικό.

Η συμπεριφορά των Mukbangers στα βίντεο μιμείται ακριβώς αυτή ενός βουλιμικού ή υπερφάγου με αποτέλεσμα να φαίνεται στους ήδη πάσχοντες αρκετά οικεία και ελκυστική και αντί να προσπαθήσουν να βοηθήσουν τον εαυτό τους και να θεραπευτούν να συνεχίζουν να υπερκαταναλώνουν φαγητό και να σπρώχνονται πιο βαθιά στη διαταραχή τους.

Ταυτόχρονα το κόστος στην υγεία τους είναι μεγάλο. Επιβαρύνουν τον οργανισμό τους με πολλές θερμίδες πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά και επεξεργασμένους υδατάνθρακες ενώ χωρίς ιδιαίτερη σκέψη σπρώχνουν τον εαυτό τους βαθιά μέσα σε μια διατροφική διαταραχή όπως η βουλιμία ή η αδηφαγική διαταραχή.

Οι διατροφικές διαταραχές αυτές έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία και πολλές φορές αποτελούν κίνδυνο ακόμη και για την ίδια τη ζωή.

Ταυτόχρονα ο τρόπος που παρουσιάζονται στα βίντεο είναι ιδιαίτερα ελκυστικός και για τα άτομα που παρακολουθούν ένα τέτοιο βίντεο και στα οποία υπάρχει ήδη μια διαταραγμένη σχέση με το φαγητό που μπορεί να οδηγήσει σε μία διατροφική διαταραχή.

Το υπερβάλλον βάρος και η παχυσαρκία στις μέρες αποτελούν το νούμερο ένα παράγοντα εμφάνισης προβλημάτων υγείας όπως καρδιαγγειακά προβλήματα, διαβήτη, μεταβολικό σύνδρομο, κατάθλιψη και άλλα. Μήπως τελικά δεν είναι απλά διασκεδαστικά βίντεο αλλά επικίνδυνα για την υγεία;»

Το πρόβλημα με το Mukbang

Ακόμα κι αν δεν έχετε μια διαταραγμένη σχέση με το φαγητό, αν συνηθίσεις να βλέπεις mukbang θα μπορούσε να έχει δυσάρεστες συνέπειες.

Επιπλέον, δεδομένων των τεράστιων ποσοτήτων φαγητού που απεικονίζονται, είναι σχεδόν εγγυημένο ότι οι περισσότεροι mukbanger φτύνουν φαγητό μεταξύ των πρώτων υλών – κάτι που από μόνο του δεν είναι μια διατροφική συμπεριφορά για να μοντελοποιήσουμε.

Υπάρχει κάποιο όφελος;

Δεν έχει γίνει μεγάλη έρευνα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη επίδραση του mukbang στον διατροφικό μας ψυχισμό. Ωστόσο, μια ενδιαφέρουσα μελέτη του 2020 ανέλυσε τα σχόλια των θεατών σε βίντεο mukbang και συζητήσεις στο Reddit για να καθορίσει εάν η τακτική παρακολούθηση ήταν καθαρά θετική ή αρνητική.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μερικοί άνθρωποι το αντιμετώπισαν ως χρήσιμο εργαλείο.

Συγκεκριμένα, ορισμένοι σχολιαστές μοιράστηκαν ότι η παρακολούθηση τους βοήθησε να αποτρέψουν την υπερφαγία ή ακόμη και να μειώσουν την αίσθηση της μοναξιάς. Τούτου λεχθέντος, η παρακολούθηση του mukbang δεν είναι μια συνιστώμενη στρατηγική αντιμετώπισης για διαταραγμένη διατροφή ή αισθήματα απομόνωσης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα