Η υγεία του εγκεφάλου σου εξαρτάται από την προσωπικότητά σου
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.
Ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σου μπορεί να αποτελούν βασικό παράγοντα ως προς το εάν θα αναπτύξεις ήπια γνωστική εξασθένηση στο μέλλον.
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει τουλάχιστον νέα μελέτη που δημοσιεύει ο ξένος Τύπος.
Το να είσαι πιο ευσυνείδητος και εξωστρεφής κρατά μακριά την ήπια γνωστική εξασθένηση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Από την άλλη τα υψηλότερα επίπεδα νευρωτισμού αυξάνουν την πιθανότητα γνωστικής εξασθένησης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο “Journal of Personality and Social Psychology”.
“Ο νευρωτισμός είναι ένα ανησυχητικό χαρακτηριστικό που έρχεται στο μυαλό και προηγούμενες μετα-αναλύσεις το έχουν δείξει επίσης. Η ανησυχία που έχει κάποιος συνδέεται με μικρότερους όγκους εγκεφάλου”, είπε ο Isaacson, διευθυντής σε Κλινική Πρόληψης του Αλτσχάιμερ που βέβαια δεν συμμετείχε στην παραπάνω μελέτη.
“Δεν είναι σαφές εάν το μονοπάτι του στρες/νευροφλεγμονής οδηγεί σε κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει πραγματικά βιοδείκτης για αυτό, επομένως είναι δύσκολο να αποδειχθεί”.
Βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας
Η μελέτη ανέλυσε προσωπικότητες σχεδόν 2.000 ατόμων που συμμετείχαν στο “Rush Memory and Aging Project”, μια μελέτη ηλικιωμένων ενηλίκων της περιοχής του Σικάγο που ξεκίνησε το 1997.
Η μελέτη εξέτασε τον ρόλο τριών βασικών χαρακτηριστικών της προσωπικότητας- την ευσυνειδησία, την εξωστρέφεια και τον νευρωτισμό – σε σχέση με το πώς οι άνθρωποι είχαν ζητήματα γνωστικής εξασθένησης μετέπειτα στη ζωή τους.
Για όσους δεν γνωρίζουν, ο νευρωτισμός είναι ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που επηρεάζει το πόσο καλά ένα άτομο διαχειρίζεται το άγχος του.
Τα νευρωτικά άτομα προσεγγίζουν για παράδειγμα τη ζωή με άγχος, θυμό και συχνά βλέπουν τις μικρές απογοητεύσεις ως συντριπτικές ή απειλητικές.
Οι ευσυνείδητοι άνθρωποι τείνουν να έχουν υψηλά επίπεδα αυτοπειθαρχίας, είναι οργανωμένοι, με στόχους είπε ο Yoneda.
Αντίθετα, οι εξωστρεφείς είναι ενθουσιώδεις για τη ζωή και συχνά διεκδικητικοί.
Τα άτομα με υψηλή ευσυνειδησία ή χαμηλό βαθμό νευρωτισμού είχαν σημαντικά λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν ήπια γνωστική εξασθένηση κατά τη διάρκεια της μελέτης.
Ένα άτομο 80 ετών με υψηλή ευσυνειδησία φάνηκε να ζει δύο επιπλέον χρόνια χωρίς γνωστικά προβλήματα σε σύγκριση με εκείνα με χαμηλή ευσυνειδησία.
Το να είσαι πιο εξωστρεφής αποδείχθηκε ότι προσφέρει έναν επιπλέον χρόνο ζωής χωρίς άνοια, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη.
Η εξωστρέφεια ενίσχυε επίσης την ικανότητα ενός ατόμου να ανακτά τη φυσιολογική γνωστική λειτουργία του εφόσον είχε προηγουμένως διαγνωστεί με ήπια γνωστική εξασθένηση. Αυτό ενδεχομένως λόγω των πλεονεκτημάτων της κοινωνικοποίησης.
Ωστόσο, καθώς αυξάνονταν τα επίπεδα νευρωτισμού σε ένα άτομο, αυξανόταν και ο κίνδυνος μετάβασης σε γνωστική εξασθένηση.
Αυτή η μελέτη δεν είναι η πρώτη που δείχνει μια σύνδεση μεταξύ προσωπικότητας και εγκεφαλικής λειτουργίας.
Άλλη έρευνα έχει δείξει στο παρελθόν ότι οι άνθρωποι που είναι πιο ανοιχτοί σε εμπειρίες, πιο ευσυνείδητοι και λιγότερο νευρωτικοί αποδίδουν καλύτερα σε γνωστικά τεστ και βιώνουν λιγότερο τη γνωστική εξασθένηση με την πάροδο του χρόνου.
Πηγή: cnn.com