Ιός Δυτικού Νείλου: Κρούσμα στη Θεσσαλονίκη, ένα άτομο στο νοσοκομείο

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας δηλώθηκαν έξι νέα εγχώρια κρούσματα

Parallaxi
ιός-δυτικού-νείλου-κρούσμα-στη-θεσσαλ-333197
Parallaxi

Έξι νέα κρούσματα του ιού Δυτικού Νείλου, με δύο άτομα να καταλήγουν στο νοσοκομείο, διεγνώσθησαν αυτή την εβδομάδα σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Συγκεκριμένα, τα κρούσματα δηλώθηκαν σε Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Λευκάδα.

Από την αρχή του χρόνου, συνολικά επτά άνθρωποι έχουν νοσήσει από τον ιό Δυτικού Νείλου μετά από τσίμπημα κουνουπιού. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας δηλώθηκαν έξι νέα εγχώρια κρούσματα.

Οι πέντε ασθενείς παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και δύο είχαν ήπιες εκδηλώσεις ή από το ΚΝΣ ή καθόλου.

Κανένας θάνατος ασθενούς με λοίμωξη από τον ιό δεν έχει καταγραφεί μέχρι τώρα, ενώ έχει δηλωθεί και ένα εισαγόμενο κρούσμα της λοίμωξης σε ασθενή που εκτέθηκε σε άλλη χώρα του εξωτερικού (δεν περιλαμβάνεται στην ανάλυση του ΕΟΔΥ).

Δύο άτομα χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε νοσοκομεία της Θεσσαλίας και Μακεδονίας, ευτυχώς εκτός ΜΕΘ.

Όπως αναφέρει το iatropedia.gr επικαλούμενο τους επιστήμονες του ΕΟΔΥ, μέσα στο ερχόμενο διάστημα αναμένεται να διαγνωστούν πολλά ακόμη κρούσματα.

Το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα εντοπίστηκε πριν από δύο εβδομάδες, στις αρχές του μήνα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα δεν αναφέρθηκε καμία λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Τα νέα περιστατικά εντοπίστηκαν στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Λευκάδας, Χαλκιδικής και στην Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, στους Δήμους Λάρισας, Κιλελέρ, Αγιάς, Λαγκαδά, Αριστοτέλη και Λευκάδας.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν καταγραγεί στην Ιταλία και στην Ισπανία.

Ο ΕΟΔΥ συστήνει να τηρείτε τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια σε όλη την επικράτεια, καθ’ όλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών.

Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και χώρου (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.

Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά. Έτσι, βοηθάτε ουσιαστικά στον περιορισμό των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών στους ιδιωτικούς χώρους).

Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να παίρνουν τα μέτρα τους με ιδιαίτερη συνέπεια.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών, τα οποία μολύνονται από μολυσμένα, κυρίως άγρια πτηνά. Οι άνθρωποι που μολύνονται δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια ή σε άλλους ανθρώπους (με άμεση επαφή).

Στην πλειονότητά τους, τα άτομα που μολύνονται δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια συμπτώματα, ενώ σε ένα μικρό ποσοστό (μικρότερο από 1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα).

Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών), καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα