Υγεία

Ιστορική στιγμή για την Ιατρική: 8χρονη υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού χωρίς κίνδυνο απόρριψης

Πρόκειται για ειδικό τύπο μεταμόσχευσης νεφρού, ο οποίος δεν απαιτεί τη μακροχρόνια λήψη φαρμάκων για να σταματήσει η απόρριψη του οργάνου

Parallaxi
ιστορική-στιγμή-για-την-ιατρική-8χρονη-838392
Parallaxi

Η οκτάχρονη Aditi Shankar έγινε το πρώτο παιδί στο Ηνωμένο Βασίλειο που έλαβε έναν ειδικό τύπο μεταμόσχευσης νεφρού, ο οποίος δεν απαιτεί τη μακροχρόνια λήψη φαρμάκων για να σταματήσει η απόρριψη του οργάνου.

Οι γιατροί του νοσοκομείου Great Ormond Street Hospital λένε ότι το επίτευγμα κατέστη δυνατό χάρη στον επαναπρογραμματισμό του ανοσοποιητικού της συστήματος πριν της δώσουν το νέο νεφρό. Για να γίνει αυτό, χρησιμοποίησαν βλαστικά κύτταρα του μυελού των οστών από τον δότη – τη μητέρα της Aditi.

Αυτό σημαίνει ότι το σώμα της Aditi δέχεται το νέο όργανο ως δικό της.

Σύμφωνα με το BBC μέσα σε λίγες εβδομάδες από τη μεταμόσχευση, η Aditi έπαψε να λαμβάνει ανοσοκαταστολή, εξαλείφοντας τον κίνδυνο μακροχρόνιων παρενεργειών από αυτά τα ισχυρά φάρμακα, τα οποία συνήθως πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά για την πρόληψη της απόρριψης του οργάνου.

Τώρα έχει επιστρέψει στο σχολείο, με το ανοσοποιητικό της σύστημα και το μεταμοσχευμένο νεφρό να λειτουργούν κανονικά. Η Aditi πάσχει από μια εξαιρετικά σπάνια κληρονομική πάθηση, την ανοσο-οστεώδη δυσπλασία του Schimke (SIOD), η οποία αποδυνάμωσε το ανοσοποιητικό της σύστημα και σήμαινε ότι τα νεφρά της αποτύγχαναν. Οι ειδικοί του νοσοκομείου Great Ormond Street Hospital μίλησαν με συναδέλφους τους από το εξωτερικό για την ειδική προσέγγιση μεταμόσχευσης, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί και σε άλλα παιδιά με SIOD.

Αρχικά, μια μεταμόσχευση μυελού των οστών με τη χρήση βλαστικών κυττάρων από τη μητέρα της, Divya, αναδόμησε το ανοσοποιητικό σύστημα της Aditi. Έξι μήνες αργότερα, υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού – και πάλι δωρεά της μητέρας της – και το ανοσοποιητικό της σύστημα δέχτηκε το όργανο.

H Divya είπε στο πρακτορείο Τύπου PA Media: «Ήμουν τόσο χαρούμενη που της έδωσα κύτταρα αίματος και ένα νεφρό. Αισθάνομαι τόσο περήφανη».

Η Aditi δήλωσε ότι είχε «έναν ιδιαίτερο ύπνο» για την επέμβαση. Τώρα που συνήλθε, λέει ότι είναι υπέροχα. «Μπορώ να πάω για κολύμπι», λέει.

Ο καθηγητής Stephen Marks, ειδικός στα νεφρά των παιδιών στο GOSH, λέει ότι η θεραπεία της Aditi φαίνεται να ήταν επιτυχής. «Είναι ο πρώτος ασθενής στο Ηνωμένο Βασίλειο που έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού που δεν χρειάζεται ανοσοκατασταλτικά φάρμακα μετά την επέμβαση», λέει.

«Ένα μήνα μετά τη μεταμόσχευση, καταφέραμε να την απαλλάξουμε από όλη την ανοσοκαταστολή, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει τις παρενέργειες των φαρμάκων. Είναι πραγματικά υπέροχο να βλέπεις ότι είναι ένα δραστήριο οκτάχρονο κορίτσι, που επέστρεψε στο σχολείο και μπορεί να έχει εξαιρετική ποιότητα ζωής», ανέφερε.

Σημαντική ανακάλυψη

Ωστόσο, η διαδικασία είναι απίθανο να χρησιμοποιηθεί ευρέως, καθώς η διπλή μεταμόσχευση ενέχει αυξημένους κινδύνους για τον ασθενή.

Ο πρόεδρος των επιτρόπων του Kidney Research UK, καθηγητής Jeremy Hughes, δήλωσε: «Όπως κάθε νέα θεραπεία, δεν είναι χωρίς κινδύνους και σε αυτή την περίπτωση, καθώς η μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων σημαίνει ότι ο ασθενής πρέπει επίσης να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία. Ωστόσο, το να μπορεί ένας ασθενής να λάβει μεταμόσχευση και να μην χρειάζεται εφ’ όρου ζωής ανοσοκατασταλτική φαρμακευτική αγωγή αποτελεί σημαντική ανακάλυψη και ενώ προς το παρόν η διαδικασία είναι περιορισμένη σε πεδίο εφαρμογής, ανοίγει την πόρτα για περαιτέρω μελλοντική ανάπτυξη που θα μπορούσε να έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις στη μεταμοσχευτική περίθαλψη».

Η απόρριψη προκαλείται από το ανοσοποιητικό σύστημα που αναγνωρίζει το μόσχευμα ως ξένο, προκαλώντας μια αντίδραση που τελικά θα καταστρέψει το μεταμοσχευμένο όργανο ή ιστό.

Τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα αποτρέπουν την απόρριψη με την εξασθένιση της συνολικής ανοσολογικής απόκρισης. Αλλά αφήνουν τους ασθενείς πιο ευάλωτους σε λοιμώξεις, καθώς και συνδέονται με πολλές ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα