Καρκίνος του πνεύμονα: Πειραματικό εμβόλιο της Moderna
Το εμβόλιο δοκιμάζεται στο μεταξύ και για ορισμένους καρκίνους της κεφαλής και του τραχήλου.
Για πρώτη φορά στην Ευρώπη, εξατομικευμένο εμβόλιο mRNA της Moderna για την πρόληψη της επανεμφάνισης του καρκίνου του πνεύμονα χορηγήθηκε σε έλληνα ασθενή στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο κλινικής μελέτης.
Το εμβόλιο, το οποίο δοκιμάζεται επίσης στο μελάνωμα και άλλες μορφές καρκίνου, χορηγείται σε συνδυασμό με ανοσοθεραπεία σε ασθενείς που έχουν ήδη υποβληθεί σε χειρουργείο και χημειοθεραπεία.
Eίναι σχεδιασμένο να εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει τα «νεοαντιγόνα», πρωτεΐνες που παράγονται από μεταλλάξεις που υπάρχουν μόνο στα καρκινικά κύτταρα και όχι στα υγιή.
Η ανάπτυξη του ξεκινά με γενετικές αναλύσεις του όγκου για την επιλογή της μετάλλαξης-στόχου. Η Moderna αναλαμβάνει στη συνέχεια να παραγάγει ένα μόριο mRNA ειδικά για τον συγκεκριμένο ασθενή.
Η πρώτη χορήγηση του εμβολίου στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε από το Ιατρικό Διαβαλκανικό.
«Η θεραπεία με το εξατομικευμένο εμβόλιο αποτελεί ορόσημο στη μάχη έναντι του καρκίνου του πνεύμονα αλλά και γενικά του καρκίνου» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Σοφία Μπάκα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μοριακής Ιατρικής στο ΑΠΘ, η οποία επέβλεψε τη χορήγηση.
«Προσαρμόζοντας τα εμβόλια για κάθε ασθενή, στοχεύουμε στην ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης του οργανισμού κατά των καρκινικών κυττάρων, οδηγώντας σε καλύτερα αποτελέσματα και βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Η νέα αυτή εξατομικευμένη, προσωποποιημένη θεραπεία στο κέντρο μας, το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, δίνεται επίσης και σε ασθενείς με χειρουργημένο μελάνωμα, και μέχρι σήμερα έχουν λάβει ήδη θεραπεία αρκετοί ασθενείς» ανέφερε.
Το εμβόλιο mRNA. το οποίο σχεδιάζεται στα μέτρα κάθε ασθενή, είχε δώσει τόσο θετικά αποτελέσματα στη μεσαία φάση των κλινικών δοκιμών για το μελάνωμα ώστε η Moderna σχεδίαζε να ζητήσει εσπευσμένη αδειοδότηση από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
Το εμβόλιο δοκιμάζεται στο μεταξύ και για ορισμένους καρκίνους της κεφαλής και του τραχήλου.
Θετικά προκαταρκτικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του καρκίνου με την τεχνολογία mRNΑ έχει δώσει και το πειραματικό εμβόλιο της γερμανικής BioNTech για τον καρκίνο του παγκρέατος.