Κι όμως, λίγη σοκολάτα «γλυκαίνει» την υγεία της καρδιάς
Πώς —μικρές— ποσότητες σοκολάτας μπορούν να βοηθήσουν την καλή υγεία της καρδιάς
Μια διατροφή πλούσια σε ζάχαρη είναι γνωστό ότι μπορεί να βλάψει την καρδιαγγειακή υγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο παχυσαρκίας και καρδιοπάθειας. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, και η πολύ χαμηλή πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα.
Οι συγγραφείς της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Public Health, παρακολούθησαν τις διατροφικές συνήθειες και τα καρδιαγγειακά αποτελέσματα 70.000 Σουηδών, και παρατήρησαν ότι η πλήρης αποχή από τροφές με ζάχαρη συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Αντίθετα, η κατανάλωση ενός ή δύο κομματιών σοκολάτας καθημερινά μείωσε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 20%. Παρόμοια θετικά αποτελέσματα καταγράφηκαν για άλλες παθήσεις, όπως ανευρύσματα και καρδιακή ανεπάρκεια.
Η μελέτη βασίστηκε σε δύο διατροφικές έρευνες σε συμμετέχοντες με μέση ηλικία τα 60 έτη, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν υπέρβαροι.
Περιορισμοί της μελέτης
Οι συγγραφείς της έρευνας σημείωσαν ότι άτομα που αποφεύγουν τη ζάχαρη ενδέχεται να ακολουθούν αυστηρές δίαιτες ή να έχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας, γεγονός που επηρεάζει τα αποτελέσματα. Επίσης, επειδή η μελέτη ήταν παρατηρητική, δεν αποδεικνύεται άμεση αιτιώδης σχέση, ενώ η καταγραφή των διατροφικών συνηθειών από τους ίδιους τους συμμετέχοντες μπορεί να περιέχει σφάλματα.
Ζάχαρη και υγεία: Το μέτρο είναι το κλειδί
Ανεξαρτήτως ηλικίας ή υγείας, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης είναι επιβλαβής. Ωστόσο, άλλο η μείωση της πρόσθετης ζάχαρης και άλλο η πλήρης αποφυγή της. Τρόφιμα με φυσικά σάκχαρα, όπως φρούτα, προσφέρουν θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.
Αντί για γλυκά, προτιμήστε φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα και μέλι, το οποίο διαθέτει επιπλέον ευεργετικές ιδιότητες. Εάν λαχταράτε σοκολάτα, η μαύρη σοκολάτα είναι μια εξαιρετική επιλογή, καθώς έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιθρομβωτικές και αντιυπερτασικές ιδιότητες που προλαμβάνουν καρδιαγγειακές παθήσεις.
Συμπερασματικά, η ισορροπία είναι το παν. Όλα τα τρόφιμα μπορούν να είναι ευεργετικά, αρκεί να καταναλώνονται με μέτρο. Αντίθετα, οι υπερβολές εγκυμονούν κινδύνους.
Πηγή: Vita