Κιουμής για ευλογιά πιθήκων: Δεν υπάρχει θεραπεία, υπάρχουν εμβόλια
«Έχουμε εμβόλιο που μπορεί να δοθεί και μετά τη μόλυνση. Για την ώρα δεν υπάρχει κανένας λόγος να συσταθεί μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού»
Με τους επιστήμονες να βρίσκονται σε αυξημένη εγρήγορση και τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων να αυξάνονται η ανησυχία των πολιτών για τους τρόπους μετάδοσης του ιού είναι μεγάλη.
Μιλώντας στην Parallaxi, ο ομότιμος καθηγητής Πνευμονολογίας- Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, Γιάννης Κιουμής αν και χαρακτηρίζει «λίγο υπερβολικά» τα όσα βλέπουμε σχετικά με τον ιό, επισημαίνει ωστόσο ότι η εγρήγορση της επιστημονικής κοινότητας «είναι δικαιολογημένη γιατί υπάρχει αυτού του είδους η μικρή επιδημία στη Δυτική Ευρώπη και στις ΗΠΑ».
Όπως διευκρινίζει όμως ο καθηγητής ο συγκεκριμένος ιός δεν έχει τις προϋποθέσεις να εξελιχθεί σε κάτι σοβαρότερο ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται. Εξάλλου, όπως είπε το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι λόγω των εξανθημάτων οι ασθενείς είναι εύκολα αναγνωρίσιμοι.
«Δεν έχει τις προϋποθέσεις να εξελιχθεί σε κάτι σοβαρότερο και δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων. Η κατάσταση είναι συνήθως αυτοπεριοριζόμενη γιατί οι ασθενείς είναι εύκολα αναγνωρίσιμοι λόγω των εξανθημάτων που βγάζουν – αυτό θεωρείται πλεονέκτημα λόγω της αναγνώρισης των ασθενών- και από την άλλη η μετάδοση δεν είναι τόσο εύκολη όσο ήταν με τον κορονοϊό» ανέφερε.
Ο κ. Κιουμής τόνισε ότι «τα κρούσματα μπορούν να αντιμετωπιστούν» εδώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι υπάρχουν εμβόλια τα οποία μπορούν να χορηγηθούν και μετά τη μόλυνση του ατόμου.
«Αν υπάρξει κρούσμα μπορεί να αντιμετωπισθεί. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, υπάρχουν όμως εμβόλια. Και το πιο σημαντικό είναι ότι το εμβόλιο που υπάρχει μπορεί να χορηγηθεί και μετά την μόλυνση. Άρα λοιπόν μπορεί να τροποποιήσει την βαρύτητα της ασθένειας έτσι κι αλλιώς» είπε και πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού της ευλογιάς των πιθήκων «έχει χαμηλή θνησιμότητα που υπολογίζεται περίπου στο 1%».
«Υπάρχει και μια παραλλαγή που είναι πιο σοβαρή αλλά δεν την έχουμε αυτή τη στιγμή» ανέφερε.
Πως μεταδίδεται όμως ο ιός; Μπορεί για παράδειγμα εάν χρησιμοποιήσουμε την ίδια ξαπλώστρα σε μια παραλία με άτομο που έχει την ευλογιά να κολλήσουμε;
«Δεν υπάρχουν στοιχεία τέτοιου τύπου γιατί ακόμα δεν ξέρουμε ακόμα ποιος μηχανισμός είναι υπεύθυνος για τη διασπορά του ειδικού ιού που προκαλεί τη νόσο στην Ευρώπη. Δεν είμαστε σίγουροι εάν είναι το αναπνευστικό ή η επαφή ή η σεξουαλική επαφή, αν είναι η κοινή χρήση τέτοιων καταστάσεων. Για παράδειγμα ακούστηκε στην Ισπανία ότι από μια σάουνα έγινε διασπορά. Δεν έχω στοιχεία για να σας δώσω την απάντηση αν για παράδειγμα ξαπλώσουμε στην ίδια ξαπλώστρα εάν θα κολλήσουμε. Ούτε γνωρίζουμε με τον ήλιο εάν θα επιβιώσει ο ιός» τόνισε ο κ. Κιουμής.
Τα εξανθήματα της ευλογιάς των πιθήκων, σε αντίθεση με την ανεμοβλογιά προκαλούν πόνο ωστόσο όπως τόνισε ο καθηγητής η νόσος είναι ήπιας μορφής και δεν χρήζει ειδικής θεραπείας.
«Ειδικά φάρμακα δεν έχουμε. Η νόσος είναι συνήθως ήπιας μορφής δεν χρειάζεται ειδική θεραπεία. Αλλά και στα πιο βαριά περιστατικά που τυχόν χρειάζονται η αγωγή είναι υποστηρικτική, δηλαδή δεν υπάρχει ένα ειδικό φάρμακο αλλά ανάλογα με το πρόβλημα που έχει ο ασθενής γίνεται και η ενίσχυση εκείνων των συστημάτων που ενδεχομένως θα παρουσιάσουν μεγαλύτερη σοβαρότητα βλάβης. Το σημαντικό είναι ότι υπάρχει εμβόλιο» ανέφερε τονίζοντας όμως ότι «για την ώρα δεν υπάρχει κανένας λόγος να συσταθεί μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού. Αυτό είναι ξεκάθαρο».