Featured

Κοροναϊός: Το μυστήριο των ασυμπτωματικών και «αθόρυβων» φορέων

Οι εξηγήσεις που προσπαθούν να δώσουν οι ειδικοί για τους ανθρώπους που δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα ασθένειας.

Parallaxi
κοροναϊός-το-μυστήριο-των-ασυμπτωματ-622745
Parallaxi

 

Εικόνα: Unsplash

Όσο η εξάπλωση του κοροναϊού συνεχίζεται, οι ερευνητές συνεχίζουν να βρίσκουν όλο και περισσότερα νέα και ανησυχητικά  στοιχεία για το μέλλον του ιού. Ενώ πολλοί άνθρωποι που μολύνονται αναπτύσσουν βήχα, πυρετό και απώλεια γεύσης και μυρωδιάς, άλλοι δεν έχουν καθόλου συμπτώματα και ποτέ δεν συνειδητοποιούν ότι μεταφέρουν τον κοροναϊό.

Πόσο επηρεάζουν οι ασυμπτωματικοί ασθενείς την εξέλιξη της πανδημίας

Οι ερευνητές τονίζουν πως είναι πολύ σημαντικό είναι να καταλάβουμε πόσο επηρεάζουν οι ασυμπτωματικοί ασθενείς την εξέλιξη της πανδημίας. Παρακολούθησαν  την εξέλιξη της διασποράς από 2 περιστατικά ασυμπτωματικών ασθενών όπου παρακολούθησαν μια εκκλησιαστική λειτουργία

Όταν ο κόσμος την 19η Ιανουαρίου 2020 είχε μαζευτεί σε μια εκκλησία, δεν θα μπορούσε να συνειδητοποιήσει πως η συγκέντρωση εκείνη θα είχε σημαντικές επιπτώσεις για την διασπορά του ιού.

Ήταν Κυριακή και ως συνήθως μια λειτουργία τελούνταν. Μεταξύ της εκκλησίας στο The Life Church and Missions, στο ισόγειο ενός κτιρίου γραφείων, ήταν ένα ζευγάρι, και οι δύο ηλικίας 56 ετών, που έφτασαν εκείνο το πρωί από την Κίνα. Καθώς έπαιρναν τις θέσεις τους, φαινόταν απόλυτα υγιής, οπότε δεν υπήρχε λόγος να πιστεύουμε ότι θα μπορούσαν να μεταφέρουν τον ιό. Εκείνη την εποχή, ένας επίμονος βήχας ήταν το πιο χαρακτηριστικό χαρακτηριστικό του Covid-19 και θεωρήθηκε ως ο πιο πιθανός τρόπος μετάδοσης του. Το να μην έχετε συμπτώματα της νόσου θα έπρεπε να σημαίνει ότι δεν έχετε καμία πιθανότητα να την εξαπλώσετε. Το ζευγάρι έφυγε μόλις τελείωσε η λειτουργία. Πολύ σύντομα τα πράγματα θα έπαιρναν τον δρόμο τους και το ζευγάρι θα νοσούσε . Η γυναίκα άρχισε να αρρωσταίνει στις 22 Ιανουαρίου και δύο μέρες αργότερα ακολούθησε και  ο σύζυγός της. Επειδή είχαν πετάξει από την Γουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας, Την επόμενη εβδομάδα, τρεις ντόπιοι νόσησαν  από την ασθένεια χωρίς προφανή λόγο, οδηγώντας σε μία από τις πρώτες και τις πιο δυσάρεστες περιπτώσεις κοροναϊού στην Συγκαπούρη. Η επεξεργασία του τι είχε συμβεί θα οδηγούσε σε μια νέα και ενοχλητική εικόνα για το πώς ο ιός βρήκε με επιτυχία νέα θύματα. Κινητοποίηση για.. ντεντέκτιβ ασθενών «Ήμασταν εξαιρετικά μπερδεμένοι», λέει ο Δρ Vernon Lee, επικεφαλής μεταδοτικών ασθενειών στο Υπουργείο Υγείας της Σιγκαπούρης. «Άτομα που δεν γνωρίζουν ο ένας τον άλλον μολύνουν ο ένας τον άλλον», ενώ δεν δείχνουν κανένα σημάδι ασθένειας. Αυτή η νέα σειρά περιπτώσεων απλά δεν είχε νόημα, σύμφωνα με όσα ήταν γνωστά για το Covid-19 τότε. Έτσι, ο Δρ Lee και οι συνάδελφοί του επιστήμονες, μαζί με αστυνομικούς και ειδικούς ανιχνευτές ασθενειών, ξεκίνησαν μια έρευνα, δημιουργώντας λεπτομερείς χάρτες που δείχνουν ποιος ήταν πού και πότε. Η έρευνα αυτή περιλάμβανε και την διαδικασία της ιχνηλάτησης επαφών  που θεωρείται ως ένα ζωτικό σύστημα για τον εντοπισμό όλων των ατόμων που εμπλέκονται σε ένα ξέσπασμα και για την εξάλειψή του.

ΕΙΚΟΝΑ @ UNSPLASH / Physical Distancing. Image created by Kyle Mueller. Submitted for United Nations Global Call Out To Creatives – help stop the spread of COVID-19.

Μέσα σε λίγες μέρες, οι ερευνητές είχαν μιλήσει σε  191 μέλη της εκκλησίας και ανακάλυψαν ότι 142 από αυτούς ήταν εκεί εκείνη  την Κυριακή. Γρήγορα διαπίστωσαν ότι δύο από τους κάτοικους της Σιγκαπούρης που μολύνθηκαν ήταν στην ίδια λειτουργία  με το κινέζικο ζευγάρι. «Θα μπορούσαν να είχαν μιλήσει ο ένας στον άλλο, να χαιρέτησαν ο ένας τον άλλο, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας και των διαδικασιών της» λέει ο Δρ Lee.

Αυτό ήταν ένα χρήσιμο ξεκίνημα και θα εξηγούσε  πώς θα μπορούσε να μεταδοθεί η μόλυνση, εκτός από έναν βασικό παράγοντα. Όμως, δεν μπορούσε να απαντηθεί ένα βασικό  και κρίσιμο ερώτημα:πώς θα μπορούσε να μεταδοθεί ο ιός από τους δύο Κινέζους, όταν σε αυτό το στάδιο δεν είχαν δείξει ότι είχαν την ασθένεια.

Και πάνω από αυτό ήταν ένα ακόμη μεγαλύτερο παζλ. Επιβεβαιώθηκε ότι η τρίτη από την Σιγκαπούρη που μολύνθηκε, ήταν μια 52χρονη γυναίκα, η οποία δεν ήταν στην λειτουργία εκείνη την Κυριακή. Αντ ‘αυτού, είχε παρακολουθήσει μια άλλη εκδήλωση στην ίδια εκκλησία αργότερα εκείνη την ημέρα. Θα μπορούσε να έχει η γυναίκα τον ιό ενώ είχαν περάσει ώρες ανάμεσα στις δύο εκδηλώσεις της εκκλησίας; Αποδείξεις που κανείς δεν περίμενε Οι ερευνητές κατέφυγαν να περάσουν από τις εγγραφές CCTV που έγιναν την εκκλησία εκείνη την Κυριακή για να αναζητήσουν στοιχεία. Εκεί, βρήκαν κάτι εντελώς απροσδόκητο: 

Η γυναίκα που είχε παρευρεθεί στη μεταγενέστερη λειτουργία , αφού είχε φύγει το κινέζικο ζευγάρι, είχε καθίσει στα καθίσματα που είχαν χρησιμοποιήσει αρκετές ώρες νωρίτερα. Κατά κάποιο τρόπο, παρά το ότι δεν είχαν συμπτώματα και δεν αισθάνθηκαν άρρωστοι, ο Κινέζος σύζυγος και η σύζυγος κατάφεραν να εξαπλώσουν τον ιό. Ίσως το είχαν στα χέρια τους και άγγιξαν τα καθίσματα, ίσως η αναπνοή τους έφερε τη μόλυνση και προσγειώθηκε σε μια επιφάνεια, δεν είναι σαφές, αλλά οι συνέπειες ήταν τεράστιες.

Για τον Δρ Lee, που συνδυάζει τα πάντα, υπήρχε μόνο μία πιθανή εξήγηση :ο ιός μεταδίδεται από ανθρώπους που το είχαν χωρίς καν να συνειδητοποιήσουν. Αυτή ήταν μια αποκάλυψη που θα ήταν σημαντική για   όλο τον κόσμο, αφού το κεντρικό μήνυμα όλων των συμβούλων δημόσιας υγείας για τον κοραναϊό ήταν πάντα να ψάχνουμε για συμπτώματα στον εαυτό μας  και στους άλλους. Αλλά εάν ο ιός διαδόθηκε επίσης από ανθρώπους χωρίς συμπτώματα, σιωπηλά και αόρατα, πώς θα μπορούσε να σταματήσει η ασθένεια; Θυμάται τη στιγμή, ενώ εργαζόταν στο γραφείο του. “Κάθε φορά που πραγματοποιείται μια επιστημονική ανακάλυψη, είναι σαν μια στιγμή όπως το «Εύρηκα!» « Συνειδητοποιείς  ότι αυτό που έχει ανακαλυφθεί  είναι κάτι σημαντικό και  ανακαλύφθηκε   μέσω της σκληρής δουλειάς πολλών ατόμων και ομάδων.»

Η διασπορά πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα Αυτό που αποκαλύφθηκε ήταν αυτό που είναι γνωστό ως «προ-συμπτωματική μετάδοση» όπου κάποιος δεν γνωρίζει ότι έχει μολυνθεί επειδή ο βήχας, ο πυρετός και άλλα κλασικά συμπτώματα δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει. Η μελέτη υπογράμμισε μια κρίσιμη περίοδο 24 έως 48 ωρών πριν από την ορατή έναρξη της νόσου στην οποία οι άνθρωποι μπορούν να είναι πολύ μολυσματικοί.  Η επίγνωση αυτού είναι δυνητικά ανεκτίμητη, διότι μόλις διαπιστωθεί η ασθένεια , τότε όλοι όσοι εχουν έρθει σε στενή επαφή με τον φορέα του ιού πρέπει να μείνουν στο σπίτι.

Αυτό θα σήμαινε ότι οι συγκεκριμένοι ασθενείς  θα πρέπει  να απομονωθούν κατά τη διάρκεια της βασικής φάσης της λοίμωξης πριν ξεκινήσουν τα συμπτώματά τους. Αλλά το  πώς ακριβώς μπορεί να μεταδοθεί η ασθένεια χωρίς να υπάρχει βήχας που παράγει σταγονίδια που περιέχουν τον Κοροναιού  είναι ακόμα ανοιχτό σε συζήτηση.

Εικόνα αρχείου

Μια οπτική  είναι πως απλά αναπνέοντας η μιλώντας με κάποιον μπορείς να κολλήσεις. Αν ο ιός αναπαράγεται στην άνω αναπνευστική οδό, τότε είναι πιθανό κάποιο μέρος του να βγαίνει στην επιφάνεια με κάθε εκπνοή. Οποιοσδήποτε στέκεται αρκετά κοντά, ιδιαίτερα σε κλειστό χώρο, θα μπορούσε να μολυνθεί.

Μια άλλη πιθανή εξήγηση μετάδοσης είναι η αφή (το άγγιγμα), ο ιός υπάρχει στα χέρια κάποιου και αυτός αγγίζει κάποιους άλλους ή ένα πόμολο πόρτας ή ένα κάθισμα στην εκκλησία. Όποια κι αν είναι η διαδρομή, ο ιός είναι ξεκάθαρο πως εκμεταλλεύεται το γεγονός πως οι άνθρωποι είναι σίγουρο πως θα είναι λιγότερο προσεκτικοί αν δεν γνωρίζουν πως ίσως έχουν μολυνθεί από τον Κοροναϊό.

Κάποιο άνθρωποι  δεν παρουσιάζουν ποτέ συμπτώματα Το φαινόμενο αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να εξηγηθεί από τους επιστήμονες. Κάτι που πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως ένας άνθρωπος που μεταφέρει τον ιό, μπορεί να τον μεταδώσει πριν καν εμφανιστεί τα συμπτώματα του ο ίδιος.  Αυτοί οι φορείς είναι γνωστοί ως «ασυμπτωματικοί», αφού είναι μεταφέρουν την ασθένεια αλλά δεν υποφέρουν ποτέ από αυτήν. Η πιο γνωστή  περίπτωση ασυμπτωματικού ασθενή  είναι  η ιρλανδή γυναίκα που δούλευε ως μαγείρισσα στην Νέα Υόρκη στις αρχές του περασμένου αιώνα. Η Marry Mallon, εργαζόταν από σπίτι σε σπίτι και οι φορές όπου κάποιος νόσησε από τυφοειδή  από τα σπίτια στα οποία δούλευε ήταν αρκετές. Τουλάχιστον τρεις ή και περισσότεροι έχασαν την ζωή τους από την νόσο, αλλά η Mary ήταν εντελώς ανεπηρέαστη από τον την ασθένεια. Οι δημοσιογράφοι ονόμασαν την γυναίκα «Typhoid Mary», κάτι το οποίο δεν άρεσε καθόλου στην ίδια. Οι αρχές δεν το ρίσκαραν και την κράτησαν σε περιορισμό για 33 χρόνια, μέχρι που πέθανε το 1938. Υποθέσεις που κουκουλώθηκαν Η νοσοκόμα του προσωπικού Amelia Powell σοκαρίστηκε όταν ανακάλυψε ότι είναι ασυμπτωματική. Δούλευε στο νοσοκομείο του Addenbrooke στο Cambridge τον Απρίλιο, όταν ένας γιατρός τηλεφώνησε για να της δώσει το αποτέλεσμα μιας εξέτασης επιχρίσματος. Η νοσοκόμα ένιωθε ασφαλείς «πίσω» από την μάσκα που φορούσε  ενώ φρόντιζε τους ασθενείς με κοροναϊό. Δυστυχώς για αυτήν ήταν και η ίδια θετική στον ιό, αλλά ήταν ασυμπτωματική. «Σκέφτηκα πως το αποτέλεσμα ήταν λάθος. Δεν γινόταν να ήμουν θετική» είπε χαρακτηριστικά η 23χρονη Αμέλια. Η νοσοκόμα έπρεπε να αφήσει την δουλειά της και να απομονωθεί στο σπίτι της.

«Ανησυχούσα γιατί έχω δει την άλλη πλευρά, με τους ασθενείς να επιδεινώνονται πολύ γρήγορα με αυτό, οπότε αναρωτιόμουν αν αυτό θα συνέβαινε σε μένα». Όμως, προς έκπληξή της, σε καμία περίπτωση δεν αισθάνθηκε αδιαθεσία. Δεν είχε κανένα από τα συμπτώματα.  «Ανησυχούσα γιατί έχω δει την άλλη πλευρά, με τους ασθενείς να επιδεινώνονται πολύ γρήγορα με αυτό, οπότε αναρωτιόμουν αν αυτό θα συνέβαινε σε μένα». Όμως, προς έκπληξή της, σε καμία περίπτωση δεν αισθάνθηκε αδιαθεσία. “Δεν είχα τίποτα, κυριολεκτικά – ασκούμουν σε εσωτερικούς χώρους, έτρωγα κανονικά, κοιμόμουν κανονικά.”

Προς το παρόν, είναι αδύνατο να γνωρίζουμε πόσες περιπτώσεις λοίμωξης υπάρχουν, αλλά παραμένουν κρυμμένες από την άποψη.

ΕΙΚΟΝΑ UNSPLASH @ Frontline. Inspired by images of exhausted doctors and nurses. Image created by Kevin Kobsic. Submitted for United Nations Global Call Out To Creatives – help stop the spread of COVID-19.

Η ανακάλυψη ότι η  Αμέλια μολύνθηκε, αποκαλύφθηκε μόνο επειδή ήταν μέρος μιας μελέτης όλου του προσωπικού στο νοσοκομείο της.  Τι αποτέλεσμα της μελέτης ήταν ότι το 3% των περισσότερων από 1.000 ατόμων ήταν θετικά ενώ δεν τα τέστ τους δεν ήταν θετικά. Ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό ασυμπτωματικών περιπτώσεων βρέθηκε στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess που είχε πλεύσει στα ανοικτά των ακτών της Ιαπωνίας νωρίτερα αυτό το έτος. 

Το πλοίο   είχε περίπου 700 περιπτώσεις. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα τρία τέταρτα των ανθρώπων που είχαν διαγνωστεί  θετικά δεν είχαν συμπτώματα.

Σε  ένα κέντρο φροντίδας στην πολιτεία της Ουάσιγκτον περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους ήταν θετικοί, αλλά δεν είχαν κανένα σημάδι για την ασθένεια. Καμία αξιόπιστη μελέτη Διαφορετικές μελέτες προτείνουν ένα τεράστιο φάσμα δυνατοτήτων για το  πόσες περιπτώσεις είναι ασυμπτωματικές από 5% έως 80% των περιπτώσεων). Αυτό ήταν το συμπέρασμα μιας ανάλυσης από τον καθηγητή Carl Heneghan του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και των συναδέλφων του που εξέτασαν 21 διαφορετικά projects πάνω στο φαινόμενο των ασυμπτωματικών ασθενών. «Δεν υπάρχει ούτε μια αξιόπιστη μελέτη για τον προσδιορισμό του αριθμού των ασυμπτωματικών» λένε χαρακτηριστικά οι ερευνητές, ενώ συμπληρώνουν πως: «Εάν ο έλεγχος για το Covid-19 πραγματοποιείται μόνο σε άτομα με συμπτώματα – το οποίο ήταν το κύριο επίκεντρο της πολιτικής δοκιμών του Ηνωμένου Βασιλείου – τότε θα λείπουν περιπτώσεις, “ίσως πολλές περιπτώσεις.»

Ο κίνδυνος των «σιωπηλών διασκορπιστών» Η μεγαλύτερη ανησυχία της Amelia, της νοσοκόμας, ήταν ότι μπορεί να είχε μεταδώσει ακούσια τον ιό είτε σε εκείνους με τους οποίους συνεργάζεται είτε στους ασθενείς που εξαρτώνται από τη βοήθειά της.

«Δεν νομίζω ότι μετέδωσα τον ιό γιατί όλοι οι συνάδελφοι με τους οποίους συνεργάζομαι ήταν αρνητικοί, αλλά ανησυχώ για το  πόσο καιρό θα ήμουν θετική στον ιό» λέει. «Ακόμα δεν γνωρίζουμε εάν οι άνθρωποι που είναι ασυμπτωματικοί είναι μεταδοτικοί ή όχι. Είναι πολύ περίεργο και οι πληροφορίες γι ‘αυτό αυτήν τη στιγμή είναι ελάχιστες.»

ΕΙΚΟΝΑ UNSPLASH

Μια μελέτη στην Κίνα, η οποία διαπίστωσε ότι ο αριθμός των ασυμπτωματικών περιπτώσεων ήταν στην πραγματικότητα μεγαλύτερος από εκείνους με συμπτώματα. «Ως σιωπηλοί διασκορπιστές », έγραψαν οι επιστήμονες,« οι ασυμπτωματικοί φορείς απαιτούν προσοχή ως μέρος της πρόληψης και του ελέγχου των ασθενειών ».

Η ομάδα που μελέτησε ότι το Diamond Princess υπολόγισε ότι τα ασυμπτωματικά περιστατικά ήταν πιθανό να είναι λιγότερο μολυσματικά από τα άτομα με συμπτώματα, αλλά έτσι εκτιμάται ότι προκάλεσαν σημαντικό αριθμό περιπτώσεων. Η «σκοτεινή ύλη» της ασυμπτωματικής λοίμωξης

Για να πάρουν μια απάντηση, οι επιστήμονες στο Νόριτς πιέζουν να δοκιμαστεί ο πληθυσμός ολόκληρης της πόλης.

«Τα ασυμπτωματικά περιστατικά μπορεί να είναι η” σκοτεινή ύλη της επιδημίας”», σύμφωνα με τον καθηγητή Neil Hall, επικεφαλής του Ινστιτούτου Earlham, ενός ερευνητικού κέντρου βιοεπιστημών, ο οποίος ηγείται της πρωτοβουλίας. Η σκοτεινή ύλη είναι η αόρατη ουσία που πιστεύεται ότι αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της ύλης στο σύμπαν και δεν έχει ακόμη εντοπιστεί.

Ο καθηγητής Hall ανησυχεί ότι τα ασυμπτωματικά περιστατικά ενδέχεται να οδηγούν στην πανδημία,  «Αν έχετε άτομα που δεν γνωρίζουν ότι είναι άρρωστοι κατά τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς και της υγειονομικής περίθαλψης, αναπόφευκτα αυτό θα αυξήσει τη μετάδοση» λέει.

«Οποιαδήποτε παρέμβαση βασίζεται μόνο σε άτομα που έρχονται στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη όταν έχουν συμπτώματα θα αντιμετωπίσουν μόνο το μισό πρόβλημα.»

Μια ομάδα επιστημόνων στην Καλιφόρνια πιστεύει ότι το να μην γνωρίζουμε ποιος μεταφέρει τον ιό χωρίς συμπτώματα είναι ο «Αχίλλειος πτέρνα» της καταπολέμησης της πανδημίας. Κατά την άποψή τους, ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η εξάπλωση της νόσου είναι να ανακαλυφθεί ποιος έχει μολυνθεί ανεξάρτητα από το αν ειναι συμπτωματικός ή οχι. Αυτή ήταν επίσης η σύσταση των βουλευτών στην Επιτροπή Επιστήμης και Τεχνολογίας των Κοινοτήτων σε μια επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Έγραψαν ότι ο κίνδυνος ασυμπτωματικής μετάδοσης έχει «βαθιά συνέπεια για τη διαχείριση της πανδημίας». Και διαπίστωσαν ότι όποιος φροντίζει ευάλωτα άτομα – όπως οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας ή οι εργαζόμενοι στον τομέα της φροντίδας – θα πρέπει να υποβάλλεται σε τακτική εξέταση. Μια παρόμοια προσέγγιση υιοθετείται σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα στην κινεζική πόλη Γουχάν, όπου πιστεύεται ότι ξεκίνησε η πανδημία.

Μέχρι και 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι δοκιμάστηκαν σε μόλις εννέα ημέρες σε ένα πρόγραμμα μαζικού ελέγχου που είχε σχεδιαστεί για την ανίχνευση της νόσου – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν παρουσίαζαν συμπτώματα. Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων

Εικόνα: Unsplash

Καθώς τα μέτρα του lockdown  χαλαρώνουν  και οι  περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να χρησιμοποιούν τις δημόσιες συγκοινωνίες, επιστρέφουν στη δουλειά ή πηγαίνουν για ψώνια, αντιμετωπίζουν περισσότερο τον αόρατο κίνδυνο. Προς το παρόν, δεν υπάρχει τρόπος να πούμε ποιος από τα αυξανόμενα πλήθη μπορεί να μεταφέρει τον ιό χωρίς να το γνωρίζει.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο λένε ότι είναι απαραίτητο όλοι να συνεργάζονται με τις προσπάθειες εντοπισμού των επαφών όσων έχουν μολυνθεί και, στη συνέχεια, να αυτοαπομονώνονται γρήγορα. Η καλύτερη άμυνα παραμένει η κοινωνική αποστασιοποίηση. Αλλά όπου αυτό δεν είναι δυνατό, η πρόταση είναι να καλύψετε το πρόσωπό σας, ακόμη και με μια μάσκα που είναι χειροποίητη.

Πολλοί επαγγελματίες υγείας ανησυχούν ότι οι μάσκες ενδέχεται να αποσπάσουν τα άτομα από το πλύσιμο των χεριών ή την κοινωνική απομάκρυνση ή να αυξήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης εάν αντιμετωπίζονται αδέξια. Όμως όλο και περισσότερες κυβερνήσεις, πιο πρόσφατα εκείνη του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν πειστεί  για τα οφέλη.

Βέβαια, το ότι καλύπτουμε το πρόσωπο με μάσκα, δεν σημαίνει πως η πανδημία θα σταματήσει.

Οι γιατροί  από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι είναι εξαντλημένοι από τον φόρτο εργασίας και τις συνθήκες όλον αυτό τον καιρό, λένε πως με το πέρασμα του χρόνου δεν έχουν συναντήσει κάτι παρεμφερές.  Οι ίδιοι ήξεραν πως θα έρθει μια νέα ασθένεια, αλλά δεν περίμεναν να πάρει τέτοια έκταση μια αναπνευστική λοίμωξη.

Πηγή: BBC

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα