Υγεία

Μία ομάδα ανθρώπων εκπαιδεύει παιδιά να σώζουν ζωές

Οι άνθρωποι πίσω από ένα σπουδαίο έργο - Οι Πρώτες Βοήθειες, το ΚΑΡΠΑ, οι απινιδωτές και η σημασία τους

Χρυσάνθη Αρχοντίδου
μία-ομάδα-ανθρώπων-εκπαιδεύει-παιδιά-1109795
Χρυσάνθη Αρχοντίδου

Το 2007, ο Αναστάσης Στεφανάκης μετακόμισε στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής για να εργαστεί ως Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου του Εθνικού Κέντρου Επείγουσας Φροντίδας. Τότε, μαζί με τη συνάδελφό του Κατερίνα Κακάνη, αναγνώρισαν ότι ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. 

Αυτή ήταν η αφορμή για να δημιουργηθεί μετά από μερικά χρόνια, η ανθρωπιστική οργάνωση «KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές», η οποία στοχεύει στην καινοτομία, την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και νέων δικτύων εκπαιδευμένων μαθητών, πιστοποιημένων First Responders και Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών σε σχολεία και γειτονιές της Ελλάδας.

Οι στόχοι του οργανισμού βασίζονται σε 4 βασικούς πυλώνες: την εκπαίδευση, τους απινιδωτές, την οργάνωση σχολείων και τοπικών κοινωνιών και τη χρήση νέων τεχνολογιών.

Η κύρια στόχευση και εξειδίκευση του KIDS SAVE LIVES είναι εμφανής. Να εκπαιδεύσει το μέλλον της αναζωογόνησης στην Ελλάδα: τα παιδιά!

Η Ρένα Θωμαΐδου, εθελόντρια και εκπαιδεύτρια στο Kids Save Lives, αναλύει τη φιλοσοφία και ενημερώνει για τις δράσεις του οργανισμού: 

«Οι ιδρυτές του οργανισμού, αναγνώρισαν το επικίνδυνο και θανατηφόρο πολλές φορές ΧΡΟΝΙΚΟ ΚΕΝΟ – ανάμεσα στην κατάρρευση ενός ανθρώπου και την άφιξη των Υπηρεσιών Έκτακτης Ανάγκης – το οποίο δημιουργείται από τις ελλείψεις του Ε.Σ.Υ., των μεγάλων αποστάσεων της επαρχίας ή του κακού πολλές φορές οδικού δικτύου. Έτσι σκέφτηκαν, ότι για να μπορέσουν να βοηθήσουν τους ανθρώπους σε ένα τέτοιο κρίσιμο περιστατικό, θα πρέπει πρώτα να εκπαιδευτούν οι πολίτες. Ποιοι είναι οι καλύτεροι δέκτες της εκπαίδευσης; Φυσικά τα παιδιά. Έτσι, ξεκίνησαν σιγά – σιγά να εκπαιδεύουν παιδιά και ενήλικες σε δεκάδες κοινότητες και σχολεία της Χώρας. Με τα χρόνια, η ομάδα εθελοντών έχει γιγαντωθεί, μιας και έχουμε εκπαιδεύσει συνολικά πάνω από 240.000 παιδιά και ενήλικες σε περισσότερα από 2,000 ελληνικά σχολεία. Η ομάδα έχει αυτή τη στιγμή πάνω από 450 ΕΝΕΡΓΟΥΣ εθελοντές εκπαιδευτές στη χώρα.

Μέσα από τα προγράμματα και τις δράσεις του KSL, έχει καταγραφεί για πρώτη φορά το σύνολο σχεδόν των Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών της Χώρας (2,200+ Απινιδωτές), σωτήριες συσκευές που σώζουν καθημερινά ζωές. Το KSL αναπτύσσει προγράμματα, σε συνεργασία και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ έχει πλέον συμβόλαιο με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης, δίνοντας τη δυνατότητα να αναπτύξει μέχρι τώρα ένα δίκτυο 5,000+ πιστοποιημένων First Responders της Κοινότητας.

Στα πιστοποιημένα σεμινάρια Basic Instructor Course μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι συνάνθρωποι μας άνω των 12 ετών και να εκπαιδευτούν στην ΚΑΡΠΑ και τη χρήση του Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή, αλλά και να ενταχθούν στην ομάδα μας ως εκπαιδευτές (Basic Instructor Course). Έτσι μπορούμε να διαδώσουμε πιο εύκολα το μήνυμα πως δυο χέρια μπορούν να σώσουν μια ζωή σε όλους τους Έλληνες. Οι First Responders της Κοινότητας χρησιμοποιούν δύο καινοτόμες εφαρμογές που προσφέρονται εντελώς δωρεάν σε όλους τους πολίτες, τον Εθνικό Χάρτη Απινδωτών (www.kidssavelives.gr) και το iSAVElives application (Playstore | Appstore), έτσι ώστε να κερδίζουν χρόνο και πολύτιμες πιθανότητες επιβίωσης μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου».

Εθνικός Χάρτης Απινιδωτών και iSAVElives: H εφαρμογή που σώζει ζωές

«Στην ιστοσελίδα μας, kidssavelives.gr, διαθέτουμε τον μοναδικό διαδικτυακό Εθνικό Χάρτη Απινιδωτών σε Ελλάδα και Κύπρο, στον οποίο έχουμε καταγράψει όλους τους ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΥΣ Απινιδωτές που υπάρχουν σε Ελλάδα και Κύπρο. Μέσα από τον χάρτη μπορεί ο καθένας να ανακαλύψει πού βρίσκονται οι Απινιδωτές και μέσα από το κινητό του να πλοηγηθεί στον πλησιέστερο. Με αυτόν τον τρόπο, σε μία έκτακτη κατάσταση, χρησιμοποιώντας τον, μπορεί να σώσει μία ζωή. Οι έρευνες λένε πως αν τρέξουμε και χορηγήσουμε ΚΑΡΠΑ με χρήση ΑΠΙΝΙΔΩΤΗ σε 1-2 λεπτά, τότε το ποσοστό επιβίωσης των θυμάτων αυξάνεται στο εκπληκτικό 80%. 

Επίσης υπάρχει και η πολύγλωσση εφαρμογή iSAVElives, την οποία έχουμε αναπτύξει σε συνεργασία με την Microsoft. Μέσα από την εφαρμογή, δίνεται η δυνατότητα, αν κάποιος βρίσκεται μπροστά σε ένα έκτακτο περιστατικό, μια καρδιακή ανακοπή για παράδειγμα, να πατήσει το κουμπί “ΝΑΙ” και σε μία ακτίνα δέκα χιλιομέτρων να ενημερωθούν όλοι οι πιστοποιημένοι πολίτες που έχουν εκπαιδευτεί, αλλά και να έρθει κάποιος να βοηθήσει.  Ταυτόχρονα ενημερώνεται για το πού βρίσκεται ο πιο κοντινότερος απινιδωτής, έτσι ώστε να τον μεταφέρει κάποιος στο σημείο και συνδέεται αυτόματα με το 166. Αν ο άνθρωπος που βρίσκεται μπροστά στο περιστατικό δεν γνωρίζει από ΚΑΡΠΑ και πρώτες βοήθειες, πατώντας το κουμπί “Καθοδηγούμενη ΚΑΡΠΑ”, μπορεί με εικόνα και με ηχητικό μήνυμα να προσπαθήσει να βοηθήσει, μέχρι να φτάσει στο σημείο κάποιος ειδικός.

Η εφαρμογή έχει ήδη χρησιμοποιηθεί φέτος το καλοκαίρι. Τα τελευταία χρόνια, με τη βοήθεια εφήβων και πολιτών που έχουν εκπαιδευτεί από το Kids Save Lives και τη χρήση των νέων μας τεχνολογιών, έχουν σωθεί 33 θύματα καρδιακής ανακοπής και εκατοντάδες άλλα που κινδύνευε η ζωή τους».

Life Force: Και τα μικρά παιδιά μπορούν να σώσουν ζωές!

«Έχουμε ξεκινήσει και το πρόγραμμα Life Force, το οποίο έχει εγκριθεί από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) και πέρυσι έγινε πιλοτικά σε κάποια σχολεία στην Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία και Γερμανία. Το σεμινάριο αυτό υλοποιείται στα σχολεία από εκπαιδευτικούς και αφορά παιδιά από 6 έως 10 ετών, που προεκπαιδεύονται χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Στόχος είναι τα παιδιά να λάβουν τα πρώτα ερεθίσματα στο κομμάτι της Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης και των Πρώτων Βοηθειών. Το Ευρωπαϊκό σεμινάριο έχει ως στόχο μέσα από διασκεδαστικές δραστηριότητες να ευαισθητοποιήσει και να καλλιεργήσει αλληλέγγυες, ωφέλιμες δεξιότητες στους αυριανούς πολίτες. Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα έχει ως στόχο μέσα από διασκεδαστικές δραστηριότητες να ευαισθητοποιήσει και να καλλιεργήσει αλληλέγγυες, ωφέλιμες δεξιότητες στους αυριανούς πολίτες».

«Όταν ένα παιδί μάθει στην ηλικία των 6-10 ετών, πώς μπορεί να βοηθήσει και να σώσει μια ζωή δεν θα το ξεχάσει ποτέ στην υπόλοιπη ζωή του»

Η κ. Θωμαΐδου μιλά για τη συμμετοχή των παιδιών στο πρόγραμμα και τον ενθουσιασμό που τους διακατέχει ως προς την ενημέρωση και την εκπαίδευση: 

«Οι μικρότερες ηλικίες των παιδιών στα σχολεία είναι πολύ δεκτικές και με όρεξη να μάθουν. Ανταποκρίνονται αμέσως με ενθουσιασμό σε αυτές τις τόσο σημαντικές δεξιότητες. Κατανοούν πόσο σημαντικό και χρήσιμο για την καθημερινή τους ζωή μπορεί να είναι η εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες κι ότι θα μπορούσαν άμεσα να βοηθήσουν έναν συμμαθητή, συγγενικό τους πρόσωπο ή συνάνθρωπο τους σε ανάγκη.

Το ενδιαφέρον του κόσμου αυξάνεται, ρωτάνε και ενδιαφέρονται να μάθουν για τους απινιδωτές. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται πολύ δουλειά. Οφείλουμε να μιλάμε για αυτό, να ενημερώνουμε τον κόσμο και φυσικά να εντείνουμε τις εκπαιδεύσεις. Μαθητές σχολείων που εκπαιδεύτηκαν πήραν πρωτοβουλία και μαζεύοντας ένα χρηματικό ποσό αγόρασαν απινιδωτές για τα σχολεία τους (περισσότερα από 250). Ο οργανισμός μας έχει ήδη διοργανώσει τον πρώτο Μαθητικό διαγωνισμό του κόσμου σε δεξιότητες ΚΑΡΠΑ (KSL CHAMPIONSHIP) στο τέλος της περυσινής σχολικής χρονιάς, με συμμετοχές σχολείων από όλη τη χώρα, με μεγάλη επιτυχία και πολλές έντονες συγκινητικές στιγμές για τα παιδιά, τους γονείς και τους εθελοντές μας.».

Οι Πρώτες Βοήθειες δεν έχουν θεσπιστεί ακόμα σαν μάθημα στα σχολεία. Ωστόσο, το Kids Saves Lives κάνει προσπάθειες από το 2016 για να γίνει πράξη, σύμφωνα με την κ. Θωμαΐδου: 

«Από το 2016, το Kids Save Lives είχε επικοινωνήσει με τον τότε υπουργό Παιδείας, για να μπούνε οι Πρώτες Βοήθειες ως μάθημα στα Ελληνικά σχολεία, αντίστοιχα με τις Σκανδιναβικές Χώρες ή τις Πολιτείες της Αμερικής. Ευελπιστούμε πως αυτό σύντομα θα γίνει πραγματικότητα, με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου.

Για να φτάσουμε στο σημείο οι εκπαιδευτικοί να εκπαιδεύουν μαθητές, υλοποιούμε ήδη δύο προγράμματα, προετοιμάζοντας το έδαφος. Το ένα ονομάζεται “Εργαστήριο Δεξιοτήτων” και το άλλο “Δωρεάν Πιστοποίηση 1,000 εκπαιδευτικών”. Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε νέους εκπαιδευτές και 1,000 ασφαλή σχολεία. Με αυτόν τον τρόπο, οι εκπαιδευτές του KIDS SAVE LIVES θα λειτουργούμε σαν μέντορες των εκπαιδευτικών στα σχολεία, επιβλέποντάς τους. Το πρόγραμμα αυτό έχει ξεκινήσει σε σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας και ήδη έχει επεκταθεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Όσο περισσότεροι εκπαιδευτικοί εκπαιδευτούν, τόσο περισσότερο θα αρχίσουν να ζητάνε και οι ίδιοι να γίνουν η ΚΑΡΠΑ και οι Πρώτες Βοήθειες ΜΑΘΗΜΑ στο σχολείο. Αν υπάρξει αυτή η φωνή από τους εκπαιδευτικούς, θα είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα».

Η κ. Θωμαΐδου τονίζει τη μεγάλη σημασία που η ευαισθητοποίηση του κόσμου και αναλύει τις ελλείψεις και ανάγκες που έχει ένας οργανισμός όπως το Kids Save Lives: 

«Δυστυχώς ανήκουμε στις τελευταίες χώρες της Ευρώπης ως προς τον εθελοντισμό, την πληροφόρηση και φυσικά τους απινιδωτές. Για παράδειγμα, η Ολλανδία, η οποία είναι μιάμιση φορά όσο η Ελλάδα, έχει γύρω στους 24.000 απινιδωτές, δηλαδή σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο υπάρχει από ένας. Στην Ελλάδα έχουμε καταφέρει να καταγράψουμε γύρω στους 2.000 απινιδωτές. Υπάρχουν και αρκετοί “κρυφοί”, τους οποίους μπορεί να μην θέλει η εκάστοτε εταιρεία να τους δώσει προς καταγραφή. Στόχος μας είναι μέχρι το 2030, ο αριθμός των απινιδωτών στην Ελλάδα, να φτάσει τους 10.000, δηλαδή να υπάρχουν 2 απινιδωτές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Ως Οργανισμός, το KIDS SAVE LIVES, έχει λάβει βοήθεια από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, πολύτιμο εξοπλισμό Εκπαίδευσης, Διάσωσης και Προστασίας από τον COVID-19. Ωστόσο η ομάδα μας διαρκώς μεγαλώνει και διαρκώς υπάρχουν ανάγκες. Ιδανικό θα ήταν όταν εκπαιδευτούν οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία και κάθε σχολείο να έχει το δικό του εκπαιδευτικό πρόπλασμα και Απινιδωτή.

Πάντα χρειάζονται εθελοντές και άνθρωποι που να θέλουν να προσφέρουν. Όποιος θέλει να προσφέρει, από έναν εκπαιδευτικό απινιδωτή μέχρι πρόπλασμα, είναι όλα καλοδεχούμενα στον οργανισμό μας. Θέλουμε να εκπαιδευτεί ο κόσμος, να γνωρίσει το Kids Saves Lives και να καταφέρουμε να βοηθήσουμε ανθρώπους και να σωθούν κι άλλες ζωές. Γιατί οι άνθρωποι που εκπαιδεύονται στη συνέχεια γίνονται και αρωγοί. Θα μιλήσουν σε φίλους και οικογένεια γιατί καταλαβαίνουν τη σημασία της γνώσης αυτής. Η Ελλάδα σιγά σιγά αλλάζει. Είμαστε ένα κομμάτι αυτής της αλλαγής και μπορούμε να γίνουμε περισσότεροι».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα