Life

Μην αφήνεις τις ειδοποιήσεις του κινητού να σε αγχώνουν!

Τα είδη παρεμβολών και τι μπορείς να κάνεις.

Parallaxi
μην-αφήνεις-τις-ειδοποιήσεις-του-κινη-955410
Parallaxi

Mια ειδοποίηση για την πίτσα. Μια άλλη για τα social media. Και άλλες από κάποια ομαδική συνομιλία στο WhatsApp…

Λαμβάνοντας όλα αυτά τα notification στο smartphone, δεν είναι περίεργο να αποσπάται η προσοχή σου από αυτό που κάνεις.

Το τηλέφωνό σου δε χρειάζεται καν να κάνει τον χαρακτηριστικό ήχο για να σου τραβήξει την προσοχή.

Λοιπόν τι συμβαίνει; Και το πιο σημαντικό: Πώς μπορείς να επανεστιάσεις χωρίς να χάσεις πράγματα;

Είναι πραγματικά τόσο μεγάλη υπόθεση;

Ο μέσος άνθρωπος ελέγχει το τηλέφωνο περίπου 85 φορές την ημέρα, περίπου μία φορά κάθε 15 λεπτά.

Με άλλα λόγια, κάθε 15 λεπτά περίπου η προσοχή σου είναι πιθανό να ξεφεύγει από αυτό που κάνεις.

Το πρόβλημα είναι ότι μπορεί να χρειαστούν αρκετά λεπτά για να ανακτήσεις πλήρως τη συγκέντρωσή σου μετά τη διακοπή για να κοιτάξεις το τηλέφωνο.

Εάν παρακολουθείς τηλεόραση, το να επανεστιάσεις δεν είναι μεγάλη υπόθεση. Αλλά αν οδηγείς αυτοκίνητο, προσπαθείς να ολοκληρώσεις τις σπουδές σου, εργάζεσαι ή περνάς χρόνο με τους αγαπημένους σου, το κινητό θα μπορούσε να σου δημιουργήσει αρκετά σημαντικά προβλήματα.

Δύο είδη παρεμβολών

Οι ειδοποιήσεις από το τηλέφωνό σου συμπεριλαμβάνονται στις “εξωγενείς διακοπές”. Κάτι τέτοιο σημαίνει πως κάτι εξωτερικό, γύρω σου, έχει προκαλέσει τη διακοπή.

Μπορεί να είμαστε εξαρτημένοι, να αισθανόμαστε ενθουσιασμένοι όταν ακούμε τα τηλέφωνά μας να χτυπούν. Είναι το ίδιο ευχάριστο συναίσθημα με αυτό που έχουν οι άνθρωποι που παίζουν τζόγο και εξαρτώνται από τη θέα ή τον ήχο μιας μηχανής πόκερ.

Τι γίνεται αν το τηλέφωνό σου είναι σε αθόρυβη λειτουργία; Αυτό δε λύνει το πρόβλημα με τις ειδοποιήσεις; Η απάντηση είναι αρνητική.

Αυτός είναι ένας άλλος τύπος διακοπής, μια εσωτερική (ή αλλιώς ενδογενής) διακοπή.

Σκέψου κάθε φορά που εργάζεσαι πάνω σε κάτι, το μάτι σου να πέφτει στο τηλέφωνό σου. Μπορεί να έχεις καταπολεμήσει την επιθυμία να το σηκώσεις και να δεις τι συμβαίνει στο διαδίκτυο, αλλά μάλλον το τσέκαρες ούτως ή άλλως.

Ακόμα και το να διαβάζεις απλώς αυτό το άρθρο μπορεί να σε κάνει να νιώσεις ότι θες να… ελέγξεις το τηλέφωνό σου.

Κάνε ένα διάλειμμα

Τι σημαίνουν όλες αυτές οι διακοπές για τη γνώση και την ευημερία σου;

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι τέτοιες ειδοποιήσεις σχετίζονται με μειωμένη παραγωγικότητα, φτωχότερη συγκέντρωση και αυξημένη απόσπαση προσοχής στην εργασία και το σχολείο.

Αλλά υπάρχει κάποια απόδειξη ότι ο εγκέφαλός σου εργάζεται σκληρότερα για να διαχειριστεί τις συχνές εναλλαγές ως προς την προσοχή;

Μια μελέτη εγκεφαλικών κυμάτων των ανθρώπων διαπίστωσε ότι εκείνοι που περιγράφουν τους εαυτούς τους ως έντονους χρήστες smartphone ήταν πιο ευαίσθητοι στις ειδοποιήσεις push από εκείνους που έλεγαν ότι ήταν απλοί χρήστες.

Αφού άκουγαν μια ειδοποίηση push, οι βαριοί χρήστες ήταν σημαντικά χειρότεροι ως προς το να ανακτήσουν τη συγκέντρωσή τους σε μια εργασία. Αν και η ειδοποίηση push διέκοψε τη συγκέντρωση και στις δύο ομάδες, οι βαριοί χρήστες χρειάστηκαν πολύ περισσότερο χρόνο για να επανακτήσουν την εστίασή τους.

Οι συχνές διακοπές από το τηλέφωνό σου μπορεί επίσης να σε κάνουν να αισθάνεσαι άγχος από την ανάγκη σου να ανταποκριθείς. 

Εάν σου αποσπάσει την προσοχή το τηλέφωνό σου αφού απαντήσεις σε μια ειδοποίηση, οποιαδήποτε μεταγενέστερη αναβλητικότητα (στην επιστροφή σε μια εργασία) μπορεί επίσης να σε κάνει να νιώθεις ενοχές ή απογοήτευση.

Σίγουρα υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι όσο περισσότερο χρόνο ξοδεύεις χρησιμοποιώντας το τηλέφωνό σου με μη παραγωγικούς τρόπους, τόσο χαμηλότερα τείνεις να βαθμολογείς την ευημερία σου.

Τι μπορείς να κάνεις για να σταματήσεις

Γνωρίζουμε ότι η εναλλαγή του τηλεφώνου σου σε αθόρυβο δεν πρόκειται να διορθώσει ως δια μαγείας το πρόβλημα.

Αυτό που χρειάζεται είναι αλλαγή συμπεριφοράς και αυτό είναι δύσκολο. Μπορεί να χρειαστούν αρκετές προσπάθειες για να δεις μόνιμη αλλαγή. Εάν έχεις ποτέ προσπαθήσει να κόψεις το κάπνισμα, να χάσεις βάρος ή να ξεκινήσεις ένα πρόγραμμα άσκησης, θα καταλάβεις.

Ξεκίνα απενεργοποιώντας όλες τις αχρείαστες ειδοποιήσεις.

Στη συνέχεια, ακολουθούν ορισμένα πράγματα που πρέπει να δοκιμάσεις εάν θέλεις να μειώσεις τον αριθμό των φορών που ελέγχεις το κινητό σου:

#1 Φόρτισε το τηλέφωνό σου κατά τη διάρκεια της νύχτας σε διαφορετικό δωμάτιο από το υπνοδωμάτιό σου. Οι ειδοποιήσεις μπορούν να αποτρέψουν τον ύπνο σου και να σε ξυπνήσουν επανειλημμένα.

#2 Καθώς στρίβεις για να πιάσεις το τηλέφωνό σου, σταμάτα μια στιγμή και σκέψου εάν αυτή η ενέργεια θα οδηγήσει κάπου πέρα από το να σου αποσπάσει την προσοχή.

#3 Δοκίμασε τη μέθοδο “Pomodoro” για να παραμείνεις συγκεντρωμένος/η σε μια εργασία. Αυτό περιλαμβάνει το σπάσιμο του χρόνου σε διαχειρίσιμα κομμάτια (για παράδειγμα 25 λεπτά) και στη συνέχεια επιβράβευσε τον εαυτό σου με ένα σύντομο διάλειμμα (π.χ για να ελέγξεις το τηλέφωνό σου) μεταξύ των τμημάτων. Αύξησε σταδιακά το χρονικό διάστημα μεταξύ των διαλειμμάτων.

*Το κείμενο δημοσιεύτηκε αρχικά στο cnn.com

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα