Καλή ζωή

Να γιατί δεν πρέπει να λούζεσαι κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας

Υπάρχει λόγος που δεν πρέπει να το κάνεις αυτό, καθώς και άλλα πράγματα εντός του σπιτιού. 

Parallaxi
να-γιατί-δεν-πρέπει-να-λούζεσαι-κατά-τη-909945
Parallaxi

Όταν τα δέντρα αρχίζουν να κουνιούνται, ο ουρανός να σκοτεινιάζει και ο ήχος της βροντής να φτάνει από μακριά στα αυτιά σου, είναι ώρα να γίνεις ιδιαιτέρως προσεκτικός/ή. 

Και αυτό διότι πιθανός κίνδυνος μπορεί να είναι κοντά σου. 

Για την ακρίβεια- και όπως γράφει σε πρόσφατο δημοσίευμά του το cnn- ο κίνδυνος ενδέχεται να είναι σε απόσταση 10 μιλίων από εσένα.

Το γεγονός γνωστοποίησε και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Μην αγνοήσεις λοιπόν αυτόν τον ήχο, γιατί όπου υπάρχει βροντή υπάρχει κεραυνός και ο κεραυνός μπορεί να σκοτώσει ή να ακρωτηριάσει με τρόπους που δεν το περιμένεις. 

Αυτό συμβαίνει και όταν βρίσκεσαι στο ντους, την μπανιέρα ή ακόμα και όταν πλένεις τα πιάτα.

Δεδομένου ότι ο κεραυνός μπορεί να ταξιδέψει μέσω των υδραυλικών εγκαταστάσεων “είναι καλύτερο να αποφεύγεις το νερό εν γένει κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας. Μην κάνεις ντους, μπάνιο, πλένεις πιάτα ή τα χέρια σου”.

Τα παραπάνω σημείωσαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

“Ο κίνδυνος να ταξιδέψει ο κεραυνός μέσω υδραυλικών εγκαταστάσεων μπορεί να είναι μικρότερος όταν οι σωλήνες είναι πλαστικοί παρά μεταλλικοί. Ωστόσο, είναι καλύτερο να αποφεύγεις οποιαδήποτε επαφή με υδραυλικά και τρεχούμενο νερό εν μέσω καταιγίδας ώστε να μειωθεί η πιθανότητα ατυχήματος”, προσέθεσε το CDC.

Αυτός δεν είναι ο μόνος κίνδυνος όταν είσαι εντός σπιτιού. Μείνε μακριά από βεράντες και μπαλκόνια, μην πλησιάζεις παράθυρα και πόρτες και «ΜΗΝ ξαπλώνεις σε τσιμεντένια πατώματα ή ακουμπάς σε τοίχους από μπετόν», ανέφερε το πρακτορείο.

Επιπλέον, «ΜΗΝ χρησιμοποιείς οτιδήποτε συνδέεται με ηλεκτρική πρίζα, όπως υπολογιστές ή άλλο ηλεκτρονικό εξοπλισμό», προειδοποιεί το CDC. «Μείνε μακριά από ενσύρματα τηλέφωνα. Τα κινητά και τα ασύρματα τηλέφωνα είναι ασφαλή εφόσον δεν είναι συνδεδεμένα σε πρίζα μέσω φορτιστή».

Ένας κεραυνός μπορεί να σκοτώσει με πάμπολλους τρόπους. Το άμεσο χτύπημα είναι τις περισσότερες φορές θανατηφόρο, αναφέρει το CDC. 

Δερματικές βλάβες και εγκαύματα, καθώς και τραυματισμοί στον εγκέφαλο, τους μύες και τα μάτια μπορεί να προκληθούν από την επαφή με αυτοκίνητο ή μεταλλικό αντικείμενο που χτυπήθηκε από κεραυνό. Το ρεύμα μπορεί επίσης να ταξιδέψει μέσω του εδάφους, να αναπηδήσει από ένα άτομο ή ένα αντικείμενο ή ακόμα και να περάσει από αντικείμενα κοντά στο έδαφος.

Μπορείς να υπολογίσεις την απόσταση ανάμεσα σε εσένα και τον κεραυνό, αλλά προσπάθησε να το κάνεις αυτό από ένα ασφαλές μέρος ώστε να μη χτυπηθείς, συμβουλεύει η μετεωρολογική υπηρεσία.

«Μέτρα τον αριθμό των δευτερολέπτων μεταξύ της αστραπής και του ήχου της βροντής και μετά διαίρεσε με το 5». Πέντε δευτερόλεπτα ισοδυναμούν με 1 μίλι, 15 δευτερόλεπτα με 3 μίλια και μηδέν δευτερόλεπτα σημαίνει ότι ο κεραυνός είναι πολύ κοντά σου, λέει η υπηρεσία.

Σύμφωνα πάντα με το CDC, οι περισσότεροι θάνατοι και τραυματισμοί καταγράφονται όταν οι άνθρωποι βρίσκονται έξω, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες το απόγευμα και το βράδυ. 

Περίπου 180 άνθρωποι τραυματίζονται ετησίως από κεραυνό και το 10% των ανθρώπων που χτυπιούνται πεθαίνουν κάθε χρόνο. 

Όσοι εργάζονται εξωτερικά, ειδικά στα νοτιοανατολικά διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο. Η Φλόριντα και το Τέξας έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων που σχετίζονται με κεραυνούς, προσέθεσε το CDC.

Εάν σε πιάσουν έξω “ΜΗΝ ξαπλώσεις στο έδαφος. Ο κεραυνός προκαλεί ηλεκτρικά ρεύματα κατά μήκος της κορυφής του εδάφους που μπορεί να είναι θανατηφόρα σε απόσταση μεγαλύτερη από 100 πόδια. Βρες μια ασφαλή τοποθεσία, κανένα μέρος εκεί έξω δεν είναι ασφαλές”, υπογράμμισε το CDC .

“Απόφυγε οτιδήποτε αυξάνει τον κίνδυνο, όπως το να βρίσκεσαι κοντά ή κάτω από ψηλά δέντρα. Εάν δεν υπάρχουν ασφαλή καταφύγια, σκύψε ως εξής: βάλε τα πόδια μαζί, σκύψε χαμηλά, πίεσε το κεφάλι σου και κάλυψε τα αυτιά σου. Αλλά να θυμάσαι, αυτή είναι η έσχατη λύση. Προσπάθησε να βρεις πρώτα ένα ασφαλές καταφύγιο».

Πηγή: cnn.com

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα