Νοσοκομειακοί γιατροί Θεσσαλονίκης: Γολγοθάς οι εφημερίες για ασθενείς και υγειονομικούς
Περίπου 6 ώρες η αναμονή στην εφημερία του Παπαγεωργίου
Στις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία της πόλης, με οδυνηρές συνέπειες για τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε όλες τις πτέρυγες και όχι μόνο για τους ασθενείς με covid, αναφέρθηκαν οι γιατροί και οι νοσηλευτές που συμμετείχαν στην ανοιχτή συνέλευση των υγειονομικών τη πόλης, που έγινε χθες το βράδυ στο ΕΚΘ.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Καραχρήστος, πνευμονολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου, μίλησε για τις μεγάλες ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές και τόνισε πως πλέον, λόγω των επιλογών και της πολιτικής της κυβέρνησης, οι εφημερίες στα νοσοκομεία είναι ένας δύσκολος Γολγοθάς, κυρίως για τους ασθενείς, για τους οποίους δεν υπάρχει η πρέπουσα φροντίδα και θεραπεία.
«Τα νοσοκομεία λειτουργούν χωρίς εφεδρείες, χειρουργεία και θεραπείες αναστέλλονται ενώ οι διασωληνωμένοι πολλαπλασιάζονται», τόνισε και ανέφερε πως λόγω της πίεσης που δέχεται το σύστημα, σε πολλά νοσοκομεία έχουν σταματήσει ακόμα και οι διαδικασίες διάγνωσης όπως στο Θεαγένειο, ενώ η μετατροπή του Αγίου Παύλου αποκλειστικά σε νοσοκομείο covid, έχει στερήσει την Ανατολική Θεσσαλονίκη από νοσοκομειακή δομή. Όπως τόνισε, οι κενές θέσεις ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία της πόλης υπολογίζονται στο 30%, με ανάλογες ελλείψεις και στο νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ οι εκκλήσεις για μαζικές προσλήψεις υγειονομικών συνεχώς πέφτουν κενό.
«Εφαρμόζουν τα ίδια εγκληματικά μοντέλα του 2020 με κυρίαρχη πολιτική και στόχο την εμπορευματοποίηση και «κατανάλωση» της υγείας», επισήμανε και η Δάφνη Κατσίμπα, ακτινολόγος του νοσοκομείου Γεννηματάς και μέλος της διοίκησης της ΕΝΙΘ, σημειώνοντας πως η επίταξη μερικών γιατρών δεν αλλάζει επί της ουσίας τίποτα καθώς τα νοσοκομεία παραμένουν υποστελεχωμένα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των γιατρών της ΕΝΙΘ, για να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία απαιτείται, εδώ και τώρα, να σταματήσει η διασπορά του ιού με μαζικά τεστ και εμβολιασμούς, μέτρα προστασίας σε σχολεία, εστίαση, εργασιακούς χώρους και μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και διαρκή ενημέρωση του πληθυσμού, ιδίως στις νεαρές ηλικίες όπου πλέον τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται. Όπως αναφέρθηκε, το 25% όλων των κρουσμάτων της χώρας, εντοπίζεται σε άτομα μέχρι 17 ετών.
Επίσης ζήτησαν να επιταχτούν άμεσα οι 120 κλίνες ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών της Θεσσαλονίκης, όπως και να τεθούν υπό κρατικό έλεγχο τα 1000 περίπου κρεβάτια του ιδιωτικού τομέα, αλλά και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Όπως επισήμανε και ο Γιάννης Κούτρας, ακτινολόγος στο Ιπποκράτειο και μέλος της διοίκησης της ΕΝΙΘ, η επίταξη κάποιων γιατρών του ιδιωτικού τομέα που ξεκίνησεμ θα προσφέρει βοήθειες αλλά όχι λύσεις. Όπως ανέφερε, μεταξύ των γιατρών του ΕΣΥ υπάρχει κλίμα φυγής και αποχώρησης, με πρόωρες συνταξιοδοτήσεις αλλά και παραιτήσεις. «Χρειάζεται επίταξη των δομών υγείας ώστε να έχουμε λύσεις» τόνισε.
Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη στις 6μμ στο άγαλμα Βενιζέλου τα συνδικαλιστικά σωματεία των γιατρών και των νοσηλευτών της Θεσσαλονίκης, αλλά και άλλα σωματεία εργαζομένων, θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, ζητώντας άμεσα μέτρα ενίσχυσης της δημόσιας Υγείας.
Εφημερία στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου με γεμάτες όλες τις κλινικές
Ενδεικτικό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, αλλά και της κρισιμότητας των συνθηκών, ήταν η χθεσινή εφημερία στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, όπου για να αντιμετωπιστεί η αύξηση των κρουσμάτων, άνοιξε και 6η κλινική covid ενώ έκλεισε μία χειρουργική κλινική.
Τα εξωτερικά ιατρεία της εφημερίας θύμιζαν σχεδόν ζώνη πολέμου καθώς εκατοντάδες άνθρωποι βρισκόταν σε αναμονή να εξεταστούν, με το 40% περίπου να αφορά λοιμώξεις και δη περιστατικά covid. Γύρω στα μεσάνυχτα υπήρχαν 232 άτομα σε αναμονή να εξεταστούν, με μέσο χρόνο αναμονής τις 3 ώρες.
Όλες οι κλινικές του νοσοκομείου ήταν γεμάτες, όπως πλήρεις ήταν και οι 25 κλίνες ΜΕΘ, με τους διασωληνωμένους, εκτός ΜΕΘ, σε μονάδες αυξημένης φροντίδας να είναι 19. «Η κατάσταση είναι τραγική δυστυχώς υπάρχει μεγάλη αύξηση των λοιμώξεων», τόνιζε ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου, Παναγιώτης Τουχτίδης, ο οποίος σημείωσε πως ο χρόνος αναμονής σε κάποιες ειδικότητες μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 6 ώρες. “Είναι μία δύσκολη εφημερία για όλους μας” τόνισε και ο γιατρός Χρήστος Παπαστεργίου.
Ανεμβολίαστοι η πλειοψηφία των ασθενών covid
Σε ότι αφορά τα ποσοστά εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων στους ασθενείς με κορονοϊο στα νοσοκομεία της Β Ελλάδας, τα στοιχεία που δόθηκαν χθες από τις δύο Υγειονομικές Περιφέρειες, στις οποίες ανήκουν διοικητικά όλα τα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης είναι διαφωτιστικά. Στις απλές κλινικές covid, πάνω από το 75% είναι ανεμβολίαστοι και στις ΜΕΘ το ποσοστό υπερβαίνει το 90%.
Δείτε επίσης:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ