Νοσοκομείο «Λαϊκό»: Για πρώτη φορά βγήκαν ράντζα σε μονάδα μεταμοσχεύσεων

Οι λόγοι που οδήγησαν στην τραγική κατάσταση

Parallaxi
νοσοκομείο-λαϊκό-για-πρώτη-φορά-βγή-1148312
Parallaxi

Για «θλιβερό ρεκόρ» κάνει λόγο στην επιστολή της προς τη διοίκηση του Νοσοκομείου «Λαϊκό» η Μαρινάκη Σμαράγδη, επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος Μεταμόσχευσης Νεφρού και αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεφρολογίας, καθώς όπως περιγράφει, για πρώτη φορά βγήκε ράντζο στη μονάδα μεταμοσχεύσεων.

«Για πρώτη φορά στα 20 και πλέον έτη της υπηρεσίας μου χρειάστηκε να τοποθετηθεί επικουρική κλίνη (ράντζο) στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Νεφρού και Χειρουργικής Νεφροπαθών στο Λαϊκό. Αυτό ήταν απλά η τελική κατάληξη ενός χρόνιου προβλήματος, το οποίο είναι η μη επάρκεια κλινών στην προαναφερθείσα μονάδα», αναφέρει η κυρία Μαρινάκη.

Στη εν λόγω μονάδα λειτουργούν 30 κλίνες για ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση νεφρού, ασθενείς με μεταμόσχευση νεφρού και μη μεταμοσχευμένοι νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε επείγουσα ή προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση και άτομα με μεταμόσχευση νεφρού που χρήζουν νοσηλείας για παθολογικά προβλήματα.

«Στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Νεφρού (ΜΜΜ) διενεργείται το 75% των μεταμοσχεύσεων νεφρού της χώρας άνω των 70 ετησίως) ενώ αντίστοιχος είναι και ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων νεφρού από αποβιώσαντες δότες. Με τη συντονισμένη προσπάθεια πολλών φορέων και τη στήριξη του Υπουργείου, υπάρχει μία συνεχής αύξηση της μεταμοσχευτικής δραστηριότητας, ειδικά την τελευταία τριετία, με κορύφωση το 2023, όπου στο Κέντρο μας πραγματοποιήθηκαν συνολικά 135 μεταμοσχεύσεις νεφρού, γεγονός το οποίο, από μία οπτική αποτελεί βέβαια θετικό ρεκόρ», υπογραμμίζει η κυρία Μαρινάκη.

Η ίδια αναφέρει ότι παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού της κλινικής για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των νεφροπαθών, «αδυνατούμε πλέον να ανταπεξέλθουμε».

Την ίδια στιγμή, σε 4 από τις 30 κλίνες και σε ένας δίκλινος θάλαμος παραχωρούνται από το 2013 (με απόφαση της τότε διοίκησης) για την άμεση μετεγχειρητική νοσηλεία ασθενών μετά μεταμόσχευση ήπατος.

Η κυρία Μαρινάκη ζητά επιπλέον 4 κλίνες για τους ασθενείς της μονάδας της.

Παράλληλα, όμως, εντύπωση προκαλεί ότι η ίδια ζητά από τη διοίκηση να ανακληθεί η απόφαση του 2013 και τα κρεβάτια της μονάδας μεταμόσχευση νεφρού να μην διατίθενται σε ηπατοπαθείς, αλλά μόνο σε νεφροπαθείς.

«Να γίνει ανάκληση της αναφερόμενης απόφασης του 2013 και τα κρεβάτια της ΜΜΝ να διατίθενται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για τους νεφροπαθείς και τους ασθενείς με μεταμόσχευση νεφρού», αναφέρει στην επιστολή της.

Κάτι που σημαίνει ότι εμμέσως δυνητικά στοχοποιεί μία ομάδα ασθενών, οι οποίοι έχουν ανάγκη την πτέρυγα μεταμοσχεύσεων.

Έρχεται λύση για τα ράντζα από το υπουργείο Υγείας

Η ιστοσελίδα news247.gr, που αναδεικνύει το θέμα, απευθύνθηκε στον Γιώργο Σωτηρόπουλο, επιστημονικά υπεύθυνο της Μονάδας Μεταμόσχευσης Ήπατος του «Λαϊκού» Νοσοκομείου και καθηγητή Χειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων ΕΚΠΑ.

«Το ήπαρ, όπως και η καρδιά, είναι βασικά όργανα, με την έννοια ότι δεν υπάρχει κάποιο άλλο όργανο που να τα υποκαθιστά. Αν υπάρξει δυσλειτουργία, ο ασθενής θα χάσει τη ζωή του. Και τα τελευταία χρόνια οι μεταμοσχεύσεις έχουν αυξηθεί. Δεν είναι δυνατόν να μείνουν χωρίς κλίνες νοσηλείας οι ασθενείς», αναφέρει ο κ. Σωτηρόπουλος.

Μάλιστα, το πρόβλημα, όπως φαίνεται, δεν θα λυθεί με την αποδέσμευση των κλινών που έχουν παραχωρηθεί εδώ και χρόνια για τους ασθενείς που κάνουν μεταμόσχευση ήπατος, αλλά κεντρικά με τη δημιουργία και εγκατάσταση Πανεπιστημιακής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων στο «Λαϊκό» Νοσοκομείο, η οποία θα ενώνει τις κλινικές ήπατος και νεφρού.

«Η ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το υπουργείο Υγείας βρίσκονται στη διαδικασία της εγκατάστασης της Πανεπιστημιακής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών στο “Λαϊκό” Νοσοκομείο, η οποία, εφόσον ότι πραγματοποιηθεί, θα συνενώσει τις χειρουργικές ομάδες του ήπατος και του νεφρού, κάτι που θα βοηθήσει στην ενδυνάμωση της μεταμοσχευτικής ομάδας, στην ανάπτυξη του μεταμοσχευτικού προγράμματος του «Λαϊκού» και στην καλύτερη διαχείριση της νοσηλείας των ασθενών», καταλήγει ο κ. Σωτηρόπουλος.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα