Υγεία

Νοσοκομείο Σαντορίνης: Οι εναπομείναντες 4 γιατροί ετοιμάζονται να παραιτηθούν

Λόγω υποστελέχωσης – Δεν υπάρχει ούτε παθολόγος

Parallaxi
νοσοκομείο-σαντορίνης-οι-εναπομείνα-1061559
Parallaxi

Το νοσοκομείο της Σαντορίνης είναι σε χειρότερη μοίρα απ’ ό,τι το Κέντρο Υγείας που λειτουργούσε έως το 2016 στο νησί, σύμφωνα με τον πρόεδρο της

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, εξέπεμψε SOS τη Δευτέρα (25/09) για το νοσοκομείο στη Σαντορίνη, αφού υποστήριξε ότι οι γιατροί που απέμειναν, ετοιμάζονται να παραιτηθούν.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωσή του επισημαίνεται το εξής: «Το νοσοκομείο λειτουργεί με καθεστώς ανώνυμης εταιρείας (μονομετοχική του Δημοσίου). Το λειτουργικό του πλαίσιο ταυτόσημο των ανώνυμων εταιρειών. Και όμως, το Κέντρο Υγείας που έκλεισε για να ανοίξει το 2016 το νοσοκομείο, λειτουργούσε με πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια για τους ασθενείς καθότι διέθεται πολύ περισσότερους γιατρούς σε βασικές ειδικότητες».

Ακόμα, ο ίδιος προσθέτει: «Τι σόι νοσοκομείο είναι αυτό χωρίς παθολόγο, χωρίς καρδιολόγο, χωρίς αναισθησιολόγο; Υπηρετούν μόνο ένας μικροβιολόγος, ένας παιδίατρος, δύο ακτινολόγοι. […] Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι δεν είναι λύση η αλλαγή της νομικής μορφής των νοσοκομείων και η ιδιωτικοποίηση».

Η ανακοίνωση του Γιαννάκου για το νοσοκομείο Σαντορίνης

«Οι κάτοικοι της Σαντορίνης είναι σε αναβρασμό βλέποντας το πολυδιαφημησμένο νοσοκομείο του νησιού να καταρρέει. Χθες βράδυ πραγματοποίησαν μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την υποστελέχωση. Έμεινε στη διαφήμιση των χειρουργείων Πολάκη. Το νοσοκομείο λειτουργεί με καθεστώς ανώνυμης εταιρείας (μονομετοχική του Δημοσίου). Το λειτουργικό του πλαίσιο ταυτόσημο των ανώνυμων εταιρειών. Και όμως, το Κέντρο Υγείας που έκλεισε για να ανοίξει το 2016 το νοσοκομείο, λειτουργούσε με πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια για τους ασθενείς καθότι διέθεται πολύ περισσότερους γιατρούς σε βασικές ειδικότητες.

Ένας-ένας οι γιατροί παραιτούνται. Και όμως, λόγω του νομικού καθεστώτος που διέπεται, δεν γίνονται προκηρύξεις γιατρών ΕΣΥ, αλλά ζητούνται ιδιώτες γιατροί με δελτίο παροχής υπηρεσιών χωρίς να εκδηλώνεται ενδιαφέρον παρότι ο μισθός για τους ιδιώτες γιατρούς είναι μεγαλύτερος από τους γιατρούς του ΕΣΥ. Λειτουργεί Παθολογική Κλινική χωρίς παθολόγο γιατρό, χωρίς πνευμονολόγο με τρεις μόνο γενικούς γιατρούς. Εντελώς παράνομα! Και όμως, νοσηλεύονται πάνω από 10 ασθενείς κάθε φορά με σοβαρά παθολογικά προβλήματα.

Ο έμπειρος γενικός γιατρός επικοινώνησε μαζί μου. Εξέφρασε την απόγνωσή του και την πρόθεσή να παραιτηθεί άμεσα λόγω της επικινδυνότητας και της εξάντλησης. Είναι εξαιρετικός γιατρός, προέρχεται από το Κέντρο Υγείας, κρίμα να παραιτηθεί. Αναισθησιολόγος δεν υπηρετεί κανείς στο νοσοκομείο εδώ και 4 μήνες που συνταξιοδοτήθηκε ο 72χρονος. Το νοσοκομείο καλύπτεται με μετακίνηση λίγων ημερών ενός κάθε φορά αναισθησιολόγου από διάφορα νοσοκομεία της Αττικής. Πολλές ημέρες είναι εντελώς ακάλυπτο από αναισθησιολόγο. Οι δύο μοναδικοί καρδιολόγοι παραιτήθηκαν και είναι εκτός προγράμματος τον επόμενο μήνα. Τι σόι νοσοκομείο είναι αυτό χωρίς παθολόγο, χωρίς καρδιολόγο, χωρίς αναισθησιολόγο; Υπηρετούν μόνο ένας μικροβιολόγος, ένας παιδίατρος, δύο ακτινολόγοι.

Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι δεν είναι λύση η αλλαγή της νομικής μορφής των νοσοκομείων και η ιδιωτικοποίηση. Ένα νοσοκομείο, το μοναδικό στο ΕΣΥ που λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρεία, καταρρέει. Πού είναι οι προσλήψεις; Όταν λειτουργούσε το δημόσιο Κεντρο Υγείας, είχε περισσότερους γιατρούς. Τι φταίει για την κατάσταση των σοβαρών ελλείψεων ειδικά στα νησιά; Οι χαμηλότατοι μισθοί των υγειονομικών που δεν καλύπτουν το κόστος διαβίωσης. Οι δυσμενείς συνθήκες εργασίας. Δεν τίθενται όρια στη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα. Το ΕΣΥ δεν είναι πια ελκυστικό στο υγειονομικό προσωπικό. Ήταν μέχρι να ξεκινήσουν τα μνημόνια. Σταδιακά έχασε το πλεονέκτημα με τις μειώσεις μισθών και τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού».

πηγή ieidiseis

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα