ΟΕΝΓΕ για Γεωργιάδη: Πρόκληση οι δηλώσεις του για Σάμο – Ρίχνει ευθύνες στους γιατρούς
Τι αναφέρει αναλυτικά σε σημερινή επιστολή προς τον υπουργό Υγείας
Στον απόηχο της κοινωνικής κατακραυγής για τις συνθήκες που επικρατούν στο Νοσοκομείο Σάμου «Άγιος Παντελεήμων», όπου πριν λίγες μέρες η μοναδική παιδίατρος της κλινικής χρειάστηκε να μεταφερθεί και να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο της Αττικής αφού εμφάνισε συμπτώματα ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου “λόγω των εξαντλητικών ωραρίων και συνεχών ενεργών εφημεριών”, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις της διεκδικώντας λύσεις και όχι “μπαλώματα” στα οξυμμένα προβλήματα των υγειονομικών και των ασθενών.
Υπενθυμίζεται πως μετά την κατάρρευση της παιδιάτρου, και ενώ οι Νοσοκομειακοί Ιατροί Σάμου έκαναν λόγο για απελπιστικές συνθήκες στο ιατρονοσηλευτικό ίδρυμα λόγω υποστελέχωσης, η οποία έχει επιφέρει εξάντληση στο προσωπικό και οδηγεί το νοσοκομείο ένα βήμα πριν το κλείσιμο, η διοικήτρια υπέβαλλε την παραίτησή της στο υπουργείο Υγείας, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να την κάνει δεκτή.
Ο υπουργός Υγείας, σε μία μακροσκελή του ανάρτηση, απάντησε σε όσα ακούστηκαν και γράφτηκαν για την υποστελέχωση της δομής υγείας στη Σάμο αναφέροντας πως “η εικόνα της κατάρρευσης πόρρω απέχει από την πραγματικότητα”.
Σε απάντηση πρόσφατων δημοσιευμάτων για το ΓΝ Σάμου τα πραγματικά περιστατικά έχουν ως εξής: Στο ΓΝ Σάμου «Άγιος Παντελεήμων», το οποίο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 είχε ποσοστό κάλυψης κλινών 41%, σήμερα υπηρετούν 267 άτομα, εκ των οποίων 35 μόνιμοι ιατροί κλάδου ΕΣΥ, 5…
— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) August 20, 2024
Με σημερινή της επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, η οποία έχει κοινοποιηθεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας αναφέρει για τη Σάμο πως «Η κατάρρευση της μοναδικής μόνιμης Παιδιάτρου του νοσοκομείου της Σάμου, λόγω των εξαντλητικών ωραρίων και των συνεχών ενεργών εφημεριών, η οποία υπέστη ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο για το οποίο διακομίσθηκε σε νοσοκομείο της Αττικής, είναι αδιάψευστος μάρτυρας των τραγικών ελλείψεων σε ιατρικονοσηλευτικό προσωπικό και της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στο νοσοκομείο, την οποία επανειλημμένως έχουν αναδείξει και καταγγείλει η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Σάμου, ο Σύλλογος των Εργαζομένων του Νοσοκομείου, το Εργατικό Κέντρο Σάμου, σωματεία και μαζικοί φορείς του νησιού. Επισημαίνουμε (όπως είχαμε επισημάνει και στην περίπτωση της συναδέλφου Αναισθησιολόγου στο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης) πως η αιτιολογική συσχέτιση της υπερεργασίας με την πρόκληση ισχαιμικών αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων είναι απόλυτα τεκμηριωμένη επιστημονικά».
Απαντώντας σε δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη, κατά τις οποίες ο υπουργός επανέλαβε πως η υποστελέχωση των νοσοκομείων οφείλεται στο ότι δεν πηγαίνουν οι γιατροί στα περιφερειακά νοσοκομεία, παρά τις προκηρύξεις, η ΟΕΝΓΕ λέει πως «Την ώρα που κρίσιμα τμήματα του νοσοκομείου όπως η ΜΕΘ και η Παιδιατρική Κλινική απειλούνται με λουκέτο, την ώρα που οι υγειονομικοί καταρρέουν, όταν εδώ και χρόνια δεν έχει προκηρυχθεί ούτε μια θέση για το ΤΕΠ του νοσοκομείου, αποτελούν πρόκληση οι δηλώσεις του υπουργού υγείας κ. Γεωργιάδη ο οποίος έσπευσε από τη μία να εξωραΐσει την πραγματικότητα, και από την άλλη να επιρρίψει ξανά ευθύνες στους γιατρούς που δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τις λιγοστές θέσεις που προκηρύσσονται.
Για μία ακόμη φορά ο υπουργός υγείας υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κυβέρνησης και των προκατόχων της, της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά, επιχειρηματικά κριτήρια. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στο ποσοστό κάλυψης των κλινών του νοσοκομείου κατά 41%. Υποστήριξε δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ ότι αφού η πληρότητα των κλινών είναι χαμηλή, λες και τα νοσοκομεία είναι ξενοδοχεία, οι 30 μόνιμοι γιατροί που υπηρετούν σε σύνολο 75 που προβλέπει ο απαρχαιωμένος οργανισμός, φτάνουν και περισσεύουν.
Είναι μία επιπλέον ομολογία ότι η κυβέρνηση δε θέλει να στελεχώσει τα νοσοκομεία και τα Κ.Υ με όλο το αναγκαίο μόνιμο ιατρικονοσηλευτικό προσωπικό, γιατί θεωρεί την υγεία του λαού κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό και “απειλή” για τις “αντοχές” της οικονομίας των λίγων. Άλλωστε ο υπουργός εμμέσως πλην σαφώς ομολόγησε την αλήθεια των καταγγελιών ανακοινώνοντας πως κάνει αποδεκτή την παραίτηση της διοικήτριας του νοσοκομείου».
«Λύση στα οξυμμένα προβλήματα των υγειονομικών και των ασθενών δεν είναι τα μπαλώματα με μετακινήσεις προσωπικού από το ένα νοσοκομείο στο άλλο. Πολύ περισσότερο δεν είναι λύση αλλά η αιτία της δραματικής επιδείνωσης της κατάστασης του δημόσιου συστήματος υγείας, η ενίσχυση της πολιτικής της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της υγείας.
Λύση είναι η ικανοποίηση εδώ και τώρα, χθες των αιτημάτων των νοσοκομειακών γιατρών.
Καλούμε τους συναδέλφους να συντονίσουν τον αγωνιστικό τους βηματισμό με τα σωματεία και τους φορείς του νησιού και να δώσουν δυναμικό παρόν στο συλλαλητήριο την Τετάρτη 28 Αυγούστου, ώρα 19.30 στη πλατεία Πυθαγόρα και στις 21.00 στη πλατεία Ευδήλου Ικαρίας», καταλήγει η επιστολή της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.