Υγεία

Όλο και περισσότεροι γνωστοί μας έχουν covid – Πρόκειται για νέα έξαρση;

Τι ενδείξεις υπάρχουν για νέο κύκλο πανδημίας - Τι συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη τις τελευταίες εβδομάδες

Βασίλης Παπουτσής
όλο-και-περισσότεροι-γνωστοί-μας-έχου-1076633
Βασίλης Παπουτσής

Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρούμε όλο και περισσότερους γνωστούς μας και συγγενείς να βρίσκονται θετικοί στον κορωνοϊό. Υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων; Τι αναφέρουν τα στοιχεία και ποιες κοινωνικές ομάδες βρίσκονται σε κίνδυνο;

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε την περασμένη Τετάρτη η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής του ΕΚΠΑ, σε τηλεοπτική της εμφάνιση, “Έχουμε 1000 νοσοκομειακές εισαγωγές στη διάρκεια μιας βδομάδας και 50 θανάτους, αριθμός αρκετά αυξημένος σε σχέση με το καλοκαίρι και οι θάνατοι είναι διπλάσιοι. Παρόλο που τελείωσε η πανδημία σαν έννοια, συνεχίζει να υπάρχει κίνδυνος με εξάρσεις και υφέσεις. Σιγά-σιγά πλέον θα έχουμε πεσμένη θερμοκρασία και θα βρισκόμαστε σε εσωτερικούς χώρους. Έχουμε όμως το επικαιροποιημένο εμβόλιο που μπορεί να μας βοηθήσει.

Όσον αφορά τον ίδιο τον ιό ενώ είναι πολύ μεταδοτικός, η δυναμική του είναι αρκετά ασθενέστερη σε σχέση με το παρελθόν. Στην πραγματικότητα κινδυνεύουν κυρίως τα άτομα μεγάλων ηλικιών ή άτομα με άλλα προβλήματα υγείας στο παρελθόν. Αυτοί καλό είναι να εμβολιαστούν αλλά και να φοράνε μάσκα“.

Για τον αριθμό των θανάτων ανέφερε σχετικά πως: “Τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος παραμένουν τα πρώτα δυο αίτια των περισσότερων θανάτων στην Ελλάδα, αλλά ο κορονοϊός είναι το πρώτο μεταδοτικό νόσημα που έχει τόσους θανάτους“.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος είναι και οι πρόσφατες δηλώσεις του καθηγητή Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρο Βασιλακόπουλο. Ο ίδιος δηλώνει στην ΕΡΤ: “Νομίζω ότι αυτό το οποίο συνέβη και ήταν μια ανάγκη ψυχολογική των ανθρώπων είναι όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε τη λήξη της πανδημίας χάρηκαν όλοι, αλλά πήραν το λάθος μήνυμα. Όταν κηρύσσεται η λήξη μιας πανδημίας, δε σημαίνει ότι ο ιός εξαφανίζεται, εξαϋλώνεται. Σημαίνει ότι πάμε στην επόμενη φάση, την ενδημική, που πρέπει να μάθουμε για αρκετό χρονικό διάστημα, άγνωστο πόσο, να συμβιώνουμε με τον ιό. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι κάποιες φορές θα κάνει ο ιός εξάρσεις και κάποιες φορές θα κάνει υφέσεις. Όταν είμαστε σε μια έξαρση σχετική, θα πρέπει λίγο να αλλάζουμε τη συμπεριφορά μας. Τώρα, εδώ και ένα μήνα τουλάχιστον, είμαστε σε ένα αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. Έχουμε περίπου 1.000 εισαγωγές την εβδομάδα και δυστυχώς 50 νεκρούς περίπου κάθε εβδομάδα“.

Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση των εξάρσεων όπως ο ίδιος τις αποκαλεί, καθιστά το νέο εμβόλιο ως την ενδεδειγμένη λύση: “Και βέβαια πλέον έχουμε και ένα πάρα πολύ σημαντικό όπλο – σύμμαχο το καινούργιο, το ολοκαίνουργιο εμβόλιο, το οποίο είναι με την ήδη δοκιμασμένη σε δισεκατομμύρια ανθρώπους και δόσεις τεχνολογία του mRNA, αλλά είναι ολοκαίνουργιο, σχεδιασμένο να αντιμετωπίζει τα στελέχη που κυκλοφορούν σήμερα, τον Kraken δηλαδή που είναι το κυρίαρχο στέλεχος στην Ελλάδα“. Επίσης, τόνισε πόσο σημαντικό είναι ο γενικός πληθυσμός να κάνει πιο συχνά τεστ και μάλιστα όταν κάποιος κοντινός τους άνθρωπος είναι θετικός, να κάνει δυο και τρεις φορές το αντιγονικό τεστ.

Παράλληλα ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε, ότι ενώ πρόκειται για μια έξαρση η οποία σε σύγκριση με τα περσινά δεδομένα είναι πολύ χαμηλότερη, είναι κάτι το οποίο απασχολεί τα ιατρικά κλιμάκια. “Ο ιός είναι εδώ και αφήνει ένα πολύ βαρύ αποτύπωμα στο σύστημα υγείας“.

Η τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ

Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των εισαγωγών για Covid-19 παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση 12% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες. Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων  παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς και μείωση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 56. Καταγράφηκαν 50 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 87 έτη (εύρος 52-99 έτη).

Ποια είναι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη;

Ερχόμενοι σε επικοινωνία με τον συντονιστή διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νίκο Καπραβέλο, υπογραμμίζει πως δε συντρέχει σοβαρός λόγος ανησυχίας αυτήν τη στιγμή στην ελληνική κοινωνία για τη θνησιμότητα του ιού: “Η διασπορά του ιού είναι ένα σοβαρό θέμα για την κοινωνία. Ο ιός μας δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στο σύστημα υγείας το 2020 και το 2021. Όμως η Όμικρον παραλλαγή και οι υποπαραλλαγές της, αυτές που επικρατούν τώρα, δεν μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα στο σύστημα υγείας, διότι παρόλο που έχουμε διασπορά του ιού, η συμπτωματολογία είναι αρκετά ήπια. Πλέον απλά προκαλεί βήχα ή καταρροή και δεν προχωράει προς σοβαρές ζημίες για το αναπνευστικό μας, δηλαδή βαριές πνευμονίες και αναπνευστικές ανεπάρκειες που ήταν ο φόβος και ο τρόμος στο παρελθόν. Αυτό είχε προκαλέσει 7 εκατομμύρια νεκρούς. Δεν έχει καμία σχέση όμως αυτό με το σήμερα.

Έως και την τελευταία εφημερία που έκανα την περασμένη Κυριακή δεν είχαμε ούτε μια εισαγωγή στις ΜΕΘ, ούτε καν εισαγωγή στις κλινικές covid εδώ και αρκετό καιρό. Η γενική κατάσταση είναι σε καλά επίπεδα όπως καταλαβαίνετε. Όμως αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν άτομα που κινδυνεύουν, όπως οι μεγάλοι άνθρωποι σε ηλικία με υποκείμενα νοσήματα. Αυτοί καλό είναι να κυκλοφορούν με μάσκα και να είναι ασφαλείας. Στις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες όμως δε συντρέχει σοβαρός κίνδυνος, καθώς όπως ξαναλέω η συμπτωματολογία είναι εξαιρετικά ήπια πλέον. Όπως χαρακτηριστικά λέμε στο Παπανικολάου αυτήν τη στιγμή, χρειάζεται προσοχή για την τρίτη ηλικία ώστε να την προστατεύσουμε αλλά δε χρειάζεται γενικό alarm σε όλη τη χώρα καθώς δεν κινδυνεύει το μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού“.

Στα φαρμακεία της πόλης

Μιλώντας στην parallaxi ο κ. Μιχάλης Βολώνης, ο οποίος είναι φαρμακοποιός αναφέρει, πως στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση είναι ομαλή αναφορικά με τα κρούσματα covid-19: “Πριν περίπου ένα μήνα είχαμε εξάρσεις στα κρούσματα, τώρα όμως αρχίζουν και φθίνουν. Βέβαια, μπορεί ανά πάσα στιγμή ένα άτομο σε μια οικογένεια να γίνει θετικός και αυτό να συμπαρασύρει αργότερα και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Όμως αυτήν τη στιγμή που μιλάμε δεν υπάρχει κάποια σπουδαία ανησυχία μπορώ να πω. Από όσο γνωρίζω αυτή η κατάσταση ισχύει τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και πανελλαδικά, αλλά το μεταφέρω με επιφύλαξη. Από τα άτομα που βλέπω να έρχονται στο φαρμακείο δε διαφαίνεται κάποια έξαρση, μάλλον σε αποδρομή είμαστε”, συμπληρώνοντας πως, “Από την πληροφόρηση που είχα πριν ένα μήνα που είχαμε μια έντονη έξαρση είχαμε αρκετές εισαγωγές στα νοσοκομεία αλλά σχετικά εφήμερες οι περισσότερες. Σήμερα δε μου έχει μεταφερθεί ως τώρα ότι η κατάσταση είναι σαν τις αρχές Οκτωβρίου“.

Από την άλλη πλευρά για αύξηση κρουσμάτων κάνει λόγο ο κ. Χρήστος Κωνσταντινίδης που διατηρεί φαρμακείο σε διαφορετική περιοχή στη Θεσσαλονίκη: “Υπάρχει έξαρση τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, που ίσως να έχει σχέση με τη χαλαρότητα που είχαν όλοι το καλοκαίρι αλλά ίσως κι επειδή πλέον επειδή αλλάζει ο καιρός και είμαστε πλέον πιο κοντά ο ένας με τον άλλον. Τώρα βέβαια δίνουμε περισσότερη σημασία στα συμπτώματα και οπότε μία καταρροή μπορεί να νομίζουμε πως είναι γρίπη και τελικά να είναι covid. Σε εμάς πάντως δεν έρχονται πια πολλοί για τεστ, ωστόσο όλοι σχεδόν που έρχονται βγαίνουν θετικοί” ήταν η αρχική του τοποθέτηση προσθέτοντας “Σχετικά με αυτούς που νοσούν, το κακό επίσης είναι ότι πλέον δεν υπάρχει καμία μέρα καραντίνας, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι πηγαίνουν κανονικά στις δουλειές τους, ενώ άλλοι που ίσως δεν έχουν εμφανή συμπτώματα ακόμα και να το κρύβουν για το μεροκάματο. Πριν λίγες μέρες δύο ηλικιωμένες της γειτονιάς βγήκαν από την εντατική. Νομίζω πως πραγματικά είμαστε μπροστά σε μία έξαρση“.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα