Ομορφιά

ΑΥ |Στη σφαίρα της συναισθηματικής υπερφαγίας

Ομάδα Ανώνυμων Υπερφάγων Θεσσαλονίκης. Παγκόσμιες αδελφότητες, 12 βήματα, ανωνυμία και ένα συνέδριο.

Parallaxi
αυ-στη-σφαίρα-της-συναισθηματικής-υπε-67093
Parallaxi

Από το 1960 στην Αμερική, από τη δεκαετία του ’80 στην Ελλάδα και από το 1997 στην Θεσσαλονίκη, η ομάδα ανώνυμων συναισθηματικών υπερφάγων (ΑΥ), προσπαθεί να τιθασεύσει την ψυχαναγκαστική σχέση των ανθρώπων που το επιθυμούν, με το φαγητό.

201504553ea74f464c2

Τρως όταν στεναχωριέται ο σκύλος σου, τρως όταν πηδάει το χρυσόψαρό σου έξω από την γυάλα, τρως όταν θυμώνεις τρως όταν χαίρεσαι τρως όταν βαριέσαι τρως όταν πονάς τρως όταν δεν πεινάς, τρως και αφιερώνεις υπερβολικά πολύ χρόνο και σκέψη στο φαγητό επηρεάζοντας το βάρος σου τον τρόπο που ζεις. Τρως για να ξεφύγεις από έννοιες, έχεις συναισθήματα ενοχής και τύψεων αφού φας υπερβολικά, και οι κρίσεις φαγητού ορίζουν την καθημερινότητά σου. Αυτά είναι κάποια από τα δεδομένα που ίσως κάνουν κάποιον ψυχαναγκαστικό υπερφάγο, τα οποία και θα βρεις σε ένα πρώτο ερωτηματολόγιο που θα σου δοθεί για να σε βοηθήσει να καταλήξεις αν οι ΑΥ είναι για σένα.

“…Όταν κατάφερα να ελέγξω την σχέση μου με το φαγητό, άρχισα να ανακαλύπτω πως είναι τα συναισθήματα. Στα 30 μου, άρχισα να νιώθω πράγματα για πρώτη φορά, και αυτό γιατί πλέον δεν είχα το φαγητό να τα υπερκαλύπτει πριν τα βιώσω.” , μέλος ομάδας ΑΥ. 

overeaters-anonymous-pac-man

Η τακτική των ΑΥ βασίζεται στο πρόγραμμα των 12 βημάτων των Ανώνυμων Αλκοολικών και απαρτίζει ένα πρόγραμμα αλληλοβοήθειας με στόχο το υγιές βάρος και τις υγιείς διατροφικές συμπεριφορές, απευθυνόμενο σε ένα μεγάλο μέρος του κοινωνικού συνόλου καθώς απευθύνεται σε άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας με προβλήματα βάρους ή διατροφικών διαταραχών. Στις συναντήσεις τις ομάδας ο κύκλος των μελών λειτουργεί ως ασπίδα αυτοπεποίθησης για τους συμμετέχοντες για να δηλώσουν περήφανα το όνομά τους και να μοιραστούν με σταθερή φωνή την ιστορία τους.

Οι ανώνυμες ομάδες υποστήριξης παρά το γεγονός πως απευθύνονται σε όλους, ταυτόχρονα αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως ίσως δεν ταιριάζουν και σε όλους. Η «ανάρρωση» από την ψυχαναγκαστική υπερφαγία, δίχως να ακυρώνεται ο ρόλος των ειδικών, στηρίζεται στα 12 βήματα και 12 παραδόσεις του προγράμματος των ΑΑ με αντικατάσταση της λέξης αλκοόλ σε φαγητό και αλκοολικού σε συναισθηματικά υπερφάγου. Η ομάδα ορίζει ως πρωταρχικό σκοπό της να σταματήσει να τρώει ψυχαναγκαστικά και να κατανοήσει βαθύτερα όλους όσοι μοιράζονται το κοινό τους πρόβλημα και μόνη προϋπόθεση για να γίνει κάποιος μέλος είναι η επιθυμία του να σταματήσει να τρώει ψυχαναγκαστικά ενώ δεν υπάρχει κάποια συνδρομή ή εγγραφή για τα μέλη .

overaters

“Αποφασίσαμε να παραδώσουμε τη ζωή και την θέλησή μας στην φροντίδα του Θεού, όπως εμείς τον αντιλαμβανόμαστε” , 3ο βήμα . 

Η ομάδα των ΑΥ δε συνδέονται με κάποια πολιτική, εθνική, θρησκευτική, εμπορική ή άλλη οργάνωση και ιδεολογία, είναι αυτοχρηματοδοτούμενη μέσω των εισφορών των μελών της και στηρίζεται στον εθελοντισμό με αποκλειστικό σκοπό της να βοηθά όσους θέλουν να απαλλαγούν από την ψυχαναγκαστική σχέση με το φαγητό, που αντιμετωπίζεται σε επίπεδο σωματικό, συναισθηματικό και πνευματικό.

“Οι ομάδες των Ανώνυμων Υπερφάγων δεν πρέπει ποτέ να υποστηρίζουν, να χρηματοδοτούν ή να δανείζουν το όνομά τους σε μία ξένη επιχείρηση, ώστε προβλήματα χρηματικά, ιδιοκτησίας και γοήτρου να μας αποσπούν από τον πρωταρχικό μας στόχο”, 6η παράδοση. 

Φέτος η ΑΥ αδελφότητα τυγχάνει να γιορτάζει σε παγκόσμιο επίπεδο τα 55 χρόνια παρουσίας και αλληλουποστήριξης και να συμπέφτει με το ετήσιο πανελλήνιο συνέδριό της ομάδας των Ανώνυμων στις 27, 28 και 29 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη στο ξενοδοχείο Holiday Inn επί της Μοναστηρίου οι Ανώνυμοι Υπερφάγοι Ελλάδας με συμμετοχή μελών από 45 ομάδες της χώρας και από το εξωτερικό.

Κατά την διάρκεια του συνεδρίου, οι ομιλητές – μέλη των Ανώνυμων Υπερφάγων θα μοιραστούν πώς βοηθήθηκαν από τις κοινές λύσεις του προγράμματος για να βρουν μια νέα σχέση με το φαγητό και να βαδίσουν προς υγιείς διατροφικές συμπεριφορές και υγιές βάρος.

2w0jftmiqmd7psyw

INFO

Για την Θεσσαλονίκη οι συναντήσεις της ομάδας γίνονται στην Προμηθέως 40, Βαρδάρη Τετάρτη/Πέμπτη 16:00-17:30 Σάββατο 18:00-19:30 Κυριακή 18:30-20:00 Την 1η Τετάρτη κάθε μήνα: Ανοιχτή Συνάντηση (μπορεί να παρακολουθήσει ελεύθερα οποιοσδήποτε το επιθυμεί καθήμενος εκτός κύκλου)

Και στην Καλαμαριά, Πλαζ Αρετσούς (Δίπλα στον κινηματογράφο “Αύρα” – Φάρος Ναυαγοσώστη) Δευτέρα 17:00-18:30 Πέμπτη 11:30-13:00 Την 1η Δευτέρα κάθε μήνα: Ανοιχτή Συνάντηση 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα