Η Ελλάδα αποκτά Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας για παιδιά και εφήβους

Σήμερα έγιναν τα εγκαίνια

Parallaxi
η-ελλάδα-αποκτά-κέντρο-κυτταρικής-και-243778
Parallaxi

Νέα σελίδα στην ιστορία της υγείας στην Ελλάδα, ανοίγει με την δημιουργία Κέντρου Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας για παιδιά και εφήβους, που ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» προσφέρει στην μονάδα μεταμόσχευσης μυελού των οστών, της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Βαρδινογιάννη-Ελπίδα».

Ό,τι πιο καινοτόμο υπάρχει αυτή τη στιγμή για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου, θα εφαρμόζεται πλέον και στην Ελλάδα, και οι μικροί ογκολογικοί ασθενείς θα θεραπεύονται στον τόπο μας από εξειδικευμένο και άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό στο Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας. Στόχος είναι να σώζονται τέσσερα στα τέσσερα παιδιά που προσβάλλονται από καρκίνο, αφού η πρωτοποριακή αυτή μέθοδος, αποτελεί την τελευταία ελπίδα στις περιπτώσεις εκείνες που έχουν αποτύχει οι συμβατικές θεραπείες. Σήμερα, τρία στα τέσσερα παιδιά με καρκίνο θεραπεύονται, το 80% βγαίνουν νικητές, ωστόσο υπάρχει και ένα 20% που δεν ανταποκρίνονται στις συμβατικές θεραπείες, και σε αυτούς τους ασθενείς απευθύνεται το νέο Κέντρο.

Με την εφαρμογή νέων πρωτοποριακών θεραπειών, όπως η γονιδιακή και κυτταρική θεραπεία, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι και αυτό το ποσοστό των δύσκολων περιστατικών μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς. Πρόκειται για θεραπείες, που βασίζονται στη χορήγηση γενετικά τροποποιημένων κυττάρων, με σκοπό την εξόντωση της ανθεκτικής νόσου. Συγκεκριμένα, τα κύτταρα αυτά απομονώνονται από το αίμα των ασθενών και τροποποιούνται γενετικά με την προσθήκη γονιδίων, έτσι ώστε, όταν χορηγηθούν πίσω στον ασθενή, να αναγνωρίζουν και να καταστρέφουν την υπολειπόμενη νόσο που έχει ξεφύγει από τη συμβατική θεραπεία. Τέτοια εργαστήρια, γνωστά ως Κέντρα Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας, αναπτύσσονται σε μονάδες μεταμόσχευσης μυελού των οστών και είναι αφιερωμένα στην παραγωγή εξατομικευμένων θεραπειών κακοήθων και σοβαρών γενετικών νόσων.

Μείωση κόστους

Επιπλέον, η δυνατότητα της παρασκευής των προηγμένων θεραπειών στο Κέντρο θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση κόστους. Ενδεικτικά μια θεραπεία με CAR -T κύτταρα χρησιμοποιώντας το εμπορικά διαθέσιμο προϊόν που η παρασκευή του γίνεται σε εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού, κοστίζει 350.000 ευρώ. Με την παρασκευή πλέον στο Κέντρο, προηγμένων κυτταρικών θεραπειών στα πλαίσια κλινικών πρωτοκόλλων, το κόστος θα μειωθεί δραματικά στα 20.000 ευρώ.

Εγκαίνια του Κέντρου που αποτελεί σταθμό στην ιστορία της υγείας στην Ελλάδα

Το Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας αποτελεί σταθμό στην ιστορία της «Ελπίδας», αλλά και στην ιστορία της υγείας στην χώρα μας. Με μια επένδυση που ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ, η «Ελπίδα», για ακόμα μια φορά πρωτοπορεί. Μετά τη δημιουργία της πρώτης μονάδας μεταμόσχευσης μυελού των οστών (1993), του πρώτου Ογκολογικού Νοσοκομείου Παίδων στην Ελλάδα (την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – Ελπίδα») (2010), του «Ξενώνα της Ελπίδας» (1999) και την τράπεζα εθελοντών δοτών μυελού των οστών του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» (2014), η «Ελπίδα» προσφέρει στην ελληνική κοινωνία και στα παιδιά που δίνουν τη μάχη με τον καρκίνο, ένα από τα πιο σύγχρονα εργαστήρια διεθνώς.

Τα εγκαίνια του Κέντρου έγιναν σήμερα, και το «παρών» έδωσαν ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας Σίσσυ Παυλοπούλου, οι υπουργοί Υγείας Βασίλης Κικίλιας και Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγ. Βρεττανίας κύριος Νικήτας, ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρίου Ιερωνύμου, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ρωγών Φιλόθεος, ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, μέλη του ΔΣ των συλλόγων «Ελπίδα» και «Όραμα Ελπίδας», καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων.

Στόχος 4 στα 4 παιδιά να θεραπεύονται

«Όταν πριν από 30 χρόνια ξεκινήσαμε με την ‘Ελπίδα’ τον αγώνα κατά του παιδικού καρκίνου, ο στόχος ήταν ένας: να μην αφήσουμε ούτε ένα παιδί να χαθεί. Με τη βοήθεια της επιστήμης και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας, αυτή τη στιγμή, 3 στα 4 παιδιά που δίνουν την μάχη με τον καρκίνο και νοσηλεύονται στην ογκολογική μας μονάδα, θεραπεύονται», ανέφερε κατά την ομιλία της στην τελετή εγκαινίων του Κέντρου, η πρόεδρος του σωματείου «Ελπίδα» Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Υπογράμμισε ότι «το Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας που η «Ελπίδα» προσφέρει στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων, αποτελεί ένα άλμα στο μέλλον. Μέσα από αυτό το έργο μπορούμε πια να ελπίζουμε ότι 4 στα 4 παιδιά μας, ακόμα και εκείνα που δεν ανταποκρίθηκαν στις συμβατικές θεραπείες, θα γίνονται εντελώς καλά. Αυτό που πριν από 30 χρόνια έμοιαζε για την ανθρωπότητα και για ολόκληρη την οικογένεια της «Ελπίδας» ακατόρθωτο, μοιάζει περισσότερο από ποτέ να γίνεται πραγματικότητα».

Η κ. Βαρδινογιάννη ευχαρίστησε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές της μονάδας για τον μεγάλο αγώνα που δίνουν κάθε ημέρα στο πλευρό των παιδιών και των οικογενειών τους, και όπως είπε, ο επόμενος μεγάλος στόχος της «Ελπίδας» είναι να βρούμε τρόπους να στηρίξουμε γιατρούς και νοσηλευτές και να τους συμπαρασταθούμε στον μεγάλο αγώνα που δίνουν».

Ο διοικητής των νοσοκομείων παίδων «Η Αγία Σογία» και «Π.&Α. Κυριακού» Μανώλης Παπασάββας, μίλησε αναλυτικά για την προσφορά της «Ελπίδας» στην ογκολογική μονάδα παίδων, αλλά και για τη σημασία της δημιουργίας του Κέντρου Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας: «Έχοντας πλέον δαπανηθεί πάνω από 50.000.000 ευρώ, που αποτελούν δωρεά του Συλλόγου «Ελπίδα», το ογκολογικό μας νοσοκομείο συγκαταλέγεται πλέον στα κορυφαία ογκολογικά κέντρα του κόσμου. Ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός του με μοναδικά μηχανήματα και άρτια εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό, εξασφαλίζουν τις απαιτούμενες συνθήκες, έτσι ώστε τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν την ίδια θεραπεία με αυτή που λαμβάνουν τα παιδιά στα μεγάλα κέντρα του εξωτερικού».

Εμφανώς συγκινημένη η σύζυγος του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Σίσσυ Παυλοπούλου μίλησε για τη συνολική προσφορά της «Ελπίδας», αναφέροντας πως είχε την ευκαιρία να ζήσει αυτό το έργο και τους ανθρώπους του από κοντά, και πως κάθε φορά που έρχεται νιώθει την αγάπη και τη ζεστασιά η οποία περιβάλλει όλο τον χώρο. «Το έργο της ‘Ελπίδας’ είναι για όλους μας ένα μάθημα ζωής» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παυλοπούλου.

Το υπουργείο Υγείας στο πλευρό της «Ελπίδας»

«Είμαι ένα μέλος της οικογένειάς σας, αφού είμαι κι εγώ εθελοντής δότης μυελού των οστών», ξεκίνησε την ομιλία του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Τόνισε ότι το υπουργείο Υγείας θα σταθεί στο πλευρό της «Ελπίδας» στηρίζοντας τον αγώνα του συλλόγου κατά του παιδικού καρκίνου.

«Όταν τρέχει η τεχνολογία της υγείας μπροστά, ακολουθούν όλες οι εξελίξεις. Τα ποσοστά τα οποία έχετε επιτύχει στο νοσοκομείο με την αρωγή της ‘Ελπίδας’, είναι συγκλονιστικά, είναι εξαιρετικά. Αν υπάρχει δυνατότητα το τελευταίο κομμάτι αυτών των πολύ δύσκολων περιστατικών να μπορέσει να υπηρετηθεί μέσα από τις γονιδιακές θεραπείες και αυτό να γίνει στη χώρα μας, αυτή είναι και η πολιτική μας βούληση. Να υπάρχει τεχνογνωσία, στήριξη, πιστοποίηση, σωστή μέθοδος και πόροι, έτσι ώστε να καλύπτει η Ελλάδα σύντομα το σύνολο των αναγκών της, ακόμα και σε νόσους οι οποίες δεν έχουν μεγάλο επιπολασμό και άρα η ιατρική τεχνολογία δεν μπορεί να κάνει πολλά και πρέπει το ελληνικό Δημόσιο, το κράτος και οι φορείς να τις καλύπτουν».

Στο κέντρο των ερευνών η Ελλάδα

«Όλες αυτές οι μελέτες που κάναμε όλα αυτά τα χρόνια στα εργαστήρια με σκοπό την θεραπεία των ασθενών γίνονται σήμερα πραγματικότητα χάρη στο «Σύλλογο Ελπίδα» που μας έδωσε αυτό που μας έλειπε», ανέφερε ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κέντρου Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας Ευγένιος Γουσέτης. «Είμαστε πλέον έτοιμοι να μπούμε σε καλύτερες μελέτες. Το νοσοκομείο μας πια είναι εφάμιλλο με άλλα κέντρα του εξωτερικού», είπε.

Ο κ. Γουσέτης ανέφερε ότι το Κέντρο έχει εξασφαλίσει δύο κλινικές μελέτες: Η μία αφορά την μεσογειακή αναιμία νεαρών ενηλίκων , είναι πολυκεντρική και ξεκινάει από την Βοστώνη. Συμμετέχουν δύο Κέντρα της Γερμανίας και ένα της Αγγλίας και αφορά συνολικά 15 ασθενείς. Η δεύτερη έχει να κάνει με την κυτταρική θεραπεία και αφορά παιδιά που υποτροπίασαν, 12 συνολικά, όλα από την Ελλάδα, στα οποία θα χορηγηθούν τροποποιημένα γενετικά κύτταρα. Στην κλινική έρευνα συμμετέχουν ένα Κέντρο από την Γερμανία και ένα από την Αμερική.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα