Εντυπωσιακό: Γιατροί στον Καναδά συνταγογραφούν επισκέψεις σε Μουσεία!
Μία τελείως διαφορετική προσέγγιση για την αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών.
Μια καινοτόμα πρωτοβουλία πρόκειται να δώσει την δυνατότητα σε γιατρούς του Καναδά να… συνταγογραφούν δωρεάν επισκέψεις σε κάποιο τοπικό μουσείο.
Με μία βόλτα στο Μουσείο Καλών Τεχνών του Μόντρεαλ στον Καναδά, οι ασθενείς και αγαπημένοι τους, θα μπορούν να απολαμβάνουν δωρεάν αριστουργήματα της τέχνης.
Είναι μία επαναστατική, νέα πρωτοβουλία, που δεν έχουμε δει ξανά στο παρελθόν. Φυσικά, η Τέχνη δεν μπορεί να αντικαταστήσει μία φαρμακευτική θεραπεία, αλλά η ιδέα είναι τα… συνταγογραφούμενα έργα τέχνης να διευκολύνουν την θεραπεία του ασθενούς.
Σύμφωνα με το νέο αυτό πρόγραμμα, οι γιατροί που είναι μέλη της «Francophone Association of Doctors in Canada» (MFdC), θα είναι σε θέση να παραδώσουν έως και 50 συνταγές για τους ασθενείς τους.
Αυτές οι συνταγές, θα δίνονται φυσικά σε άτομα με ευρύ φάσμα ψυχικών και σωματικών ασθενειών. Ακόμη, κάθε πάσο, θα επιτρέπει την είσοδο σε δυο ενήλικες αλλά και σε δύο ανήλικους, να επισκεφθούν δωρεάν το μουσείο.
«Παρέχοντας δωρεάν είσοδο σε ένα ασφαλές και φιλόξενο μέρος, προσφέρεται μια χαλαρωτική, αναζωογονητική εμπειρία. Μια στιγμή ανάπαυλας και μια ευκαιρία για την ενίσχυση των δεσμών με τους αγαπημένους σας, οι προδιαγραφές του MMFA-MFdC Museum συμβάλλουν στην ευεξία και την ανάκτηση του ασθενούς», εξηγεί ένα δελτίο Τύπου από το MMFA.
Σε μερικούς ίσως να φαίνεται ως μια προσπάθεια προώθησης και μάρκετινγκ για το μουσείο, καθώς είναι πιθανό να υπάρξει ένα στοιχείο προώθησης σε αυτό, αλλά είναι γεγονός ότι η εικαστική τέχνη, ειδικά αν απεικονίζει την φύση, μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στην υγεία ενός ατόμου.
Στις ΗΠΑ, σχεδόν τα μισά ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης, έχουν συμπεριλάβει την τέχνη σε προγράμματα υγείας, όπως για θεραπεία μέσω της τέχνης αλλά και η τοποθέτηση έργων τέχνης σε τοίχους νοσοκομείων.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η τέχνη έχει σημαντικές θετικές επιδράσεις στην κατάθλιψη, το άγχος, στη διάθεση, στα ψυχολογικά τραύματα, την αγωνία, την ικανότητα αντιμετώπισης καταστάσεων και στην αυτοεκτίμηση.
Τα αποτελέσματα αυτά, δεν περνούν απαρατήρητα από την ιατρική κοινότητα, και έτσι τελικά η τέχνη αποτελεί ένα από τα κύρια μελήματα σε νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο.
Με χώρους αφιερωμένους στην θεραπεία μέσω των τεχνών, το Μουσείο Καλών Τεχνών του Μόντρεαλ, παρέχει τις υπηρεσίες του και σε άτομα με ψυχολογικά προβλήματα υγείας, διαταραχές που αφορούν την διατροφή, με αυτισμό, επιληπτικές κρίσεις, αλλά και σε άτομα που υποφέρουν από Αλτσχάιμερ. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις νόσους οι οποίες προσπαθούν να καταπολεμηθούν μέσω των τεχνών.
Έως τώρα, πάνω από 100 γιατροί έχουν δηλώσει την συμμετοχή τους στο πιλοτικό πρόγραμμα του Μουσείου στο Μόντρεαλ του Καναδά.
Η Nicole Parent, η επικεφαλής του Μουσείου Καλών Τεχνών του Μόντρεαλ, λέει πως «οι αριθμοί αυτοί αποδεικνύουν το γεγονός ότι ακόμη και οι γιατροί είναι ανοιχτοί σε εναλλακτικούς τρόπους θεραπείας διαφόρων ασθενειών».
Ο εναλλακτικός αυτός τρόπος, έχει και μία άλλη μορφή, η οποία εφαρμόζεται στα νησιά Shetland της Σκωτίας. Σε αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα, οι γιατροί συνταγογραφούν την… φύση. Οι θεραπείες αυτές πήγαν τόσο καλά και τώρα μπορούν να το εφαρμόσουν όλοι οι γιατροί της περιοχής αυτής.
Δεν είναι το ίδιο με την θεραπεία μέσω της τέχνης, αλλά είναι μια ακόμα ωραία και πρωτότυπη ιδέα. Οι δύο αυτοί τύποι ασυνήθιστων τρόπων θεραπείας, μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο «ευ ζην» του κάθε ανθρώπου.
Φυσικά στην Ελλάδα, ίσως βρισκόμαστε ακόμη έτη φωτός μακριά από έναν τέτοιο πρωτοποριακό τρόπο αντιμετώπισης αυτών των ασθενειών. Ποιος ξέρει; Ίσως κάποια στιγμή στο μακρινό μέλλον να κατορθώσουμε και εμείς κάτι παρόμοιο.