Ομορφιά

Η Κωνσταντινιά Πέτσογλου απαντά στα σημαντικά ερωτήματα που έχουμε όλοι για τον βελονισμό

Η Κωνσταντινιά Πέτσογλου εξασκεί στη Θεσσαλονίκη την ολοένα και ανερχόμενη πρακτική του βελονισμού. Μας απαντά κάποια από τα σημαντικότερα ερωτήματα που έχουμε όλοι για την εναλλακτική αυτή μορφή ίασης.

Parallaxi
η-κωνσταντινιά-πέτσογλου-απαντά-στα-σ-396753
Parallaxi

Η Κωνσταντινιά Πέτσογλου εξασκεί στη Θεσσαλονίκη την ολοένα και ανερχόμενη πρακτική του βελονισμού. Έχοντας ολοκληρώσει ιατρικές σπουδές με εξειδίκευση στην ιατροδικαστική τοξικολογία και την παθολογική ανατομική, έλαβε την ειδικότητα του ιατροδικαστή. Στράφηκε στον βελονισμό, με πιστοποιημένη μετεκπαίδευση στη Γερμανία και στην Ελλάδα, αναζητώντας νέες προσεγγίσεις στους τρόπους θεραπείας. Μας απαντά κάποια από τα σημαντικότερα ερωτήματα που έχουμε όλοι για την εναλλακτική αυτή μορφή ίασης.

Ποια είναι τα επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη του ιατρικού βελονισμού που μπορεί πολλοί να μην γνωρίζουν;

Μπορεί ο ιατρικός βελονισμός να θεωρείται εναλλακτική θεραπεία, ωστόσο τα τελευταία χρόνια εξασκείται και εφαρμόζεται από ένα μεγάλο τμήμα της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας. Με δικό του χώρο στην έρευνα από την οποία προκύπτουν διαρκώς νέες επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες, συγκαταλέγεται πλέον ανάμεσα στις σημαντικότερες μορφές θεραπείας – και όχι άδικα. Πέρα από την ανακούφιση μα και τη θεραπεία του πόνου, ο βελονισμός καλύπτει επιπλέον ένα μεγάλο εύρος παθήσεων, τόσο ψυχικών όσο και σωματικών. Η μελέτη του τρόπου δράσης του από την επιστημονική κοινότητα έχει αποφανθεί πλέον αποδεδειγμένα ότι έχει ορατές επιδράσεις, τόσο σε ψυχικές όσο και σε σωματικές παθήσεις. Βασικό όφελος και διακριτικό χαρακτηριστικό της θεραπείας μέσω βελονισμού είναι πως δεν υπάρχει καμία απολύτως παρενέργεια.

Ποιες είναι οι διαφορετικές εκφάνσεις του ιατρικού βελονισμού που εξασκείτε;

H παλαιότερη και γνωστή τεχνική του βελονισμού συνδέεται με τη βελόνα, το πρώτο πράγμα που θα σκεφτεί κανείς γι’ αυτόν. Η βελόνα αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο του ιατρικού βελονισμού: αφενός δημιουργεί μικρά ηλεκτρομαγνητικά πεδία στο σώμα που επηρεάζουν θετικά ολόκληρο των οργανισμό και αφετέρου αυξάνει την έκκριση σημαντικών ουσιών, ενεργοποιεί τους νευροδιαβιβαστές και έχει ως αποτέλεσμα την φυσική θεραπεία. Πλέον έχουν αναπτυχθεί ποικίλες τεχνικές. Στο ιατρείο μας χρησιμοποιούνται αποστειρωμένες βελόνες μιας χρήσης, μικρο-βελόνες και λέιζερ: τεχνικές ανώδυνες με θεραπευτικά αποτελέσματα.

Ποιες παθήσεις και κατηγορίες ατόμων αφορά ο βελονισμός και σε τι υπερέχει για σας της κλασικής ιατρικής;

Θεραπεία στον ιατρικό βελονισμό αναζητούν άνθρωποι όλων των ηλικιών, ανεξαρτήτως φύλου. Καλύπτεται ένα μεγάλο φάσμα παθήσεων που συχνά η συμβατική ιατρική δεν μπορεί να βοηθήσει ή δρα σαν απαραίτητο συμπλήρωμα σε μονομερείς φαρμακευτικές θεραπείες. Για παράδειγμα, κάποιος ασθενής λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για φλεγμονή. Όταν αυτή υποχωρήσει, ο πόνος μπορεί να παραμένει έντονος. Εκεί θα εφαρμοστεί ιατρικός βελονισμός για αντιμετώπιση του πόνου. Πέρα από συμπληρωματική πρακτική, ο ιατρικός βελονισμός αντιμετωπίζει παθήσεις όπως άγχος, αϋπνία, παχυσαρκία, πόνους αρθρώσεων, βουλιμία, διακοπή καπνίσματος, βελτιώνοντας ποικίλως την ποιότητα ζωής.

Τι περιλαμβάνει η διαδικασία μιας θεραπείας βελονισμού και τι πρέπει να γνωρίζει κανείς πριν τη δοκιμάσει;

Ο ιατρικός βελονισμός είναι μία ανώδυνη θεραπεία που δεν απαιτεί καμία ειδική προετοιμασία από τον ασθενή. Μέσα από τη γνωριμία με τον ασθενή λαμβάνεται ένα πλήρες ιστορικό και επιλέγονται τα κατάλληλα σημεία ώστε να δημιουργηθεί το πρωτόκολλο θεραπείας. Ο ασθενής μας νιώθει ασφαλής και ήρεμος κατά τη διάρκεια της συνεδρίας που διαρκεί 30 λεπτά. Στη συνεδρία οι ασθενείς κοιμούνται ή χαλαρώνουν σε ένα περιβάλλον με συνθήκες ευνοϊκές για τη συγκεκριμένη θεραπεία.

*Το ιατρείο της Κωνσταντινιάς Πέτσογλου, όπου ασκεί τον ιατρικό βελονισμό, βρίσκεται στην Πλατεία Συντριβανίου 4 στη Θεσσαλονίκη, Τηλ. 2313064105.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα