Νέα έρευνα ανατρέπει τα δεδομένα στην σχέση του καφέ με το Πάρκινσον
Διαψεύδει ότι ο καφές ωφελεί στη νόσο.
Αντίθετα με το συμπέρασμα μιας προηγούμενης μελέτης, μια νέα επιστημονική έρευνα διαπίστωσε ότι ο καφές – και γενικότερα η καφεΐνη- δεν μειώνει τα συμπτώματα των ασθενών με νόσο Πάρκινσον.
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2012, η καφεΐνη μετριάζει τα κινητικά συμπτώματα των ασθενών. Όμως επειδή εκείνη η παλαιότερη έρευνα ήταν πολύ μικρή και είχε διαρκέσει μόνο έξι εβδομάδες, κρίθηκε σωστό να επιβεβαιωθεί.
Στη νέα έρευνα, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρόναλντ Πόστουμα του καναδικού Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ του Μόντρεαλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Neurology” της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, μελέτησαν την επίδραση της καφεΐνης σε 121 άτομα με μέση ηλικία 62 ετών, που είχαν διαγνωσθεί με Πάρκινσον προ τετραετίας περίπου.
Από αυτούς, οι μισοί έπαιρναν μια κάψουλα καφεΐνης των 200 γραμμαρίων δύο φορές τη μέρα, μία το πρωί και μία μετά το μεσημεριανό φαγητό, που ισοδυναμούσαν με περίπου τρεις καφέδες τη μέρα. Οι άλλοι μισοί ασθενείς έπαιρναν ψευδο-κάψουλες (πλασίμπο). Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν επί έξι έως 18 μήνες.
Διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξε καμία βελτίωση στα κινητικά συμπτώματα των ασθενών που έπαιρναν την καφεΐνη, σε σχέση με όσους έπαιρναν το πλασίμπο. Δεν υπήρχε επίσης καμία γενικότερη βελτίωση στην ποιότητα της ζωής τους. Επειδή τα στοιχεία έδειξαν σαφώς μηδενικό όφελος από την καφεΐνη, η μελέτη σταμάτησε.
«Είναι πιθανό ότι η καφεΐνη μπορεί να έχει σύντομης διάρκειας όφελος, που όμως γρήγορα εξαφανίζεται. Σε κάθε περίπτωση, μετά τα νέα ευρήματά μας, δεν μπορούμε να συνιστούμε την καφεΐνη ως θεραπεία για τα κινητικά συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον» δήλωσε ο Πόστουμα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ / Δείτε την έρευνα ΕΔΩ