Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Τα στοιχεία 41 χρόνια μετά το πρώτο κρούσμα
Η κατάσταση στην Ελλάδα και η ιστορία της κόκκινης κορδέλας που έγινε σύμβολο
Η πανδημία του κοροναϊού έχει κάνει τον κόσμο να ξεχάσει το AIDS, αλλά εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν να πεθαίνουν κάθε χρόνο από τον ιό HIV.
H 1η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS και για το 2022 σύμφωνα με τον ΠΟΥ το κεντρικό μήνυμα είναι «ΕΞΙΣΩΝΟΥΜΕ».
Ο ΠΟΥ καλεί τους παγκόσμιους ηγέτες και τους πολίτες να αναγνωρίσουν και να αντιμετωπίσουν με θάρρος και αποφασιστικότητα τις ανισότητες που παρεμποδίζουν το δρόμο για την εξάλειψη του AIDS.
«Στόχος είναι να εξισώσουμε την πρόσβαση στη φροντίδα για HIV, ιδιαίτερα για τα παιδιά και πληθυσμούς με τη μεγαλύτερη ευαλωτότητα – όπως οι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, τα διεμφυλικά άτομα, άτομα που κάνουν χρήση ναρκωτικών, εργαζόμενοι στο σεξ και τρόφιμους σωφρονιστικών ιδρυμάτων», όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.
Παγκόσμιο πρόβλημα το AIDS
Το AIDS εξακολουθεί να είναι παγκόσμιο πρόβλημα το 2022. Ακόμη και στις βιομηχανικές χώρες, ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περισσότεροι από 38 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV. Περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι μολύνονται παγκοσμίως κάθε χρόνο.
Στην Ελλάδα, ωστόσο, για πρώτη φορά, φέτος τα κρούσματα και οι θάνατοι ήταν οι χαμηλότεροι που καταγράφηκαν την τελευταία δεκαετία.
Μειώθηκαν τα κρούσματα στην Ελλάδα
Σύμφωνα με το σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης του ΕΟΔΥ (ΚΕΕΛΠΝΟ), μέχρι και την 31/10/22 έχουν καταγραφεί 19.731 περιστατικά HIV λοίμωξης εκ των οποίων τα 4.587 έχουν εμφανίσει AIDS και 11.908 ευρίσκονται υπό αντιρετροϊκή αγωγή, ενώ είχαμε και 3.309 θανάτους.
Την περίοδο 1/1/22 έως 31/10/22 διαγνώστηκαν και δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ 430 νέα περιστατικά HIV λοίμωξης (4 ανά 100.000 πληθυσμού), ποσοστό χαμηλότερο από αυτό που δηλώθηκε το αντίστοιχο χρονικό διάστημα τα τελευταία 11 χρόνια, ενώ διαχρονικά οι περισσότερες μεταδόσεις του ιού αποδίδονται σε απροφύλακτη σεξουαλική επαφή.
«Είμαστε ακόμη εδώ»
Φέτος, οι οροθετικοί στην Ελλάδα γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα AIDS με το σύνθημα «Δεν είμαστε όλοι εδώ, αλλά είμαστε ακόμη εδώ”.
Ο Σύλλογος Οροθετικών «Θετική Φωνή», σημειώνει πως αν και τα 430 νέα περιστατικά HIV λοίμωξης κινούνται στα χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με εκείνα των 11 προηγούμενων ετών σε αντίστοιχα χρονικά διαστήματα, χρειάζεται πιο προσεκτική ερμηνεία των αριθμών.
«Παρά τη σταδιακή μείωση των νέων λοιμώξεων HIV, οι αριθμοί αυτοί θα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή και οι προσπάθειες ενημέρωσης και προαγωγής της πρόληψης θα πρέπει να εντατικοποιηθούν. Ανησυχητικό είναι το γεγονός πως το 38.8% των νέων λοιμώξεων αφορά άτομα μη ελληνικής καταγωγής, κάτι που αποδεικνύει ότι πρέπει να δοθεί έμφαση σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, όπως είναι οι πρόσφυγες, οι μετανάστες, καθώς και τα άτομα που εργάζονται στο σεξ ή τα άτομα που κάνουν χρήση ουσιών», σημειώνουν τα μέλη της Θετικής Φωνής.
Εκδηλώσεις από τον ΕΟΔΥ
Και ο ΕΟΔΥ, εφιστά την προσοχή, καθώς η εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων θα είναι εφικτή, αφού ολοκληρωθεί η αποστολή των δηλώσεων από τους υγειονομικούς φορείς της χώρας μέχρι το τέλος του έτους.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, πραγματοποιεί εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στο κέντρο της Αθήνας.
Συνεχίζοντας τη συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (ΕΕΜΑΑ) και τον Δήμο Αθηναίων θα υλοποιήσει κεντρική εκδήλωση στην πλατεία Κοραή.
Συγκεκριμένα την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου, θα τοποθετηθεί Κινητή Μονάδα Εξέτασης του ΕΟΔΥ από τις 10:00 έως τις 18:00 στην πλατεία Κοραή (προς την οδό Σταδίου) όπου κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό θα διενεργεί δωρεάν και ανώνυμα διαγνωστικούς ελέγχους για τον HIV με τη μέθοδο της ταχείας δοκιμασίας (rapid test), με συμβουλευτική πριν και μετά το τεστ με σκοπό τόσο την έγκαιρη διάγνωση, όσο και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού.
Τέλος, για να ολοκληρωθούν οι δράσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS θα υλοποιηθεί Πρόγραμμα Δρόμου με ομάδα – στόχος τους νέους και τους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες όπου ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό του ΕΟΔΥ θα διανέμει ενημερωτικό υλικό και προφυλακτικά τις βραδινές ώρες στα bar/ venue σε κεντρικά σημεία της Αθήνας (Κεραμεικός, Γκάζι, Πλ. Αγίας Ειρήνης, Μοναστηράκι, Ψυρρή) από την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου έως και την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου.
Τα παγκόσμια στοιχεία 41 χρόνια μετά το πρώτο κρούσμα
Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Σήμερα, 41 χρόνια μετά την πρώτη καταγραφή κρούσματος AIDS το 1981, υπολογίζεται ότι 38,4 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τον ιό, ενώ περισσότερα 36 εκατομμύρια έχουν πεθάνει από το νόσημα.
Ειδικότερα παγκοσμίως έχουν καταγραφεί:
38,4 εκατομμύρια άτομα που με HIV λοίμωξη, 36,7 εκ. ενήλικες και 1,7 εκ. παιδιά 1,5 εκατομμύρια νέες λοιμώξεις HIV λοίμωξη 650.000 θάνατοι από HIV λοίμωξη, 75% λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή
Ο κλονισμός των συστημάτων υγείας-λόγω της πανδημίας τού COVID – 19- μείωσε τις διαγνωστικές εξετάσεις και την προσφορά θεραπείας και συρρίκνωσε τα προγράμματα και τις υπηρεσίες πρόληψης του HIV και του AIDS παγκοσμίως.
Την ίδια ώρα και η πρόληψη υπολείπεται των αναγκών καθώς όπως επισημαίνεται, «η πρόληψη οφείλει να στηρίζεται σε συντονισμένες προσπάθειες, σε επίπεδο πληθυσμού και όχι μόνον ατόμων, με κύριο στόχο τις νεαρές ηλικίες, να αρχίζει από τις πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης και να περιλαμβάνει το σύνολο των Σεξουαλικώς Μεταδιδομένων Νοσημάτων.
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας του αγώνα κατά του AIDS – 1η Δεκεμβρίου, θα πρέπει να γίνει κατανοητή και από την Πολιτεία η αναγκαιότητα δράσης όχι μόνο με την χορήγηση φαρμάκων, αλλά και με ευρύτερες και συστηματικές παρεμβάσεις στην κοινότητα.
Η ιστορία της κόκκινης κορδέλας που έγινε σύμβολο κατά του Aids
Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS σήμερα και η διπλωμένη κόκκινη κορδέλα, σύμβολό της, εμφανίζεται στην οθόνη της τηλεόρασης, στα πέτα και στους δρόμους.
Μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία, το AIDS, αφού από το 1981 που παρατηρήθηκε κλινικά στις ΗΠΑ, περισσότεροι από 35.000.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.
Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές, πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε κορδέλα ως σύμβολο ευαισθητοποίησης, στα τέλη τις δεκαετίας του ’70 από μία αμερικανίδα την Penney Laingen που ο άνδρας της ήταν αιχμάλωτος στο Ιράν.
Η γυναίκα αυτή θέλοντας να δείξει την επιθυμία της να γυρίσει πίσω ο άντρας της κρέμασε στα δέντρα του σπιτιού της κίτρινες κορδέλες, εμπνευσμένη από τους στίχους του τραγουδιού «Tie a Yellow Ribbon Round the Ole Oak Tree».
Έτσι προέκυψε η κόκκινη κορδέλα, ως σύμβολο για το AIDS, ακολούθησε η ροζ για τον καρκίνο του μαστού και έκτοτε κάθε χρώμα συμβολίζει και ένα διαφορετικό μήνυμα.