Υγεία

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος για Ozempic: «Μην το συνταγογραφείτε με ψευδή διάγνωση διαβήτη»

Πολλοί το έπαιρναν για να χάσουν βάρος - Η σύσταση των γιατρών και το σκεύασμα που προτείνουν για αυτόν τον σκοπό

Parallaxi
πανελλήνιος-ιατρικός-σύλλογος-για-ozempic-961082
Parallaxi

Ανακοίνωση με αφορμή το φάρμακο Ozempic εξέδωσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι γιατροί οφείλουν «να μη το συνταγογραφούν για απώλεια βάρους, θέτοντας ψευδώς τη διάγνωση του διαβήτη».

«Για την προμήθειά του, και παρά την απαράδεκτη καθημερινή πρακτική της απευθείας αγοράς από το φαρμακείο, οι ασθενείς θα πρέπει να το προμηθεύονται μετα από ιατρική συμβουλή και χειρόγραφη συνταγή. Γιατί όπως κάθε φάρμακο, χορηγείται σύμφωνα με τις ενδείξεις του. Το φάρμακο βέβαια είναι ασφαλές με ήπιες παρενέργειες κυρίως από το γαστρεντερικό οι οποίες συμβάλουν στη μειωμένη λήψη τροφής», τονίζεται στην ανακοίνωση

Ειδικότερα ο Σύλλογος αναφέρει τα εξής:

  1. Η σεμαγλουτίδη (Ozempic) είναι φάρμακο, που προορίζεται για την αντιμετώπιση του διαβήτη. Στη χώρα μας χορηγείται σε διαγνωσμένους διαβητικούς ασθενείς μόνο με ηλεκτρονική συνταγή.
  2. Υπάρχει σκεύασμα που βοηθά όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος της ιδίας οικογενείας, η λιραγλουτίδη (saxenta), το οποίο περιέχει ποσότητα δραστικής ουσίας κατάλληλη για αυτόν τον σκοπό  (και μεγαλύτερη από την απαιτούμενη για τη ρύθμιση του διαβήτη). Το φάρμακο αυτό δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ και δεν συνταγογραφείται ηλεκτρονικά.

Με βάση τα ανωτέρω επιστημονικά στοιχεία:

  • Οι γιατροί οφείλουν να μη συνταγογραφούν σεμαγλουτίδη για απώλεια βάρους, θέτοντας ψευδώς τη διάγνωση του διαβήτη.
  • Οι φαρμακοποιοί οφείλουν να μη χορηγούν την λιραγλουτίδη χωρίς συνταγή γιατρού, εφαρμόζοντας όσα διδάσκονται σε όλες τις φαρμακευτικές σχολές του πλανήτη ανά τους αιώνες.
  • Η Πολιτεία οφείλει να εντάξει την παχυσαρκία στις νόσους που περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση ώστε να μπορούν να συνταγογραφηθούν ηλεκτρονικά ακόμα και φάρμακα που δεν αποζημιώνονται. Οφείλει ανέκαθεν βεβαίως να υποβάλει το αυτονόητο για ευρωπαϊκή χώρα, της χορήγησης φαρμάκων μόνο με ιατρική συνταγή κατά τις επιταγές της επιστήμης.
  • Οι πολίτες που επιθυμούν να χάσουν βάρος χρειάζεται να γνωρίζουν ότι η επίτευξη αυτού του δύσκολου στόχου δεν είναι εφικτή εύκολα με «θαυματουργά» φάρμακα και μεθόδους. Απαιτεί συστηματική προσπάθεια διαρκείας και υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής. Εφόσον στην προσπάθεια αυτή εντάσσεται και η λήψη φαρμάκων, χρειάζεται να λαμβάνουν ιατρική συμβουλή και καθοδήγηση για να είναι αυτή ασφαλής και αποτελεσματική.

Καταληκτικά ο Ιατρικό Σύλλογος σημειώνει πως «για όσους εμπιστεύονται τις διαδικτυακές πληροφορίες, σας ενημερώνουμε ότι ο Dr Google δεν εφημερεύει ποτέ».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα