Παραλίες, πισίνες, ήλιος και οι παγίδες για την υγεία μας

Το καλοκαίρι είναι η εποχή της ανεμελιάς, αλλά οι κίνδυνοι παραμονεύουν και είναι σοβαροί

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
παραλίες-πισίνες-ήλιος-και-οι-παγίδες-907522
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Το καλοκαίρι ήρθε και επίσημα και ήδη προετοιμαζόμαστε για τις πρώτες βουτιές αναζητώντας ανάσες δροσιάς σε παραλίες και πισίνες.

Ο ήλιος και το νερό συνθέτουν ένα ιδανικό σκηνικό για να «καθαρίσουμε» για λίγο το μυαλό μας από τις υποχρεώσεις και το άγχος της καθημερινότητας.

Μπορούν όμως οι στιγμές ανεμελιάς και χαλάρωσης να μετατραπούν για κάποιους από εμάς σε εφιάλτη;

Και όμως. Οι κίνδυνοι που υπάρχουν για την υγεία μας τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πολλοί και τις περισσότερες φορές από τη δική μας απροσεξία βρισκόμαστε εκτεθειμένοι σε αυτούς.

Γνώριζες για το «αυτί του κολυμβητή»;

Ενήλικοι, αλλά και πολλά παιδιά κινδυνεύουν από εξωτερική ωτίτιδα, αλλιώς γνωστή και ως «αυτί του κολυμβητή».

Κύρια αιτία αποτελούν τα στάσιμα νερά σε πισίνες και παραλίες όπου δεν υπάρχουν ρεύματα με αποτέλεσμα να δίνεται η δυνατότητα στα μικρόβια να αναπτυχθούν.

Αυτά, μπορούν να βρουν πεδίο αναπαραγωγής στο εξωτερικό πόρο του αυτιού μας, αλλά και σε περίπτωση που εισέλθουν στο εσωτερικό του.

Συνήθως προκαλεί φαγούρα και εν συνεχεία πόνο στο αυτί.

Χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη προσοχή στα παιδιά ηλικίας 5-14 ετών, χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι δεν κινδυνεύουν και οι ενήλικες.

Εάν λοιπόν καταλάβετε ότι κάτι δεν πάει καλά με το αυτί σας μετά από επίσκεψη σε πισίνα ή θάλασσα, θα πρέπει άμεσα να επισκεφτείτε ένα ΩΡΛ ο οποίος θα σας δώσει κατευθύνσεις για το πώς θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα (συνήθως συνίσταται η χρήση σταγόνων).

Κρατάμε τα αυτιά μας στεγνά και αποφεύγουμε βουτιές εάν έχουμε ιστορικό προβλημάτων με το αυτί μας ή για την δική μας ασφάλεια, συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας για το αν μπορούμε να κάνουμε χρησιμοποιώντας ειδικές ωτοασπίδες.

Η επικίνδυνη συνήθεια για άνδρες και γυναίκες

Κακώς εμείς οι άνδρες θεωρούμε ότι το καλοκαίρι οι κίνδυνοι στην παραλία συνδέονται αποκλειστικά και μόνο με τις γυναίκες.

Αρκεί να σκεφτούμε μια επικίνδυνη συνήθεια και για τα δύο φύλα. Να καθόμαστε με τα μαγιό βρεγμένα για πολλές ώρες.

Φυσικά και την ώρα εκείνη το μυαλό σου δεν πάει στο κακό, αλλά μέρες αργότερα μπορείς να έρθεις αντιμέτωπος με δυσάρεστες περιπέτειες.

Ένα υγρό μαγιό είναι το τέλειο μέρος για τα βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο ουροποιητικό των ανδρών και γυναικών ή εξανθήματα με έντονο κνησμό στα γεννητικά όργανα.

kalokairi-zesti.jpg

Καλή ή κακή ιδέα το σεξ στην παραλία;

Το καλοκαίρι κάτι… μαγικό μας κάνει πιο απελευθερωμένους σε όλα. Είναι ερωτική περίοδος και έτσι αρκετοί μπορεί να θέλουν να εκμεταλλευτούν την περίσταση μιας άδειας ακρογιαλιάς για να ζήσουν μια διαφορετική εμπειρία με το ταίρι τους.

Υπάρχει βέβαια περίπτωση να το μετανιώσουν. Πέρα από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, η ερωτική επαφή σε μια παραλία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και εξαιτίας της άμμου, του νερού ή μιας βρεγμένης πετσέτας.

Η χρήση προφυλακτικού μπορεί να μας θωρακίσει από τα παραπάνω, αλλά όχι να μας προστατεύσει 100%.

Βουτιές με προσοχή

Καλοκαίρι ίσον παιχνίδια στο νερό. Γινόμαστε και πάλι παιδιά, αλλά για να είμαστε και τα επόμενα καλοκαίρια γεροί για να απολαύσουμε τα καταγάλανα νερά πρέπει να είμαστε και προσεκτικοί.

Μια βουτιά με το κεφάλι σε ρηχά νερά μπορεί να προκαλέσει μόνιμη παράλυση από τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης. Μην υπερεκτιμάτε τις δυνατότητες σας και αποφύγετε τα… ζογκλερικά στο νερό.

victor-he-pxnw6uya5xs-unsplash.jpg

Ηλίαση και καρκίνος του δέρματος

Η ηλιοθεραπεία είναι αγαπημένο… σπορ του καλοκαιριού, αλλά πρέπει να προσέξουμε να μην βγούμε χαμένοι.

Πόσες φορές δεν έχουμε γυρίσει από την παραλία με ηλίαση, επειδή μείναμε για πολύ ώρα εκτεθειμένοι στον ήλιο.

Μακροπρόθεσμα η η έκθεση του δέρµατος στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου μπορεί να είναι η αιτία ακόμα και για την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος.

Όσο µειώνεται η σκιά τόσο αυξάνεται η ένταση των υπεριωδών ακτίνων και ο κίνδυνος των βλαβών που προκαλούν. Οι ώρες από 12.00 έως 16.00 είναι οι πιο επικίνδυνες και θα πρέπει να αποφεύγουµε την έκθεση στον ήλιο.

Όχι άλλους νεκρούς από πνιγμό

Ο πνιγμός αποτελεί σημαντική αιτία θανάτου και σοβαρό πρόβλημα υγείας παγκοσμίως. Καταγεγραμμένα, ένας άνθρωπος πεθαίνει από πνιγμό κάθε 90 δευτερόλεπτα στον πλανήτη. 

Πιθανότατα όμως, ο αληθινός αριθμός είναι ένας κάθε 30 δευτερόλεπτα από συνολικά όλα τα εκούσια και ακούσια περιστατικά που περιλαμβάνουν βύθιση ή εμβάπτιση οποιασδήποτε μορφής, είτε καταγράφονται είτε όχι. Ταυτόχρονα τετραπλάσιος αριθμός τουλάχιστον εισάγεται στο νοσοκομείο προληπτικά.

Στην Ελλάδα, περισσότεροι από 400 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους από πνιγμό ετησίως τα τελευταία χρόνια. Η αναλογία αντρών: γυναικών που πεθαίνουν από πνιγμό είναι 3:1. Περίπου 10 παιδιά και έφηβοι πεθαίνουν από πνιγμό κάθε χρόνο.

pnighmos-ZOvNY.jpg

 Τα περισσότερα θύματα, πνίγονται σε απόσταση 10 μέτρων και σπανίως σε απόσταση μεγαλύτερη από 50 μέτρα από την στεριά. Οι πιο επικίνδυνες ώρες του 24ώρου, είναι οι μεσημεριανές. Η ηλικιακή ομάδα με την μεγαλύτερη θνησιμότητα είναι άντρες 20-24 ετών. 

Άτομα υψηλού κινδύνου θεωρούνται άτομα ακραίων ηλικιών (δηλαδή 0-5 ετών και ηλικιωμένοι), όσοι πραγματοποιούν ριψοκίνδυνη συμπεριφορά μέσα και γύρω από το νερό, όσοι δεν ξέρουν κολύμπι, όσοι γνωρίζουν μεν κολύμπι αλλά υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους, και όσοι καταναλώνουν αλκοόλ/ναρκωτικά.

Προτιμήστε να κολυμπάτε σε παραλίες που δεν είναι απομονωμένες και φυσικά επιλέξτε σημεία που να υπάρχει ναυαγοσώστης. 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα