Ποια σοκολάτα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη;

Μαύρη σοκολάτα VS γάλακτος

Parallaxi
ποια-σοκολάτα-μπορεί-να-μειώσει-τον-κί-674979
Parallaxi

Μια νέα μελέτη  που δημοσιεύθηκε στο BMJ, υποδεικνύει πως ίσως υπάρχει πολύ καλός λόγος να εντάξεις τη σοκολάτα στην εβδομαδιαία σου διατροφή, καθώς αναλύοντας στοιχεία 30 χρόνων οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι καταναλώνουν τακτικά σοκολάτα έχουν μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2.

Ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική προϋπόθεση που πρέπει να λάβεις υπόψη σου – το είδος της σοκολάτας που καταναλώνεις. Ειδικότερα, μόνο η μαύρη σοκολάτα συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου και όχι η γάλακτος. Δεν είναι απολύτως σαφές γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μαύρη σοκολάτα προσφέρει περισσότερα μεταβολικά οφέλη, καθώς περιέχει λιγότερη ζάχαρη και υψηλότερες συγκεντρώσεις φυτικών ενώσεων, που έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή και βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Παρότι πολλές προηγούμενες μελέτες έχουν εξετάσει τις επιπτώσεις της σοκολάτας στην υγεία, η νέα έρευνα, είναι από τις λίγες που συγκρίνουν συγκεκριμένα τη μαύρη σοκολάτα με τη γάλακτος, ενώ πρόκειται και για μία από τις μεγαλύτερες μελέτες που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα πάνω στο θέμα.

Τα βασικά ευρήματα

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περίπου 192.000 άνδρες και γυναίκες στις ΗΠΑ, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για περισσότερα από 30 χρόνια. Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από διαφορετικές ομάδες επαγγελμάτων υγείας, οι οποίοι παρείχαν τακτικά πληροφορίες για τη διατροφή τους, την υγεία, το βάρος, τη σωματική τους δραστηριότητα και άλλες συνήθειες του τρόπου ζωής τους.

Μετά την προσαρμογή για παράγοντες όπως η ηλικία και η σωματική δραστηριότητα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον 140 γρ. μαύρης σοκολάτας την εβδομάδα – δηλαδή περίπου 5 κομμάτια -, είχαν 21% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με όσους σπάνια ή ποτέ δεν έτρωγαν μαύρη σοκολάτα. Για κάθε επιπλέον 28 γρ. μαύρης σοκολάτας που κατανάλωνε κάποιος την εβδομάδα, ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη μειωνόταν κατά 3%. Το όφελος ήταν ιδιαίτερα εμφανές στους άνδρες και σε άτομα κάτω των 70 ετών, αν και οι ερευνητές δεν μπορούν να εξηγήσουν πλήρως το γιατί.

Για τη σοκολάτα γάλακτος από την άλλη, δεν παρατηρήθηκε κανένα μεταβολικό όφελος. Αντιθέτως, όσο περισσότερη σοκολάτα γάλακτος κατανάλωναν οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της μελέτης, τόσο αυξανόταν η πιθανότητα αύξησης βάρους, ειδικά σε όσους ήταν ήδη παχύσαρκοι.

Μαύρη σοκολάτα VS γάλακτος

Και οι δύο τύποι σοκολάτας περιέχουν υψηλές ποσότητες λιπαρών και, σε πολλές περιπτώσεις, ζάχαρη. Όμως, η σοκολάτα γάλακτος έχει πολύ περισσότερη προστιθέμενη ζάχαρη. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα κακάο, δηλαδή αλεσμένων κόκκων κακάο. Αυτό σημαίνει ότι έχει πολλαπλάσια συγκέντρωση ευεργετικών φυτικών ενώσεων, γνωστών ως πολυφαινόλες, και ειδικά φλαβονοειδών. Αυτές οι φυσικές ενώσεις δρουν ως αντιοξειδωτικά και βρίσκονται επίσης σε φρούτα, λαχανικά, τσάι και καφέ.

Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα φλαβονοειδή μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από τον διαβήτη τύπου 2, βελτιώνοντας την απόκριση του οργανισμού στην ινσουλίνη, επιταχύνοντας τη διάσπαση της γλυκόζης και προστατεύοντας τα Β κύτταρα του παγκρέατος, που παράγουν και εκκρίνουν ινσουλίνη. Παράλληλα, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα φλαβονοειδή μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και υπέρτασης. Σημειώνεται τέλος, ότι η λευκή σοκολάτα δεν περιέχει καθόλου κακάο, άρα δεν έχει ούτε φλαβονοειδή, ούτε πολυφαινόλες και είναι η πιο πλούσια σε ζάχαρη.

Περιορισμοί της μελέτης

Οι ερευνητές τόνισαν ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει αιτιώδη σχέση – δείχνει μόνο μια συσχέτιση μεταξύ της μαύρης σοκολάτας και του χαμηλότερου κινδύνου διαβήτη. Είναι πιθανό τα ευρήματα να εξηγούνται από άλλους παράγοντες. Για παράδειγμα, όσοι τρώνε μαύρη σοκολάτα μπορεί γενικά να έχουν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες από όσους προτιμούν τη σοκολάτα γάλακτος. Ωστόσο, ακόμη και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τέτοιους παράγοντες, η συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης μαύρης σοκολάτας και της μειωμένης πιθανότητας εμφάνισης διαβήτη παρέμεινε ισχυρή.

Πώς να επιλέξεις τη σωστή σοκολάτα

Αν θέλεις να καταναλώνεις σοκολάτα για τα πιθανά οφέλη της στην υγεία, χρειάζεται να γνωρίζεις τα εξής:

  • Η μαύρη σοκολάτα έχει περισσότερα φλαβονοειδή και λιγότερη ζάχαρη από τη σοκολάτα γάλακτος και τη λευκή σοκολάτα.
  • Το ποσοστό των στερεών κακάου είναι βασικός δείκτης. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει τουλάχιστον 50% κακάο, ενώ η σοκολάτα γάλακτος έχει λιγότερο και η λευκή καθόλου. Όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό του κακάο, τόσο λιγότερη ζάχαρη περιέχει η σοκολάτα. Οι ειδικοί συστήνουν μαύρη σοκολάτα με 70% κακάο ή περισσότερο.
  • Μία μερίδα σοκολάτας είναι περίπου 28 γρ. (ένα τετράγωνο σοκολάτας). Οι ειδικοί συνιστούν 1-2 τετράγωνα την ημέρα το πολύ.
  • Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να περιέχει βαρέα μέταλλα, όπως μόλυβδο και κάδμιο, καθώς αυτά συγκεντρώνονται στο κακάο. Έρευνα του Consumer Reports έδειξε ότι τα επίπεδα βαρέων μετάλλων διαφέρουν σημαντικά ανάμεσα στις ετικέτες σοκολάτας που κυκλοφορούν στην αγορά.
  • Η υπερβολική κατανάλωση σοκολάτας δεν είναι καλή ιδέα, ειδικά για εγκύους και μικρά παιδιά, καθώς τα βαρέα μέταλλα μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Επομένως, η μαύρη σοκολάτα μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία, αλλά με μέτρο.

Πηγή: The Washington Post 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα