Ποιο φαγητό δεν πρέπει να ξεχνάτε να ταΐζετε τα παιδιά σας
Σύμφωνα με γιατρό του Χάρβαρντ
Η διατροφή των μικρών παιδιών είναι πολύ σημαντική για την υγιή ανάπτυξή τους και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους συστήματος.
Για τα βρέφη έως 6 μηνών, το μητρικό γάλα παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και αντισώματα. Αν δεν είναι δυνατός ο θηλασμός, χρησιμοποιούνται υποκατάστατα γάλακτος κατάλληλα για την ηλικία τους.
Από τους 6 μήνες και μετά, ξεκινά η σταδιακή εισαγωγή στερεών τροφών, αρχίζοντας με απλές, πολτοποιημένες επιλογές όπως λαχανικά, φρούτα ή δημητριακά χωρίς γλουτένη. Είναι σημαντικό να προσθέτουμε νέες τροφές μία-μία ώστε να παρακολουθούμε τυχόν αλλεργίες.
Η διατροφή των παιδιών πρέπει να είναι ισορροπημένη και να περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά για βιταμίνες και φυτικές ίνες, πρωτεΐνες από κρέας, ψάρι, αυγό ή όσπρια, υδατάνθρακες από δημητριακά ολικής άλεσης και πατάτες, καθώς και γαλακτοκομικά για ασβέστιο και βιταμίνη D ανάλογα με την ηλικία.
Είναι σημαντικό να περιορίζεται η κατανάλωση ζάχαρης, γλυκών και επεξεργασμένων τροφών, όπως και το αλάτι, ώστε να προστατεύεται η υγεία των νεφρών και της καρδιάς.
Τα μικρά παιδιά χρειάζονται συχνά και μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα, καθώς το στομάχι τους είναι μικρό, ενώ η ενυδάτωση με νερό είναι απαραίτητη, αποφεύγοντας τους χυμούς με ζάχαρη ή αναψυκτικά.
Σύμφωνα με έναν γνωστό γιατρό του Harvard που μίλησε στο CNBC, ενώ οι περισσότεροι γονείς φροντίζουν να γεμίζουν το πιάτο των παιδιών τους με λαχανικά, φρούτα και «καλά» λιπαρά όπως το αβοκάντο, ένα από τα πιο πλήρη και ωφέλιμα τρόφιμα συχνά παραβλέπεται: τα φασόλια.
Τα φασόλια αποτελούν έναν ιδανικό συνδυασμό πρωτεΐνης και φυτικών ινών, απαραίτητο για την ανάπτυξη και τη σωστή λειτουργία του οργανισμού των παιδιών. Περιέχουν όλα τα βασικά αμινοξέα, ενώ βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και προσφέρουν κορεσμό – συμβάλλοντας στη ρύθμιση του σακχάρου και της χοληστερίνης.
Εκτός από αυτά, είναι πλούσια σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως φολικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ακόρεστα λιπαρά που ενισχύουν τον εγκέφαλο και την καρδιά.
Τα φασόλια είναι επίσης οικονομικά και φιλικά προς το περιβάλλον, καθώς η παραγωγή τους επιβαρύνει πολύ λιγότερο τον πλανήτη σε σχέση με τα ζωικά προϊόντα. Επιπλέον, αποθηκεύονται εύκολα και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.
Στην κουζίνα, τα φασόλια είναι ιδιαίτερα ευέλικτα: μπορούν να προστεθούν σε σούπες, σαλάτες, quesadillas, ακόμα και σε γλυκά, όπως τα brownies με μαύρα φασόλια που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στα παιδιά, χωρίς να αντιλαμβάνονται καν το μυστικό συστατικό.
Για τα παιδιά που αγαπούν τη γεύση, προτείνονται φακές σε σούπα, φασόλια στιφάδο ή ένα ήπιο chili, που συνδυάζουν νοστιμιά και θρεπτική αξία, ακόμα και για τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.
Πηγή: Dnews