Ποιοι και πότε θα χρειαστούν τέταρτη δόση

Τι λένε Παγώνη και Γκάγια περί κατάργησης των πιστοποιητικών εμβολιασμού. 

Parallaxi
ποιοι-και-πότε-θα-χρειαστούν-τέταρτη-δ-919706
Parallaxi

Εντός του Απριλίου αναμένονται οι αποφάσεις για τη χορήγηση της τέταρτης δόσης του εμβολίου σε ηλικιωμένα άτομα και σε άτομα με υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση στη χώρα μας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής.

Για τον υπόλοιπο πληθυσμό, ένα πιθανό σενάριο, και πάντα ανάλογα με τις εξελίξεις στην ανάπτυξη νέων εκδόσεων του εμβολίου, είναι τον προσεχή Σεπτέμβριο να υπάρξουν συστάσεις για έναν νέο κύκλο εμβολιασμού που θα παρέχει ερυύτερη κάλυψη κι έναντι της «Όμικρον».

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών παρακολουθεί όλα τα δεδομένα που συλλέγονται, αλλά και τις αναλύσεις με την αποτελεσματικότητα της τέταρτης δόσης σε άτομα που είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω προβλημάτων υγείας χαρακτηρίζονται υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση, προκειμένου να αποφανθεί πότε θα μπορεί να χορηγηθεί τέταρτη δόση και σε ποιες ομάδες πληθυσμού.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής, Βάνα Παπαευαγγέλου, θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλες δύο εβδομάδες προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για το θέμα αυτό.

Μάλιστα, την απόφαση θα επηρεάσει και η θέση του FDA, ο οποίος έχει κληθεί να εξετάσει αίτηση της Pfizer για έγκριση της χορήγησης τέταρτης δόσης σε άτομα άνω των 65 ετών.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, η Pfizer στηρίζει την αίτησή της σε δεδομένα του Ισραήλ, όπου η τέταρτη δόση χορηγείται σε άτομα άνω των 60 ετών και στο υγειονομικό προσωπικό. Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, η τέταρτη δόση αποκαθιστά το επίπεδο των αντισωμάτων που επιτυγχάνονται με την τρίτη δόση και μειώνει την πιθανότητα μόλυνσης από τον ιό.

«Στη χώρα μας μπορεί να εξεταστεί η χορήγηση από την ηλικία των 60 ετών και άνω. Μάλιστα, φαίνεται ότι οι αποφάσεις θα συμπέσουν και με μια περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων που ισχύουν τώρα για την αποφυγή της διασποράς του ιού», τονίζει ο κ. Μανωλόπουλος και προσθέτει ότι δεν αποκλείεται η απόφαση αυτή να επεκταθεί και σε άτομα με χρόνιες παθήσεις και υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση ανεξαρτήτως ηλικίας.

Στο ερώτημα πότε θα κληθεί ο υπόλοιπος πληθυσμός να εμβολιαστεί ξανά, ο καθηγητής Φαρμακολογίας επισημαίνει ότι «όλα συντείνουν στο ότι θα πρέπει να προλάβουμε το επόμενο φθινόπωρο, όταν αναμένεται να υπάρξει η επόμενη έξαρση της Covid-19. Πάντως, το επικρατέστερο σενάριο, εφόσον συνεχιστεί η πορεία της πανδημίας όπως είναι σήμερα και δεν εμφανιστεί ένα νέο στέλεχος με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά που θα ανατρέψει τους σχεδιασμούς, είναι προς το τέλος του καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρουνα κληθούμε να εμβολιαστούμε όλοι με μια βελτιωμένη έκδοση του εμβολίου που θα έχει μεγαλύτερο εύρος προστασίας και θα καλύπτει τις γνωστές παραλλαγές. Δε θα μιλάμε για τέταρτη δόση, αλλά για έναν νέο κύκλο εμβολιασμού ή για ετήσιο εμβολισμό».

Τζανάκης: Η τέταρτη δόση δεν θα πρέπει να συζητείται για τον γενικό πληθυσμό

Για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα, τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων αλλά και που οφείλονται οι αυξημένοι θάνατοι μίλησε στον ΑΝΤ1 ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης.

Όπως ανέφερε έχουμε πολλά κρούσματα τα οποία όμως δεν μεταφράζονται σε νοσηλείες και διασωληνώσεις και πρόσθεσε ότι πλέον οι θάνατοι, σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα που ήταν πάνω από 100 την ημέρα στις αρχές Φεβρουαρίου, έχουν πέσει στους 45 κατά μέσο όρο την ημέρα.

Ωστόσο, σημείωσε ότι παρά την ηπιότητα της νόσου έχουμε καθημερινά πάνω από 20.000 κρούσματα και όπως είπε είναι λογικό μερικοί από τους ανθρώπους που νοσούν είτε είναι ανεμβολίαστοι είτε μερικώς εμβολιασμένοι με τον κοροναϊό να επιβαρύνεται η υγεία τους και να καταλήγουν.

Για την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων του κοροναϊού ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν κάποιες βασικές κινήσεις. Μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι με την 3η δόση. Επίσης, θα πρέπει να εμβολιαστούν με 4η δόση οι ευπαθείς ομάδες. Σημείωσε ωστόσο, ότι η 4η δόση πρέπει να συζητιέται για τον γενικό πληθυσμό.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Πολιτεία θα πρέπει να εξασφαλίσει αντιική θεραπεία για όσους την χρειάζονται, ενώ αναφέρθηκε και στο νέο σκεύασμα της Pfizer που είναι συνδυασμός μονοκλωνικών αντισωμάτων, το οποίο θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του κοροναϊού.


TΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ 

Παγώνη: Πρόωρο να μιλάμε για κατάργηση πιστοποιητικών και μέτρων

«Πρόωρα μιλάμε για πιστοποιητικά και κατάργηση των μέτρων», ανέφερε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «ΣΚ Παρέα» η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.

Όπως είπε, χθες στο νοσοκομείο της Πάτρας, δεν υπήρχε ούτε ένα κρεβάτι ελεύθερο σε ΜΕΘ, ενώ και στη σημερινή εφημερία, στο νοσοκομείο όπου εργάζεται, υπάρχουν ελεύθερα μόνο 3-4 κρεβάτια.

«Αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα όσο θα θέλαμε», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «ο αριθμός των θανάτων ακόμη και μονοψήφιος να γίνει, είναι πολύς για μετά από δύο χρόνια πανδημίας».

Σχετικά με το φάρμακο κατά του κορωνοϊού, που θα αρχίσει να χορηγείται από αύριο, τόνισε ότι θα βοηθήσει πολύ τις πρώτες 5 ημέρες, ωστόσο υπενθύμισε ότι η χορήγησή του γίνεται πάντα έπειτα από συνεννόηση με τον γιατρό. Διευκρίνισε δε ότι υπάρχει επάρκεια, αλλά δεν μπορούν να το πάρουν όλοι για ιατρικούς λόγους.

Τέλος, η κ. Παγώνη επισήμανε ότι από τους ασθενείς που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας,η πλειοψηφία είναι ανεμβολίαστοι σε ένα ποσοστό 80%, ενώ το ίδιο ποσοστό ισχύει και για αυτούς που νοσηλεύουνται με κορωνοϊού στις απλές κλίνες.

Τι είπε η Γκάγκα για τις μάσκες και τα πιστοποιητικά

Εν αναμονή μιας νέας άρσης των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κοροναϊού η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα μίλησε στην ΕΡΤ για όσα πρόκειται να ισχύσουν με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και τις μάσκες.

«Οι μολύνσεις είναι πολλές» είπε και πρόσθεσε ότι «θα ήθελα να σας πω καλές ειδήσεις αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί. Τα ευχάριστα νέα είναι ότι λόγω του καιρού μπορούμε να είμαστε έξω, χωρίς τη μάσκα».

Τα δεδομένα δεν είναι καλά

Απαντώντας στο εάν επίκειται η κατάργηση της μάσκας στους κλειστούς χώρους η ίδια διέψευσε ότι θα πετάξουμε σύντομα τις μάσκες σε σούπερ μάρκετ και κομμωτήρια εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων.

«Τα δεδομένα δεν είναι καλά», τόνισε η κ. Γκάγκα.

«Το πιστοποιητικό εμβολιασμού το έχουμε και τηρούμε τα μέτρα μέχρι να χαλαρώσουμε. Δεν είναι η ώρα τώρα», επισήμανε σε ερώτηση για το πότε θα χαλαρώσουν τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας.

«Πρέπει να είμαστε προσεχτικοί για να έχουμε μια καλή τουριστική περίοδο», διευκρίνισε η αναπληρώτρια υπουργός υγείας και εστίασε ότι πρέπει να είμαστε προσεχτικοί για μην κολλήσουμε και να περάσουμε ένα καλό Πάσχα.

Η κυβερνητική γραμμή είναι να μην επιστρέψουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στο ΕΣΥ

Μιλώντας για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς η κ. Γκάγκα τόνισε ότι η επιστήμη βασίζεται σε τεκμήρια. «Οι υγειονομικοί είναι άνθρωποι που έρχονται σε επαφή με τον κόσμο. Είναι ένας “φάρος”, ωστόσο, ζούμε με κάποιους κανόνες», ανέφερε. Και όπως είπε, η κυβερνητική γραμμή είναι να μην επιστρέψουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στο ΕΣΥ. Πρόσθεσε, επίσης, ότι αρκετοί γιατροί συμφωνούν με αυτή την άποψη καθώς ο χώρος της υγείας είναι ευαίσθητος και όλοι πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες.

Να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες είχαν διαρρεύσει πληροφορίες ότι από την Δευτέρα 2 Μάϊου πιθανότατα δεν θα ήταν απαραίτητο το πιστοποιητικό εμβολιασμού για την είσοδο σε λιανεμπόριο και εστίαση και ότι καταργούνται οι σχετικοί έλεγχοι. Ομοίως, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, την ίδια ημερομηνία, ήταν πιθανή και η αφαίρεση της μάσκες σε κλειστούς χώρους πλην των χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως νοσοκομεία και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. «Την όποια εξέλιξη στην άρση των μέτρων θα την κρίνουν τα υγειονομικά δεδομένα», πρόσθεσε για το θέμα η κ. Γκάγκα.

Πηγές: H Καθημερινή, in.gr, EΡΤ, skai.gr, Ant1

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα