Politico: Μην αρρωστήσετε στην Ελλάδα, τα νησιά έχουν τουρίστες, αλλά λίγους γιατρούς
"Τα ειδυλλιακά νησιά της Ελλάδας ξεχειλίζουν από τουρίστες, αλλά το ιατρικό τους σύστημα ραγίζει" αναφέρει το δημοσίευμα και περιγράφει την κατάσταση
“Τα ειδυλλιακά νησιά της Ελλάδας ξεχειλίζουν από τουρίστες, αλλά το ιατρικό τους σύστημα ραγίζει”. Με αυτή τη φράση ξεκινά το εκτενές ρεπορτάζ του Politico στο σύστημα υγείας της χώρας μας, εστιάζοντας στις μεγάλες ελλείψεις που παρατηρούνται στα νοσοκομεία της Ελλάδας και δη της περιφέρειας.
Η διεθνής ιστοσελίδα υπενθυμίζει μερικά από τα πρόσφατα τραγικά περιστατικά σε νησιά της χώρας με τον θάνατο ανθρώπων λόγω της καθυστερημένης άφιξης ασθενοφόρων, ο περιορισμένος αριθμός των οποίων δημιουργεί μία ασφυκτική κατάσταση, τόσο στην περιφέρεια όσο και στην πρωτεύουσα.
“Σε πολλά νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, είναι διαθέσιμο μόλις ένα ασθενοφόρο όλο το 24ωρο. Αυτό το πρόβλημα δεν είναι εντοπίζεται μόνο στα νησιά. Στην Αθήνα λειτουργούν γύρω στα 50 ασθενοφόρα, αντί για τα 85 με 90 που χρειάζονται”, σημειώνει η ιστοσελίδα η οποία φιλοξενεί και δηλώσεις του Γιώργου Μαθιόπουλου, προέδρου του ΕΚΑΒ, ο οποίος σχολιάζει την κατάσταση στη χώρα, λέγοντας μεταξύ άλλων:
“Οι συνάδελφοί μας αναγκάζονται να κόψουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές, αλλά προφανώς αυτές είναι απλώς πρόχειρες λύσεις.”
Το Politico κάνει ειδική αναφορά και στα μεικτά πληρώματα του ΕΚΑΒ με την ενίσχυση στρατού και πυροσβεστικής, παραθέτοντας και τις “φωνές” που αντιτάχθηκαν στο μέτρο της κυβέρνησης, το οποίο γιατροί και προσωπικό του ΕΚΑΒ χαρακτηρίζουν “αντιεπιστημονικό”.
“Η κυβέρνηση λέει ότι η κίνηση αυτή δεν έχει στόχο να δώσει μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα της υποστελέχωσης, αλλά να σώσει ζωές κατά την πολυσύχναστη τουριστική περίοδο”, σημειώνει το Politico, σχολιάζοντας στη συνέχεια τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για μεταρρυθμίσεις στο ΕΣΥ και τις αντιδράσεις που αυτές έφεραν στα σωματεία.
“Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επικρίνουν έντονα την κυβέρνηση ότι αφήνει τα δημόσια νοσοκομεία σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι πριν από την πανδημία, υποστηρίζοντας ότι ο κύριος στόχος είναι η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας – κάτι που η κυβέρνηση αρνείται. Αλλά το πρόβλημα είναι πιο περίπλοκο από την έλλειψη χρηματοδότησης. Λίγοι γιατροί ή προσωπικό ασθενοφόρων θέλουν να εργαστούν στα νησιά”, προσθέτει μεταφέροντας την απελπιστική κατάσταση που επικρατεί στις τουριστικές περιοχές, εκεί όπου παρατηρείται έλλειψη, υποστελέχωση και “εξουθένωση γιατρών που φτάνουν στα όριά του” .