H πολιτική αδιαφορίας για το ΕΣΥ μεγαλώνει τον αριθμό των θανάτων

Είπε το αυτονόητο, αυτό που φωνάζουν καθημερινά οι γιατροί, ιδίως της Θεσσαλονίκης

Φίλιππος Δεργιαδές
h-πολιτική-αδιαφορίας-για-το-εσυ-μεγαλώ-859680
Φίλιππος Δεργιαδές

 

Δεν είπε τίποτα το καινούργιο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής. Απλά τους είπε την αλήθεια κατάμουτρα. Και δεν τους είπε δολοφόνους. Είπε ότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δολοφονεί ανθρώπους.

Είπε δηλαδή το αυτονόητο. Αυτό που φωνάζουν καθημερινά οι γιατροί, ιδίως της Θεσσαλονίκης. Στα νοσοκομεία της πόλης, οι διασωληνωμένοι, εκτός ΜΕΘ, είναι εδώ και μήνες μία πάγια κατάσταση, αποδεκτή από τους διορισμένους διευθυντές των νοσοκομείων και από τους περιφερειάρχες υγείας, από τους οποίους, ούτε ένας είχε την ευθιξία έστω να παραπονεθεί, όχι να παραιτηθεί. Ποιος μπορεί να αρνηθεί την πραγματικότητα για τους διασωληνωμένους σε κανονικούς θαλάμους μαζί με άλλους ασθενείς, για τις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, για τις ελλείψεις σε κρεβάτια και καθημερινά αναλώσιμα υλικά;

Στα δύσκολα η πολιτική εξουσία είναι τυφλή ή εθελοτυφλεί, κι ας πεθαίνουν άνθρωποι στα νοσοκομεία διότι δεν έχουν την κατάλληλη φροντίδα. Κι αυτό το λένε οι γιατροί και οι νοσηλευτές κι όχι ο Κουρουμπλής. Αυτοί που δίνουν τη μάχη της ζωής σε αντίξοες και δύσκολες συνθήκες, με αβάσταχτα ωράρια υπό συνεχή πίεση, και τις ΜΕΘ και όλες τις κλινικές, γεμάτες. Παραπονέθηκε η εντατικολόγος, Χριστίνα Κυδώνα, από τους καλύτερους και πιο άξιους κι ευσυνείδητους γιατρούς της χώρας, για έλλειψη μαξιλαριών στο Ιπποκράτειο και ζήτησε βοήθεια από τον κόσμο, και την έστειλαν στο πειθαρχικό. Πάλι καλά που δεν την έστειλαν εξορία.

Βγήκε λοιπόν ο Κουρουμπλής και είπε κάτι που είναι γνωστό σε όλη την ελληνική κοινωνία, που το συζητάνε ανοιχτά γιατροί και νοσηλευτές, που το φωνάζει ο κόσμος που στοιβάζεται, με τις ώρες, στις ουρές της αναμονής στις εφημερίες των νοσοκομείων. Πως το ΕΣΥ έχει φρακάρει. Πως δεν πάει άλλο. Πως αυτή η πολιτική είναι εγκληματική, γιατί δεν προστατεύει τους πολίτες και τους ασθενείς από την πανδημία.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι άμεσες. Διαχειρίζεται το κρατικό χρήμα που συγκεντρώνει το κράτος, αυτόματα και καταναγκαστικά, μέσω του φορολογικού συστήματος, αλλά για τη δημόσια υγεία και το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν πράττει και δεν αποδίδει τα οφειλόμενα. Υπάρχουν οργανικές κενές θέσεις γιατρών και νοσηλευτών; Υπάρχουν. Γιατί δεν προσλαμβάνει γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά ετοιμαζόταν να προσλάβει 4000 παπάδες; Έχουν ανασταλεί κατά 60%-80% όλα τα χειρουργεία ακόμα και των καρκινοπαθών; Έχουν, και αυτό το λένε οι ίδιοι οι γιατροί δημοσίως ακόμα και στα τηλεπαράθυρα. Ποια είναι η απάντηση; Που έχει άδικο ο Κουρουμπλής;

Όχι ο Πλεύρης κι ο Κικίλιας δεν είναι δολοφόνοι. Δεν τους είπε δολοφόνους. Είπε ότι οι επιλογές τους στέλνουν ασθενείς στον άλλο κόσμο. Έρχεται η ΠΟΕΔΗΝ και καταγγέλλει ότι παίζονται παιχνίδια με τις ΜΕΘ, ότι κάποιες τις κρατάνε κλειστές για επώνυμους VIP, και η κυβέρνηση αντί να ελέγξει τις καταγγελίες, ως απάντηση, λοιδορεί και κατηγορεί για συκοφάντες το Γιαννάκο και τους συνδικαλιστές της ΠΟΕΔΗΝ, τους οποίους, την περίοδο που ήταν στην αντιπολίτευση, υμνούσε και στήριζε όταν έκαναν καταλήψεις στο υπουργείο Υγείας.

Η κυβέρνηση γιατί δεν ανοίγει το Λοιμωδών της Θεσσαλονίκης, το νοσοκομείο ειδικών παθήσεων; Ο Κουρουμπλής, η ΠΟΕΔΗΝ η ΕΝΙΘ και το Κοινωνικό Ιατρείο φταίνε για αυτό το «έγκλημα»; Εδώ και δύο χρόνια έχει πέσει η πρόταση στο τραπέζι, έχουν κατατεθεί και σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή, αλλά μάταια. Σήμερα θα μπορούσε να ήταν έτοιμο και σε λειτουργία και να πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες σε μια περιφέρεια με υψηλή θνητότητα στις δομές υγείας, όπως αναφέρει και η «άφαντη» για την κυβέρνηση μελέτη Τσιόδρα- Λύτρα. Εκατό κρεβάτια διέθετε το Λοιμωδών και εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό στις ειδικές παθήσεις και το έκλεισαν διότι, λόγω μνημονίων, έπρεπε να μειωθεί το κοινωνικό κράτος. Κι έκλεισε επί κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, δηλαδή ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, με απόφαση του Άδωνη Γεωργιάδη, τότε υπουργού Υγείας, που έβγαινε και διαλαλούσε την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.

Αυτά προ πανδημίας. Αλλά το νεοφιλελεύθερο μοντέλο δεν έχει αλλάξει. Είναι η ίδια πολιτική που ο Κουρουμπλής χαρακτηρίζει δολοφονική και δεν το παίρνει πίσω.

Και φυσικά είναι απρέπεια να μην παραβλέπεις ότι η χώρα μας, μέχρι χθες, είχε 9,21 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους, όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι στο 4,48, δηλαδή λιγότερο από το μισό. Πρέπει να είσαι κύριος και κόσμιος στις εκφράσεις σου, κι ας πεθαίνει κόσμος, απρεπώς, εντός κι εκτός ΜΕΘ ή εντελώς …άκομψα γιατί έχασε το χειρουργείο. Να πεθαίνεις δηλαδή με το κεφάλι σκυμμένο για λόγους ευγένειας.

Και θίχτηκαν αυτοί που κατηγορούσαν τους προηγούμενους, ευθέως και κατά πρόσωπο, ότι «έκαψαν κόσμο στο Μάτι». Και μίλησαν για χυδαιότητα στη Βουλή, για αήθη και απρεπή τρόπο, ανάρμοστη συμπεριφορά και κρεσέντο λαϊκισμού, την ώρα που δεκάδες πεθαίνουν κάθε μέρα λόγω της πανδημίας. Πρέπει, είπαμε, να πεθαίνουμε με κόσμιο κι ευπρεπή τρόπο και να μη μιλάμε, για να μη θιχτεί ο πρωθυπουργός κι ο υπουργός Πλεύρης, που διετέλεσε κορυφαίο στέλεχος του ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη, που ήθελε να δώσει υπουργείο στη Χρυσή Αυγή.

Και διαγράψανε τον Κουρουμπλή, για κοινοβουλευτική απρέπεια, διότι έθιξε άκομψα την εγκληματική πολιτική που αρνείται να ενισχύσει το ΕΣΥ, γιατί θα χάσουν λεφτά οι κλινικάρχες των ιδιωτικών ΜΕΘ. Τον διέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν ανασκεύασε.

Τι να ανασκευάσει; Τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ; Τις δεκάδες εισαγωγές covid σε κάθε εφημερία; Τις γεμάτες κλινικές και τους εξουθενωμένους υγειονομικούς; Τη διασπορά στα γεμάτα αστικά και στις υπερπλήρεις σχολικές αίθουσες; Το μπάχαλο με τα εμβόλια και την υποχρεωτικότητα; Ανασκευάζεται κι ευπρεπίζεται αυτή η αλήθεια; Με ποιο τρόπο; Με διασωληνώση; Εντός ή εκτός ΜΕΘ; Ανασκευάζεται η αλήθεια των χιλιάδων θανάτων στη χώρα;

Γι’ αυτό όσο και να επιμένουν κάποιοι “κόσμιοι και ευπρεπείς” κύριοι, ο “αγενής” κύριος Κουρουμπλής έχει δίκαιο στην ουσία. Μπορεί όχι στον τρόπο.

«Αντί να προσπαθεί να νικήσει τον κορονοϊό η χώρα πρέπει να κάνει αυτό που πάντα χρειαζόταν να κάνει – να δημιουργήσει συστήματα υγείας και να θεσπίσει πολιτικές που προστατεύουν την υγεία ολόκληρων κοινοτήτων, ειδικά των πιο ευάλωτων.». Έγραψε προχθές  το The Atlantic, για την Αμερική. Ισχύει και για δω

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα