Πώς η μάσκα του covid μείωσε τις αλλεργικές κρίσεις

Οι αλλεργίες φεύγουν οριστικά; Τι χρειάζεται και τι λάθος πιστεύουμε γι΄αυτές; Η Αλλεργιολόγος Σοφία Κωστούδη μιλάει στη Parallaxi για την μεγάλη ταλαιπωρία της εποχής.

Γιώργος Σταυρακίδης
πώς-η-μάσκα-του-covid-μείωσε-τις-αλλεργικές-904268
Γιώργος Σταυρακίδης

Η άνοιξη πάντα συνοδεύεται από καταπράσινα δέντρα, πάρκα και ανθισμένα λουλούδια που άλλους μπορεί να τους προδιαθέτει για βόλτες, αλλά άλλους τους κρατάει στο σπίτι αναγκαστικά.

Ο λόγος για όλους εκείνους που εμφανίζουν την άνοιξη κάποια αλλεργία, που τους ταλαιπωρεί για αρκετούς μήνες, κάνοντας έτσι την πιο φωτεινή εποχή του χρόνου, εκείνη που αποφεύγουν.

Τα τελευταία χρόνια, λόγω της πανδημίας και του covid19, η μάσκα φαίνεται να λειτουργεί προστατευτικά και για τις αλλεργίες και την γύρη που «πετάει» στον αέρα, μειώνοντας τα συμπτώματα πολλών ασθενών.

Αυτό αναφέρει στην Parallaxi η Αλλεργιολόγος Σοφία Κωστούδη, δίνοντας μία άλλη οπτική στη μάσκα που τα τελευταία χρόνια, την έχουμε συνδέσει αποκλειστικά με την πανδημία.

«Ένας από τους τρόπους αντιμετώπισης των αλλεργιών, είναι η μάσκα, που φαίνεται ότι σε εξωτερικούς χώρους έχει βοηθήσει αρκετά τους αλλεργικούς μας ασθενείς, γιατί μειώνει την έκθεση τους και λειτουργεί ως φίλτρο. Μειώνονται με αυτό τον τρόπο αρκετά οι εκδηλώσεις, τουλάχιστον όταν δεν υπάρχει πάρα πολύ έντονος αέρας ή πάρα πολύ έντονο ποσοστό γυροφορίας.»

ΟΙ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και ας μιλήσουμε για τις σημαντικές αλλεργίες που κάνουν εφιαλτική την καθημερινότητα πολλών ανθρώπων. 

anoiksi.jpeg

Η κ. Κωστούδη εξηγεί πως «Στον Μεσογειακό πληθυσμό οι κοινές αλλεργίες αυτή την εποχή, είναι αυτές στα αγριόχορτα και συγκεκριμένα, οι πιο συχνές είναι σε δύο από αυτά, το Timothy και τη Βερμούδα, το γνωστό γκαζόν και ό,τι υπάρχει σε αυτά τα χορταράκια. Επίσης, είναι το άνθος της ελιάς, που φαίνεται ότι από τις ανοιξιάτικες αλλεργίες είναι το πιο περιορισμένο, συνήθως ταλαιπωρεί τους ασθενείς από τα μέσα του Απρίλη, ολόκληρο τον Μάΐο και μισό Ιούνιο, όσο δηλαδή περίπου κρατάει η ανθοφορία της ελιάς και βέβαια το Περδικάκι που είναι ένα ζιζάνιο που ανήκει κι αυτό στην κατηγορία των χόρτων και φαίνεται ότι η κλιματική αλλαγή το έχει οδηγήσει, σχεδόν, να είναι ολοετές. Μάλλον λίγο όταν έρθει παγωνιά το χειμώνα κι όταν έχει ζέστη χωρίς υγρασία το καλοκαίρι, σταματάει να ταλαιπωρεί τους ασθενείς, περισσότεροι όμως έχουν συμπτώματα κυρίως την άνοιξη, λιγότερο το φθινόπωρο και ακόμα λιγότερο τις άλλες εποχές. Την άνοιξη είναι πολύ πιο έντονες αυτές οι αλλεργίες και βέβαια υπάρχουν και άλλες με τη λεύκα και τον πλάτανο που συνεχώς αυξάνει, αλλά αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα»

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

Εκτός από την μάσκα που, έμελλε να εξελιχθεί στον πιο διαδεδομένο τρόπο αντιμετώπισης κάθε εξωγενή παράγοντα που θα μπορούσε να προκαλέσει κάτι στον οργανισμό μας, ποιοι άλλοι είναι οι τρόποι που μπορεί κάποιος να αντιμετωπίσει την αλλεργία του;

«Υπάρχουν φαρμακευτικές αγωγές που μπορεί κάποιος να λάβει, με αντισταμινικό, κορτιζόνη, συνδυασμό αυτών, σπρέι για τη μύτη συγκεκριμένα και με καθοδήγηση και με σωστή τεχνική για να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι μπορούμε να έχουμε εκρίζωση της αλλεργίας, μπορούμε να έχουμε αιτιολογική αντιμετώπιση, τη διαδικασία δηλαδή που σε πολλούς μας είναι γνωστή ως διαδικασία απευαισθητοποίησης ή ανοσοθεραπεία, η οποία σταματάει την αλλεργία σε αυτούς τους ασθενείς και στη συνέχεια έχουμε, όταν ολοκληρώσουνε την αγωγή τους, πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα που μπορεί και να διαρκέσει και για μια ζωή. Υπάρχει λοιπόν θεραπεία, είναι στοχευμένη, είναι το αίτιο ενώ με τα υπόλοιπα φάρμακα αντιμετωπίζουμε το σύμπτωμα, δηλαδή το μπούκωμα, την καταρροή, τα μάτια μας που τρέχουν, που κοκκινίζουν, που ενοχλούν, που ξύνουν. Αλλά υπάρχει και τρόπος να αντιμετωπίσουμε το αίτιο του προβλήματος φτάνει να μην είναι πάρα πολλές οι αλλεργίες, γιατί εκεί δυσκολεύει το τελικό αποτέλεσμα να είναι η καθολική αντιμετώπιση. Παρ’ όλα αυτά και σε αυτούς τους ασθενείς, μπορούμε να έχουμε μια σημαντική μείωση των συμπτωμάτων.» αναφέρει η κ. Κωστούδη, ενώ μιλώντας για τις ηλικίες που μπορεί να εμφανιστούν αλλεργίες, μας εξηγεί πως «Δεν έχουν ηλικία οι αλλεργίες γενικά. Υπάρχουν τα παιδιά που εμφανίζουν την αναπνευστική αλλεργία και συνήθως μιλάμε για παιδιά που έχουν οικογενειακό ιστορικό, για παιδιά που έχουν έκζεμα, αυτό που λέμε ατοπική δερματίτιδα από τη μικρή τους ηλικία, που συνήθως εμφανίζουν συμπτώματα στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού ή προς το τέλος του Δημοτικού ή του Γυμνασίου, έχουμε όμως και ενήλικες που κάποια στιγμή μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα που μπορεί να μην είχαν καθόλου στην παιδική ή εφηβική τους ζωή, κυρίως επειδή έχει αλλάξει πάρα πολύ το περιβάλλον, έχει επιβαρυνθεί εξαιρετικά. Σκεφτείτε ότι τα τελευταία τρία χρόνια, αν πάτε πίσω, ποτέ δεν είχαμε κανονικούς χειμώνες που να διαρκούν όσο θα έπρεπε να διαρκεί η συγκεκριμένη εποχή ούτως ώστε να καθυστερήσει και η γυροφορία και η ανθοφορία των αλλεργιογόνων, οπότε όσο περισσότερο κάποιος εκτίθεται, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να εμφανίσει κάποια αναπνευστική αλλεργία.»

etsi-kalosorizeis-tin-anoiksi-5-tropoi-na-piaseis-tin-anoiksi.jpeg

«ΟΠΩΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ, ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ;»

Ένα ερώτημα ή μία άποψη που επικρατεί σε πολλούς, είναι πως οι αλλεργίες με τον ξαφνικό τρόπο που εμφανίζονται σε κάποια στιγμή της ζωής μας, με έναν παρόμοιο τρόπο μπορούν να εξαφανιστούν. Αυτή, είναι μία λάθος εντύπωση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η κ. Κωστούδη: «Οι αλλεργίες μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία ξαφνικά, αλλά συνήθως δε σταματάνε τα συμπτώματα το ίδιο ξαφνικά. Δηλαδή, μπορεί όντως κάποια στιγμή να δούμε μία αλλεργία να σταματάει, όμως αυτό θα είναι που ή δεν έχουμε πραγματική αλλεργική ρινίτιδα και στην πραγματικότητα, έχουμε κάτι ερεθιστικό που μπορεί να είναι ορμονικό στις γυναίκες κάποιες φορές ή μπορεί να είναι από αυτές τις απότομες εναλλαγές του καιρού, κρύο – ζέστη – υγρασία – έντονη επιβάρυνση από χημικά και από ρύπανση. Όταν υπάρχουν συγκεκριμένα αλλεργιογόνα, μπορεί να κάνουν κάποια καμπή στην ένταση των συμπτωμάτων αλλά να εξαφανιστούν εντελώς είναι κάτι που δεν το βλέπουμε σχεδόν ποτέ. Είναι σημαντικό σε αυτές τις περιπτώσεις να απευθυνόμαστε σε ειδικούς, γιατί το βασικό πρόβλημα, πέρα ότι έχουν πολύ κακή ποιότητα ζωής οι ασθενείς με ρινίτιδα κι αυτό το έχουν δείξει σχεδόν όλες οι μελέτες που έχουν να κάνουν με την ποιότητα ζωής, έχουν κακή ποιότητα ύπνου, έχουν κακή δυνατότητα συγκέντρωσης στη καθημερινότητα τους, μπορεί να είναι από τους βασικούς λόγους που μπορεί κάποιος να απουσιάζει από το σχολείο του ή από τη δουλειά του λόγω της εξάντλησης που μπορεί να προκαλείται. Το άλλο σημαντικό για να έχουμε μία αγωγή, είναι ότι μπορεί να εξελιχθεί σε άσθμα μια ρινίτιδα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να περιορίζεται ακόμα περισσότερο η δραστηριότητα κάποιου στην καθημερινότητα του και να οδηγούνται πολύ πιο συχνά στα επείγοντα λόγω κρίσεων.»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα