Πώς να φροντίσεις την ψυχική σου υγεία χωρίς να ξοδέψεις μια περιουσία
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να το καταφέρεις.
Εικόνες: Pixabay
Μετά την οικονομική κρίση αλλά και την πανδημία πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν μια σειρά από προβλήματα σε σχέση με την ψυχική τους υγεία.
Και δυστυχώς, η πρόσβαση σε σχετική βοήθεια μπορεί να είναι δύσκολη, δηλαδή να απαιτείται πολύς χρόνος αναμονής και τα έξοδα να είναι τεράστια.
Αν ανησυχείς και εσύ για την ψυχική σου υγεία και θέλεις να κάνεις κάτι για να τη βελτιώσεις, μάθε πως υπάρχουν τρόποι και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψεις μια περιουσία.
Παρακάτω οι τρόποι που προτείνει ο Guardian στο σχετικό δημοσίευμά του:
#1 Kάνε λίγη ήπια άσκηση
Η άσκηση μπορεί να σε βοηθήσει να “καθαρίσεις” τη σκέψη σου και να νιώσεις πιο κουρασμένος/ η στο τέλος της ημέρας. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα κοιμάσαι καλύτερα στο τέλος της ημέρας.
Η Rosaria Barreto, ιδρύτρια του Vitality Hub, που συνεργάζεται με ηλικιωμένους με διάφορες παθήσεις λέει: «Η εισπνοή καθαρού αέρα μπορεί επίσης να τονώσει τη διάθεσή σου, να μειώσει το άγχος και την ανησυχία. Το κοινωνικό στοιχείο του περπατήματος έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μοναξιά και μπορεί να ενθαρρύνει και να προωθήσει ισχυρότερα συναισθήματα αυτοεκτίμησης».
#2 Ασκήσου λίγο παραπάνω
Αν είσαι λίγο πιο τολμηρός/η, η Δρ. Watson προτείνει την άγρια κολύμβηση.
«Είναι κάτι το χαρούμενο και απελευθερωτικό. Και το καλύτερο κομμάτι: δεν αποτελεί πλέον μόνο μια ευχάριστη δραστηριότητα για αθλητές με κοιλιακούς ή σκληροπυρηνικούς κολυμβητές που βουτάνε στα κρύα νερά. Πολλοί είναι μεσήλικες, γυναίκες σαν εμένα!».
#3 Βγες από το comfort zone σου
Η Nicki Bass, η οποία διευθύνει το Resilience at Work αναφέρει: «Ανθεκτικότητα είναι η ικανότητα του να να αναπτύσσεσαι ως αποτέλεσμα προκλήσεων και αντιξοότητας. Έχει να κάνει με τη διαχείριση των δύσκολων εμπειριών, τη μάθηση από αυτές και τελικά το να μπορείς να ευδοκιμήσεις».
Αυτό μπορεί να γίνει μέσω δραστηριοτήτων όπως το σέρφινγκ, αλλά μπορεί επίσης να γίνει μέσω καθημερινών περιπετειών – πράγματα τόσο απλά όπως το να στέκεσαι ξυπόλητος/η ή να κάνεις μια νέα διαδρομή για τη βόλτα του σκύλου.
#4 Απόκτησε νέες δεξιότητες
Οι νέες αυτές δεξιότητες θα μπορούσαν να έχουν να κάνουν με ένα χόμπι ή μια δευτερεύουσα δραστηριότητα. Για παράδειγμα, θα μπορούσες να παρακολουθήσεις χιλιάδες πρακτικά διαδικτυακά μαθήματα που σε ενδιαφέρουν. Έτσι θα ενίσχυες την αυτοπεποίθησή σου και θα συνδεόσουν με άλλους ανθρώπους.
#5 Πες “ναι” στον εθελοντισμό
Ο εθελοντισμός έχει πολλά οφέλη για την υγεία και την ευημερία. Η δημιουργία και η διατήρηση των κοινωνικών δεσμών είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της μοναξιάς και της κατάθλιψης.
Εξερεύνησε τις επιλογές που θα σου άρεσαν και στις οποίες μπορείς να αφιερώσεις χρόνο. Εάν έχεις παιδιά, δες αν το σχολείο τους θέλει εθελοντές για διάβασμα ή εγγραφείτε στο σύλλογο γονέων και κηδεμόνων.
#6 Τραγούδα και χόρεψε σαν να μη σε ακούει και σε βλέπει κανένας
Το τραγούδι και ο χορός σου επιτρέπουν να ζήσεις τη στιγμή. Τραγούδα και χόρεψε ενόσω ακούς ραδιόφωνο, την ώρα που μαγειρεύεις ή καθαρίζεις. Τραγούδα επίσης στο αυτοκίνητο, στο ντους ή όπου αλλού κλπ.
#7 Συνέχισε να μιλάς
Η ψυχολόγος Δρ Tara Quinn-Cirillo λέει: «Υπάρχει μια τεράστια βάση στοιχείων για τα ψυχολογικά οφέλη της ομιλίας, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου άγχους, της ανεβασμένης διάθεσης και της αποτελεσματικότερης επίλυσης προβλημάτων».
Αυτή και η Shirley Blanch ίδρυσαν το Conversation Starter Project, διοργανώνοντας δωρεάν συνεδρίες κατά τις οποίες οι συμμετέχοντες επωφελούνται ψυχολογικά από το να μιλούν και να περπατούν με άλλους.
#8 Ξεκίνα να κρατάς ημερολόγιο
Αυτό μπορεί να σημαίνει από απλή καταγραφή των σκέψεών σου σε ένα ημερολόγιο μέχρι μια πιο δομημένη προσέγγιση. Μπορείς να το κάνεις στο τηλέφωνο, στον υπολογιστή σου ή σε ένα φορητό υπολογιστή.
#9 Βρες χρόνο για εσένα
Αυτό ενδέχεται να είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει. Η Clare Flaxen είναι ψυχοθεραπεύτρια και συμβουλεύει να κάνεις τη συνειδητή επιλογή να γελάς κάθε μέρα και να παραμένεις με παιχνιδιάρικη διάθεση.
«Πέρνα χρόνο με ανθρώπους που σε υποστηρίζουν και σε εμπνέουν. Προσδιόρισε τα πράγματα στη ζωή που σε κάνουν να νιώθεις χαρούμενο /η και ικανοποιημένο/ η».
Κάνε κάτι που σου αρέσει ανά πάσα στιγμή, ακόμα και όταν κάνεις μικροδουλειές. Η Sarah Birchall λέει: «Το να τρώω μαύρη σοκολάτα καθημερινά μου φέρνει ευτυχία, καθώς και το να ακούω κωμικά podcast».
Η ευημερία είναι κάτι διαφορετικό για το κάθε άτομο. Επομένως αυτό που λειτουργεί προσπάθησε να βρεις αυτό που σου αρέσει και σε βοηθά να αισθάνεσαι καλά.
Πηγή: Guardian