Πόσα βήματα την ημέρα μας «προστατεύουν» από τον καρκίνο;
Τι δείχνει σχετική έρευνα
Το περπάτημα μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως αποκαλύπτει νέα επιστημονική μελέτη. Ερευνητές υποστηρίζουν εδώ και χρόνια ότι όσο περισσότερο περπατά κανείς, τόσο καλύτερη είναι η συνολική του υγεία. Αντίθετα, η καθιστική ζωή έχει συνδεθεί με αρνητικές επιπτώσεις, όπως αυξημένος κίνδυνος για τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με συμμετοχή άνω των 85.000 ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «British Journal of Sports Medicine» ρίχνει φως στη σύνδεση μεταξύ φυσικής δραστηριότητας και κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Οι συμμετέχοντες φορούσαν ειδικές συσκευές καρπού (επιταχυνσιόμετρα) που κατέγραφαν την ποσότητα και την ένταση της καθημερινής τους κίνησης.
Μετά από έξι χρόνια παρακολούθησης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερα βήματα έκανε κάποιος, τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου — ανεξαρτήτως ρυθμού περπατήματος. Τα οφέλη άρχισαν να εμφανίζονται περίπου στα 5.000 βήματα την ημέρα, με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου να μειώνεται κατά 11%. Στα 7.000 βήματα, ο κίνδυνος μειώθηκε κατά 16%. Η διαφορά από κει και πάνω ήταν οριακή και άνευ σημαντικής στατιστικής σημασίας.
Τα ευρήματα ενισχύουν την ευρέως διαδεδομένη σύσταση για 10.000 βήματα καθημερινά, αν και άλλες μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και 8.000 βήματα μειώνουν στο μισό τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με όσους κάνουν κάτω από 5.000. Οι απόψεις των ειδικών ωστόσο διίστανται για τον ακριβή αριθμό. Οι επίσημες κατευθυντήριες γραμμές στις ΗΠΑ προτείνουν 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης την εβδομάδα.
Πώς βοηθά το περπάτημα στη μείωση του κινδύνου καρκίνου
Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία επισημαίνει ότι η φυσική δραστηριότητα βοηθά στη ρύθμιση ορμονών που εμπλέκονται στην ανάπτυξη του καρκίνου και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η τακτική άσκηση έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, του προστάτη, του παχέος εντέρου, του ενδομητρίου και πιθανώς του παγκρέατος.
Η μελέτη της Οξφόρδης εξέτασε τον κίνδυνο εμφάνισης 13 καρκίνων: οισοφάγου, ήπατος, πνεύμονα, νεφρού, στομάχου, ενδομητρίου, μυελογενούς λευχαιμίας, μυελώματος, παχέος εντέρου, κεφαλής και τραχήλου, ορθού, ουροδόχου κύστης και μαστού. Μετά από έξι χρόνια, περίπου το 3% των συμμετεχόντων εμφάνισε έναν από αυτούς τους καρκίνους.
Παρότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για την πλήρη κατανόηση των μηχανισμών, η διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους είναι καθοριστική, καθώς η παχυσαρκία ή το υπερβολικό βάρος ευθύνονται για το 14% έως 20% των θανάτων από καρκίνο στις ΗΠΑ.
«Ένα επιπλέον όφελος της άσκησης είναι πως όταν κινείστε, δεν κάθεστε. Οι ενδείξεις ότι ο χρόνος καθιστικής ζωής αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2 και καρδιοπαθειών — ανεξάρτητα από το αν ασκείστε — αυξάνονται συνεχώς» σημειώνει η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.
ΠΗΓΗ: Independent