Υγεία

Πού μπορεί να οφείλεται η οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, Ν. Τζανάκη. 

Parallaxi
πού-μπορεί-να-οφείλεται-η-οξεία-ηπατίτ-912978
Parallaxi

Για την αύξηση κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά ηλικίας από 2 έως 5 ετών, μίλησε ο Νίκος Τζανάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν διάφορες εικασίες σχετικά με το τι ακριβώς συμβαίνει.

«Έχει γίνει έλεγχος σε 13 παιδιά στη Σκωτία. Στα 3 αποδείχτηκε ότι νοσούν με κορωνοϊό, τα 5 ήταν αρνητικά, 2 φαίνεται ότι έπασχαν πριν μερικούς μήνες από τον ιό.

Στα 11 που έγιναν ειδικές εξετάσεις για αδενοϊό, τα 5 ήταν θετικά. Ενδεχομένως, αυτός ο αδενοϊός που στο παρελθόν δεν προκαλούσε ηπατίτιδα φαίνεται να είναι ο ένοχος», δήλωσε χαρακτηριστικά o καθηγητής Πνευμονολογίας. 

Ερωτηθείς αν υπάρχει συσχέτιση της ηπατίτδας με τον κορωνοϊό, ο κ. Τζανάκης εξήγησε ότι υπάρχουν εικασίες ότι η καραντίνα τοποθέτησε τα παιδιά «σε μια γυάλα» με συνέπεια το ανοσοποιητικό τους να μην αναπτυχθεί καλά και ο αδενοϊός να βρει έδαφος να δράσει κατά αυτόν τον τρόπο.

«Το δεύτερο είναι ότι εμμέσως ο κορωνοϊός σε κάποια παιδιά τροποποίησε το ανοσοποιητικό τους με τέτοιο τρόπο ώστε μια επόμενη λοίμωξη από έναν κοινό ιό να προκαλεί αυτά τα αποτελέσματα», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στα συμπτώματα που εμφανίζουν τα παιδιά, είπε ότι έχουν κόπωση, μπορεί να εκδηλώσουν πυρετό, να έχουν ικτερική χροιά στα μάτια αλλά και στο δέρμα τους, τα ούρα τους να είναι έντονα χρωματισμένα και τα κόπρανά τους αποχρωματισμένα. «Επίσης, μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα γαστρεντερικού, όπως εμετούς, διάρροιες και πόνο στην κοιλιά», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά στις ηλικίες, οι οποίες πλήττονται, ο καθηγητής σημείωσε ότι είναι έως 16 ετών, αλλά το 80%-90% των περιπτώσεων είναι από 2 έως 5 ετών.

Ο καθηγητής εμφανίστηκε καθησυχαστικός σημειώνοντας ότι οι περισσότερες περιπτώσεις αυτοϊώνται στο σπίτι, ελάχιστες έχουν καταλήξει σε νοσοκομεία και 3-4 περιπτώσεις ήταν τόσο μεγάλη η ηπατική ανεπάρκεια που χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος.

«Δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε και πρέπει να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε ποια είναι η αιτία, πως μπορούμε να προφυλαχτούμε και τι έκταση θα έχει αυτό το φαινόμενο», είπε κλείνοντας.

Πηγή: skai.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα