«Πριν από 40 χρόνια χάναμε 2 στα 3 παιδιά από καρκίνο – Σήμερα χάνουμε ένα στα 5»
Τι είπε η πρόεδρος του σωματείου «Φλόγα», Μαρία Τρυφωνίδη, για την κατάσταση του παιδικού καρκίνου στην Ελλάδα
«Στα παιδιά επειδή δεν υπάρχει πρόληψη, αλλά μόνο έγκαιρη διάγνωση θα πρέπει όταν ένα σύμπτωμα επιμένει, να επιμένουν και οι γονείς και να επισκέπτονται κατευθείαν τον παιδίατρο. Κάθε χρόνο στη χώρα μας νοσούν περί τα 300 παιδιά. Και μπορεί ο καρκίνος να είναι μία σπάνια νόσος για τις τρυφερές ηλικίες, είναι όμως μία πραγματικότητα, και αν διαγνωστεί έγκαιρα οι πιθανότητες ίασης συνήθως είναι μεγάλες. Πριν 40 χρόνια χάναμε δύο στα τρία παιδιά. Τώρα χάνουμε ένα παιδί στα 5».
Οι επισημάνσεις ανήκουν στην πρόεδρο του σωματείου «Φλόγα» Μαρία Τρυφωνίδη, η οποία μετουσίωσε την απώλεια της κόρης της σε μία αστείρευτη προσφορά, από το 1986 που συμμετέχει δυναμικά στο Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια. Σε συνέντευξη της στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ», μιλά αναλυτικά για τις δράσεις του συλλόγου που μετρά ήδη 43 χρόνια. «Από το 1982, όταν δεν υπήρχαν καν ογκολογικά τμήματα.
Όταν τα παιδιά νοσούσαν από καρκίνο και “φεύγαν” χωρίς να γνωρίζουμε το γιατί». Όπως επισημαίνει η κυρία Τρυφωνίδη, η «Φλόγα» του σήμερα δεν έχει καμία σχέση με τη «Φλόγα» του τότε, γιατί «χάρη στη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, ο σύλλογος έχει αποκτήσει μεγάλες οικονομικές δυνατότητες και έχει αναπτύξει πολλά προγράμματα».
Χρηματοδοτούμε τη συμμετοχή της χώρας μας στη χάραξη διεθνών πρωτοκόλλων θεραπείας
Αυτό που κάνουμε τελευταία και είναι ό,τι καλύτερο έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα για παιδιά με καρκίνο, είναι ότι χρηματοδοτούμε τη συμμετοχή της χώρας μας, στη χάραξη διεθνών πρωτοκόλλων θεραπείας, αναφέρει η πρόεδρος της «Φλόγας». Και εξηγεί: «Οι γιατροί μας συμμετέχουν πλέον κανονικά στα κέντρα που καθιερώνουν αυτά τα πρωτόκολλα και τα παιδιά μας αξιολογούνται όχι μόνο από τους Έλληνες γιατρούς, αλλά και από τους γιατρούς των διεθνών αυτών κέντρων. Δηλαδή,ο φάκελος του κάθε παιδιού αποστέλλεται στο εξειδικευμένο για την περίπτωση του κέντρο του εξωτερικού. Κι έτσι, η διάγνωση και το πρωτόκολλο θεραπείας αποφασίζονται σε συνεργασία των Ελλήνων με τους ξένους γιατρούς. Κάθε παιδάκι έχει μία δεύτερη γνώμη, την καλύτερη δυνατή που θα μπορούσε να έχει, χωρίς να κάνει κάτι ο γονιός. Έχουμε ήδη μπει σε 15 πρωτόκολλα θεραπείας».
1.200.000 για αναβάθμιση εξοπλισμού στα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία – Χρηματοδότηση 17 μισθωτών στο Ελπίδα
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης της η κυρία Τρυφωνίδη αναφέρει ότι η «Φλόγα» παρακολουθεί τις ελλείψεις που έχει η δημόσια υγεία και συμβάλλει,όπου μπορεί. «Πχ στο Ελπίδα χρηματοδοτούμε 17 μισθωτούς. Το Ελπίδα έχει τρία ογκολογικά τμήματα και τη μονάδα μεταμόσχευσης. Έχει 90 κρεβάτια νοσηλείας, αλλά όλη η υποστήριξη των παιδιών γίνεται στα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία -“Αγία Σοφία” και “Αγλαΐα Κυριακού”- στα οποία φέτος το καλοκαίρι διαθέσαμε 1.200.000 ευρώ για αναβάθμιση εξοπλισμού». Στο ερώτημα αν ετοιμάζονται νέα προγράμματα η κ. Τρυφωνίδη απαντά ότι ο σύλλογος προσπαθεί να βελτιωθεί στο πεδίο της ψυχικής υγείας. «Αν και υπάρχουν ψυχολόγοι στα νοσοκομεία που υποστηρίζουν τα παιδιά, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα γραφείο με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για τα παιδιά και τους γονείς».
40% μείωση των επισκέψεων στα νοσοκομεία λόγω της νοσηλείας στο σπίτι
Η κυρία Τρυφωνίδη αναφέρεται ακόμη στους ιδιόκτητους ξενώνες που διαθέτει η Φλόγα με δυνατότητα φιλοξενίας 50 ατόμων (παιδιά και γονείς). Όσον αφορά τη νοσηλεία στο σπίτι που παρέχει σε παιδιά του Λεκανοπεδιου, εξηγεί ότι με αυτό τον τρόπο έχουν μειωθεί οι καθημερινές επισκέψεις των παιδιών στο νοσοκομείο, κατά 40%. «Επίσης, καλύπτουμε εξετάσεις που δεν καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς επίσης βοηθάμε οικονομικά ευάλωτες οικογένειες. Θα ήθελα να τονίσω ότι η Φλόγα αντλεί τους πόρους της από τον κόσμο. Δεν έχουμε πάρει μέχρι τώρα κανένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ούτε έχουμε επιδοτήσεις. Και με την ευκαιρία θέλω να πω χίλια ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους που στηρίζουν το έργο μας. Νιώθουμε την αγάπη του κόσμου να μας αγκαλιάζει και αυτό μας δίνει δύναμη, να συνεχίζουμε.» Πώς όμως μπορεί κάποιος να ενημερωθεί και να στηρίξει αν θέλει τη «Φλόγα»; «Μέσω της ιστοσελίδας μας www.floga.org.gr, μπορεί να αντλήσει πάρα πολλές πληροφορίες, να έρθει σε επικοινωνία μαζί μας αλλά και αν θέλει να υποβάλλει αίτηση για εθελοντισμό».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ