“Δώρο ζωής” η δωρεά οργάνων – Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων & Μεταμοσχεύσεων

Ο μέσος χρόνος αναμονής για μόσχευμα νεφρού είναι 6,5 χρόνια, ενώ σχεδόν οι μισοί νεφροπαθείς, χάνουν τη ζωή τους, προτού βρεθεί μόσχευμα

Parallaxi
δώρο-ζωής-η-δωρεά-οργάνων-πανελλή-1045242
Parallaxi

Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) έχει θεσπίσει την 1η Νοεμβρίου ως την «Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων & Μεταμοσχεύσεων».

Σκοπός της ημέρας αυτής, είναι να αποτίσει φόρο τιμής στους αποβιώσαντες και ζώντες δότες οργάνων και ιστών, να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό και να αποτελέσει αφορμή για συζήτηση και ανταλλαγή θέσεων με το οικείο μας περιβάλλον, γύρω από το σημαντικό ζήτημα της Δωρεάς.

Η Δωρεά Οργάνων είναι ένα «δώρο ζωής» το οποίο αναμένουν οι συνάνθρωποί μας που βρίσκονται στις λίστες αναμονής μεταμόσχευσης οργάνων της χώρας μας.

Το δώρο αυτό προέρχεται από τον κάθε ένα από εμάς ξεχωριστά με την Δήλωση Δωρεάς Οργάνων και την ένταξή μας στο Εθνικό Μητρώο Δωρεάς Οργάνων & Ιστών.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, η χώρα μας παραμένει ουραγός στη δωρεά οργάνων. Με μέσο ευρωπαϊκό όρο τους 18 δότες ανά εκατομμύριο, στην Ελλάδα υπάρχουν μόλις 4,8 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Ο μέσος χρόνος αναμονής για μόσχευμα νεφρού είναι 6,5 χρόνια. Το 60% των νεφροπαθών πεθαίνουν προτού βρεθεί μόσχευμα.

Όλες οι οικογένειες που συναίνεσαν στη Δωρεά Οργάνων, αλλά και η πολύτιμη υποστήριξη του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και των Μονάδων Μεταμοσχεύσεων της χώρας μας, αποτελούν τους σημαντικότερους κρίκους που συνέβαλαν στην αύξηση της Δωρεάς Οργάνων και των Μεταμοσχεύσεων κατά τα τελευταία έτη στη χώρα μας σε σχέση με παρελθοντικά έτη.

Η συνολική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ την τετραετία 2012-2015 για μετάβαση στο εξωτερικό για μεταμόσχευση ανήλθε στα 35 εκατ. ευρώ, με το μέσο κόστος ανά ασθενή να υπολογίζεται στις 150-200 χιλ. ευρώ, ενώ περισσότερο από το 65% των Ελλήνων εξακολουθούν και δηλώνουν ανεπαρκώς ενημερωμένοι για την δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΜ, το 2016 είχαμε στην Ελλάδα, συνολικά, 51 δότες, το 2017 είχαμε 67 δότες οργάνων, το έτος 2018 45 δότες και το 2019 μέχρι και σήμερα είχαμε συνολικά 53 δότες οργάνων.

Η μεγάλη έλλειψη δωρητών οργάνων στην χώρα μας οφείλεται κατά κύριο λόγο στην απροθυμία των συγγενών να συναινέσουν στη δωρεά οργάνων προσφιλών τους προσώπων που χάθηκαν. Οι αιτίες της απροθυμίας αυτής είναι, σίγουρα, πολλές, αλλά οι σημαντικότερες πρέπει να αναζητηθούν:

  • Στην ελλιπή και πολλές φορές εσφαλμένη ενημέρωση ή παραπληροφόρηση του πληθυσμού, που συχνά πέφτει θύμα διογκωμένης φημολογίας.
  • Στην έλλειψη εμπιστοσύνης σε φορείς και γιατρούς και στο φόβο για εμπόριο οργάνων.
  • Στις διάφορες προλήψεις και προκαταλήψεις που συνοδεύουν το τέλος της ζωής.

Η Ελλάδα δεν πιάνει ούτε κατά το 1/3, τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, όσον αφορά τους δότες οργάνων. Ο μέσος χρόνος αναμονής για μόσχευμα νεφρού είναι 6,5 χρόνια, ενώ σχεδόν οι μισοί νεφροπαθείς, χάνουν τη ζωή τους, προτού βρεθεί μόσχευμα. Η κυβέρνηση, προωθεί τώρα νομοσχέδιο, με στόχο την αύξηση της δωρεάς οργάνων.

Η περιπέτεια υγείας της Φανής Παρασκευά, μεταμοσχευμένη λήπτρια καρδιάς ξεκίνησε στα 17 της χρόνια όταν διαγνώστηκε με καρδιακή ανεπάρκεια. Όπως λέει, στην εκπομπή «Μέρα με Χρώμα», δεν θα ξεχάσει ποτέ την ημέρα που χτύπησε το τηλέφωνο και την ενημέρωσαν ότι βρέθηκε το πολυπόθητο μόσχευμα.

«Το πρόβλημα μου ήταν εκ γενετής το ανακάλυψα όταν ήμουν 17 χρονών τελείως τυχαία πηγαίνοντας στο σχολείο απλά λιποθύμησα μια μέρα, και τότε ο συγχωρεμένος ο Σπύρου μου είχε κάνει μια επέμβαση ανοιχτής καρδιάς και μου έδωσε στην ουσία μια παράταση στην οποία μπόρεσα και δημιούργησα οικογένεια, γέννησα τον γιό μου. Το μήνυμα μου θα ήταν να λέμε ναι στη δωρεά οργάνων γιατί η δωρεά οργάνων είναι ζωή και να γίνουν οι κουβέντες που πρέπει στην οικογένεια ακόμη και όταν δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος».

Στόχος της ημέρας αυτής είναι να δώσει το ερέθισμα και να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό καθώς και να αποτελέσει αφορμή για συζήτηση και ανταλλαγή θέσεων με το οικείο μας περιβάλλον, γύρω από το σημαντικό ζήτημα της Δωρεάς Οργάνων.

«Η πλειονότητα των Ελληνικών οικογενειών μέσα στον πόνο τους και στη δύσκολη στιγμή τους βρίσκουν την δύναμη και συναινούν στη δωρεά. το ερώτημα είναι εάν προσεγγίζονται, εάν δηλώνονται», αναφέρει ο Γιώργος Παπαθεοδωρίδης , πρόεδρος του ΕΟΜ.

180 μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου

«Από το 2018 λειτουργεί στο νοσοκομείο μεταμοσχευτικό κέντρο κερατοειδή, μέχρι και χθες είχαν πραγματοποιηθεί 180 μεταμοσχεύσεις κερατοειδή. Αυτή τη στιγμή έχουμε σε αναμονή 170 άτομα, που σημαίνει ότι όσες μεταμοσχεύσεις κάναμε σε πέντε χρόνια, πρακτικά τόσες ακόμη περιμένουν. Η ανάγκη είναι πάρα πολύ μεγάλη. Ο κερατοειδής είναι όργανο που δωρίζεται εύκολα και δότης μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε, ανεξαρτήτου ηλικίας, φύλου, γενικής υγείας και είναι η πιο διαδεδομένη μεταμόσχευση παγκοσμίως. Από ένα δότη οφθαλμών, μπορούν να πάρουν όραση και έξι άτομα», όπως ανέφερε ο Νικόλαος Ζιάκας, καθηγητής Οφθαλμολογίας του ΑΠΘ.

Γίνε κι εσύ δωρητής οργάνων – Περισσότερα ΕΔΩ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα