Featured

Rapitadika: Τα «παράνομα» διαγνωστικά κέντρα για τεστ κορονοϊού

Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με πληροφορίες της Parallaxi, λειτουργούν 4 τέτοια «εργαστήρια»

Φίλιππος Δεργιαδές
rapitadika-τα-παράνομα-διαγνωστικά-κέντρα-γ-866368
Φίλιππος Δεργιαδές

«Βιομηχανία παραγωγής» rapid test, μέσω «παράνομων» διαγνωστικών εργαστηρίων, έχουν στήσει κάποιοι επιτήδειοι στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, εκμεταλλευόμενοι το νόμο που επιτρέπει σε ιδιώτες να λειτουργούν κινητές μονάδες δειγματοληψίας.

Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με πληροφορίες της Parallaxi, λειτουργούν 4 τέτοια «εργαστήρια» τα οποία οι άνθρωποι από το υγειονομικό χώρο τα αποκαλούν “rapitadika”. Δύο λειτουργούν στο κέντρο της πόλης και από ένα στην Καλαμαριά και στον Εύοσμο. Τα εν λόγω διαγνωστικά κέντρα λειτουργούν σε ενοικιαζόμενα ιδιωτικά καταστήματα και παρέχουν υπηρεσίες διάγνωσης και εντοπισμού του Cocid 19 με rapid test, όπως επίσης και καταχώρισης των αποτελεσμάτων τους, χωρίς ωστόσο να διαθέτουν την σχετική και απαραίτητη αδειοδότηση. «Πρόκειται για παράνομα εργαστήρια που δεν έχουν καμία νόμιμη άδεια λειτουργίας, ούτε από τον Ιατρικό Σύλλογο, ούτε από κάποιο δημόσιο φορέα», τονίζει γιατρός μικροβιολόγος που γνωρίζει καλά την «πιάτσα» των διαγνωστικών κέντρων. Όπως αναφέρει, «αυτοί που τα λειτουργούν εκμεταλλεύονται παράθυρο το νόμου για τις κινητές μονάδες διάγνωσης και με την κάλυψη γιατρών που παρέχουν τη «σφραγίδα» τους έναντι αμοιβής, καθώς ο νόμος δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους γιατρούς να κάνουν τα τεστ».

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχει προσφύγει στην εισαγγελία ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο και έχει ζητήσει την παρέμβαση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση.

«Έπειτα από καταγγελίες που αφορούν την λειτουργία φορέα διενέργειας rapid test σε 3 διαφορετικές περιοχές της Θεσσαλονίκης, ο οποίος δεν έχει αδειοδοτηθεί από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και συνεπώς δεν γνωρίζουμε αν πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις καθώς και αν απασχολεί επαγγελματίες του τομέα υγείας απευθυνθήκαμε με κατεπείγουσα επιστολή μας στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, προκειμένου να επέμβει άμεσα, διότι τα παραπάνω αναφερόμενα άπτονται της Δημόσιας Υγείας» αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, σε δελτίο ενημέρωσης προς τα μέλη του.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εθνική Αρχή Διαφάνειας ήδη έχει διενεργήσει έρευνα για το θέμα και έχει συλλέξει στοιχεία ενώ από την εισαγγελία δεν υπάρχουν νεώτερα και το θέμα ακόμα εκκρεμεί με τον ΙΣΘ να αναρωτιέται γιατί δεν έχει παρέμβει η δικαιοσύνη.

Αυτό που ανησυχεί τους μικροβιολόγους και τους υγειονομικούς είναι ότι τα εν λόγω “rapitadika”, χωρίς να είναι κανονικά μικροβιολογικά εργαστήρια, διενεργούν διαγνωστικούς ελέγχους, καταχωρούν αποτελέσματα και εκδίδουν βεβαιώσεις χωρίς έλεγχο αφού δεν διαθέτουν άδεια, και μάλιστα σε μία περίοδο που η μάχη με την πανδημία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μπορούν να παρέχουν βεβαιώσεις για διαγνωστικά τεστ με αρνητικά αποτελέσματα κατά βούληση και ίσως με το ανάλογο αντίτιμο, ιδίως σε άτομα που θέλουν να αποφύγουν τα κανονικά τεστ. Επίσης με την τιμή των rapid test να κυμαίνεται στην αγορά από 5-10 ευρώ, διενεργώντας, περί τα 200 τεστ ημερησίως ή και περισσότερα, ο τελικός τζίρος στο τέλος του μήνα δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητος.

Με δεδομένο ότι τις τελευταίες ημέρες οι πολίτες συρρέουν μαζικά στους χώρους όπου διενεργούνται τεστ από τον ΕΟΔΥ, με την αναμονή σε πολλά σημεία να ξεπερνά την 1 ώρα, τα “rapitadika”, εκτός από τα νοσοκομεία, τα φαρμακεία και τα πιστοποιημένα μικροβιολογικά εργαστήρια, είναι μία εναλλακτική γρήγορη λύση, χρυσοφόρα γι’ αυτούς που τα εκμεταλλεύονται.

Μοριακά τεστ από φαρμακεία;

Ωστόσο υπάρχει ακόμα μία αρνητική πτυχή στο θέμα των διαγνωστικών τεστ για τον κορονοιό: πληροφορίες αναφέρουν ότι τελευταία κάποιοι φαρμακοποιοί διενεργούν μοριακά test, σε συνεργασία με μικροβιολογικά εργαστήρια.

Δηλαδή οι φαρμακοποιοί παίρνουν τα δείγματα και τα στέλνουν στα εργαστήρια για εξέταση. «Δυστυχώς υπάρχουν φαρμακοποιοί που έχουν παρεξηγήσει το ρόλο τους και εκμεταλλεύονται την ανάγκη του κόσμου να έχει γρήγορη διάγνωση και έλεγχο για τον covid” τονίζουν οι μικροβιολόγοι οι επισημαίνουν τονίζουν πως αυτή η διαδικασία πέρα από παράτυπη είναι και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία.

Ωστόσο από την πλευρά της η συντεταγμένη πολιτεία, δηλαδή το υπουργείο Υγείας και οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές, για τα λεγόμενα “rapitadika”, επιδεικνύουν μία αξιοσημείωτη ψυχραιμία και ανοχή, παρά τις παρεμβάσεις του ιατρικού κόσμου, όπως του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, που έχει καταγγείλει επισήμως την ύπαρξη αυτών των “διαγνωστικών κέντρων”.

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα