Σαρώνουν οι λοιμώξεις του αναπνευστικού – Πότε περιμένουν μείωση στα περιστατικά οι γιατροί

«Πρωταγωνίστρια» του κύματος ιώσεων η γρίπη τύπου Α και ακολουθούν ρινοϊοί, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) και ο κορονοϊός

Parallaxi
σαρώνουν-οι-λοιμώξεις-του-αναπνευστι-947479
Parallaxi

Μεγάλη έξαρση λοιμώξεων του αναπνευστικού καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες. Οι πολίτες ταλαιπωρούνται με πυρετό, κακουχία, πονόλαιμο, βήχα, καταρροή και τα Επείγοντα των νοσοκομείων γεμίζουν από άτομα που έχουν σοβαρή συμπτωματολογία και αναζητούν ιατρική φροντίδα.

«Πρωταγωνίστρια» του κύματος ιώσεων είναι η γρίπη τύπου Α και ακολουθούν ρινοϊοί , ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) και ο κορονοϊός. Την ίδια στιγμή, ο μεταπνευμονοϊός (hMPV) που έγινε ευρύτερα γνωστός πρόσφατα φαίνεται πως κυμαίνεται σε συνηθισμένα για την εποχή επίπεδα, αλλά δεν παύει να προκαλεί σοβαρή νόσηση σε ορισμένες περιπτώσεις.

«Βλέπουμε μια πολύ μεγάλη αύξηση σε ιώσεις και λοιμώξεις, κυρίως του ανώτερου αναπνευστικού. Όπως είχαμε προβλέψει, μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα είχαμε έξαρση αφενός λόγω του έντονου συγχρωτισμού τις εορταστικές ημέρες και αφετέρου γιατί τώρα είναι η περίοδος που οι ιώσεις είναι στην αιχμή της επιδημιολογικής τους καμπύλης», σημειώνει στο protothema.gr ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Η γρίπη τύπου Α κυριαρχεί, έχοντας ως συμπτώματα πυρετό – συχνά υψηλό – αρθραλγίες, μυαλγίες, βήχα. Επίσης, προκαλεί πονόλαιμο καθώς και συμπτώματα από το γαστρεντερικό, δηλαδή έμετο και διάρροια. Ο κ. Τζανάκης επισημαίνει ότι το ποσοστό εμβολιασμού δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό, παρότι το αντιγριπικό εμβόλιο προστατεύει έναντι βαριάς νόσησης. Ακόμη και με το ποσοστό αποτελεσματικότητας που διαθέτει, το οποίο διαμορφώνεται κάτω του 50%, όπως εξηγούν οι ειδικοί.

Η θετικότητα των δειγμάτων από το δίκτυο επιτήρησης των νοσοκομείων παρουσίασε την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους σημαντική αύξηση συγκριτικά με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Πιο συγκεκριμένα, την πρώτη εβδομάδα του 2025 καταγράφηκαν επτά νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και ένας θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Συνολικά από την αρχή της εφετινής επιτήρησης της εποχικής γρίπης (Οκτώβριο) έως και τις 5/1/2025 έχουν καταγραφεί 31 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ και τέσσερις θάνατοι. Επίσης, από την πρώτη εβδομάδα του 2024 έως και την πρώτη εβδομάδα του 2025, οι καταγεγραμμένοι θάνατοι από γρίπη ανέρχονται σε 65.

Σε ό,τι αφορά στην κυκλοφορία της γρίπης αλλά και τα στελέχη που κυριαρχούν στη χώρα μας ενδεικτικά είναι τα δεδομένα από την επιτήρηση τόσο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας όσο και στα νοσοκομεία. Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ, από τον Οκτώβριο έως και τις 5/1/2025, μεταξύ 1.495 δειγμάτων, ανευρέθηκαν 116 (8%) θετικά δείγματα για ιούς γρίπης. Τα 112 εξ αυτών τυποποιήθηκαν, με τα 106 να ανήκουν στον τύπο Α και τα έξι στον τύπο Β. Από τα 101 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, τα 33 (33%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3) και τα 68 (67%) στον υπότυπο Α(Η1)pdm09.

Ρινοϊοί, RSV, κορωνοϊός και μεταπνευμονοϊός Βαριά κλινική εικόνα, αλλά και επιπλοκές, μπορεί να προκαλέσει ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) που πλήττει κυρίως παιδιά κάτω του ενός έτους και ηλικιωμένους. Τον ιό «βλέπουν» αρκετά οι γιατροί στα νοσοκομεία, καθώς είναι αυτή είναι η εποχή επίπτωσής του. Αξίζει να σημειωθεί ότι από εφέτος κυκλοφορεί εμβόλιο για τον RSV ειδικά για τους ηλικιωμένους. Συνταγογραφείται και συστήνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για όλα τα άτομα από 75 ετών και πάνω, καθώς και για όλους όσους από 65 ετών πάσχουν από χρόνια νοσήματα.

Ο κορωνοϊός είναι πάντα «παρών», έχοντας εξάρσεις και υφέσεις. Τις τελευταίες εβδομάδες στο πλαίσιο αύξησης των αναπνευστικών λοιμώξεων, ανοδικά κινούνται τόσο τα περιστατικά της Covid-19 όσο και οι νοσηλείες στα νοσοκομεία. Όπως προκύπτει από πληροφορίες, έως και τη Δευτέρα 13/1 στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονταν 632 ασθενείς με κορωνοϊό, τόσο σε απλές κλίνες όσο και σε ειδικές, δηλαδή ΜΕΘ και ΜΑΦ (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας). Επίσης, η θετικότητα στην κοινότητα καταγράφει αύξηση με ολοένα και περισσότερα self tests να βγαίνουν θετικά.

Τα στοιχεία από τη χορήγηση αντιικών, όμως, δείχνουν ότι ο κορωνοϊός εφέτος δεν είναι η κύρια αιτία χειμωνιάτικης έξαρσης ιώσεων. Αυτές τις ημέρες χορηγούνται 500 κουτιά αντιικών την ημέρα σε πολίτες που είναι θετικοί στην Covid-19 και έχουν κίνδυνο βαριάς νόσησης, ενώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο συνταγογραφούνταν 1.500-2.000 κουτιά αντιικά την ημέρα.

Παράλληλα με τα παραπάνω γνωστά παθογόνα, ρινοϊοί, αδενοϊοί και διάφοροι ιοί που προκαλούν τις λεγόμενες γριπώδεις συνδρομές ταλαιπωρούν σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού. Σε ό,τι αφορά στον μεταπνευμονοϊό τα περιστατικά δε δείχνουν αυξημένα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές – ο ιός ανακαλύφθηκε το 2001, σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη. Ωστόσο, ένα ποσοστό 5%-7,5% των περιπτώσεων γριπώδους συνδρομής σε παιδιά έως 5 ετών προκαλούνται από τον hMPV, όπως και το 10% των εξάρσεων χρόνιας πνευμονοπάθειας σε ενήλικες. Επίσης, ο μεταπνευμονοϊός μπορεί να έχει έντονη συμπτωματολογία, όπως της γρίπης.

«Η έξαρση των λοιμώξεων θα συνεχιστεί όλο τον Ιανουάριο και ευελπιστούμε ότι περί τα μέσα Φεβρουαρίου θα μειωθεί», αναφέρει ο κ. Τζανάκης. Ως αποτέλεσμα του επιδημικού κύματος, αυξημένες είναι οι προσελεύσεις στα επείγοντα των νοσοκομείων και οι εισαγωγές για νοσηλεία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλη Γιαννάκο, μετά τα Χριστούγεννα, τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας «βουλιάζουν» από παθολογικά περιστατικά. «Προσέρχονται περισσότεροι ασθενείς με γρίπη και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού σε σχέση με πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα. Σαφώς όμως σε σχέση με πέρυσι προσέρχονται λιγότεροι ασθενείς με Covid-19», επισημαίνει ο κ. Γιαννάκος, και προσθέτει: «Τα εφημερεύοντα νοσοκομεία στα ΤΕΠ θυμίζουν ήδη νοσοκομεία εμπόλεμης ζώνης […] Η καθυστέρηση για εξέταση υπερβαίνει πια τις 8 ώρες».

Πηγή: protothema.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα