Σωματείο Εργαζομένων στον ΕΟΔΥ: Το ιστορικό ενός μνημειώδους εμπαιγμού

Παίρνουν θέση σχετικά με τους εκατοντάδες εργαζόμενους και εργαζόμενες του προγράμματος PHILOS II που παραμένουν χωρίς δουλειά, ή αλλιώς...

Parallaxi
σωματείο-εργαζομένων-στον-εοδυ-το-ιστ-1189973
Parallaxi

Ανακοίνωση εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων στον ΕΟΔΥ κάνοντας λόγο για έναν μνημειώδη εμπαιγμό σχετικά με τους εκατοντάδες εργαζόμενους και εργαζόμενες του προγράμματος PHILOS II.

Αναλυτικά όσα αναφέρουν:

Το φθινόπωρο του 2018 έγινε η προκήρυξη για την πρόσληψη προσωπικού με κριτήρια ΑΣΕΠ ΤΟΥ πρόγραμμα PHILOS II «Ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση υγείας για την προσφυγική κρίση». Μέσω αυτού προσπάθησαν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες που προκάλεσαν τα τεράστια προσφυγικά κύματα εκείνης της περιόδου που χαρακτηρίστηκε προσφυγική κρίση. Παράλληλα με την υποχρέωση της χώρας για παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στις προσφυγικές δομές (υποέργο 3 σε συνεργασία με Υποέργο 2), ενισχύθηκε το Εθνικό Σύστημα Υγείας με προσωπικό (υποέργο 4) πληρωμένο από κοινοτικά κονδύλια, μειώνοντας έτσι το κόστος σε σχέση με τις προσλήψεις επικουρικού προσωπικού και τη στελέχωση των κενών οργανικών θέσεων των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Η ενίσχυση αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω των αύξησης της επισκεψιμότητας στο ΕΣΥ από προσφυγικούς πληθυσμούς αλλά και των χρόνιων αναγκών σε υγειονομικό προσωπικό. Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από τα Ταμεία Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (προγραμματική περίοδος 2021- 2027) και από εθνικούς πόρους. Το 2018, προκηρύχθηκαν με κριτήρια ΑΣΕΠ, 1.575 θέσεις με διάρκεια σύμβασης 18 μήνες και προοπτική για 6μηνη παράταση) για διάφορες ειδικότητες, όπως ιατροί, νοσηλευτές, μαίες, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, διερμηνείς. Σύμφωνα με την Συμφωνία Επιδότησης Δράσης με αρ.π.1717 και ημερομηνία 05/07/2019, το PHILOS ΙΙ θα στελεχωνόταν με 862 άτομα για την υλοποίηση του Υποέργου 4 (ΥΠ4) – Ενίσχυση των δομών του Δημοσίου Συστήματος Υγείας. Για την παροχή φροντίδας υγείας στις προσφυγικές δομές (υποέργο 3) προβλεπόταν 610 θέσεις εργασίας το ενώ παράλληλα, για την επιδημιολογική επιτήρηση και παρεμβάσεις δημόσιας υγείας στον πληθυσμό προσφύγων προκηρύχθηκαν 62 θέσεις (υποέργο 2). Ας ξεκινήσουμε από τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας

Τι συνέβη με το υποέργο 4 και το προσωπικό PHILOS στο ΕΣΥ;

Πρωτοφανείς πρακτικές!

Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019, οι περισσότεροι υγειονομικοί του υποέργου 4 είχαν αναλάβει καθήκοντα σε νοσοκομεία όλης της χώρας. Οι εργαζόμενοι του PHILOS βρέθηκαν σε μια τριγωνική σχέση εργασίας ανάμεσα στον ΕΟΔΥ (κύριος εργοδότης) και τις Δημόσιες Δομές Υγείας (κέντρα υγείας και νοσοκομεία όλων των βαθμίδων). Παρά την τοποθέτησή τους στις ίδιες θέσεις και με τα ίδια καθήκοντα με το επικουρικό και μόνιμο προσωπικό, δεν έλαβαν ποτέ το νόμιμο επίδομα επικινδυνότητας για αυτές τις θέσεις, ενώ υπέστησαν καθυστερήσεις στις πληρωμές αργιών και νυχτερινών βαρδιών, που έφτασαν έως και έναν χρόνο. Επιπλέον, υπήρξαν καθυστερήσεις στην αναγνώριση τίτλων σπουδών και προϋπηρεσίας, ενώ η διοικητική ανεπάρκεια και η έλλειψη όρων στην διάθεση των εργαζομένων έφερε τους υγειονομικούς αντιμέτωπους με δύο αφεντικά: τον ΕΟΔΥ και τα νοσοκομεία, που σε κάποιες περιπτώσεις, εκμεταλλεύτηκαν το δωρεάν προσωπικό στο έπακρο, επιβάλλοντας αλλότρια καθήκοντα και αυθαιρεσίες στο πρόγραμμα εργασίας του οποίου φάνηκε να έχουν και τον τελικό έλεγχο, χωρίς περιορισμούς από τον ΕΟΔΥ για το πόσες εξαιρέσιμες υπηρεσίες θα μπορούσε να πληρώσει. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι εργαζόμενοι του PHILOS ΙΙ στα δημόσια νοσοκομεία βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, υπηρετώντας σε κλίνες COVID-19, ΜΕΘ, ΜΕΝΝ, αίθουσες τοκετών, χειρουργεία και ΤΕΠ, χωρίς να λαμβάνουν τα προβλεπόμενα για την εργασία υγειονομικών στα δημόσια νοσοκομεία. Καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, οι εργαζόμενοι βρίσκονταν συνεχώς σε αβεβαιότητα, καθώς ενημερώνονταν την τελευταία στιγμή για την πρόθεση του ΕΟΔΥ να παρατείνει το έργο. Η ανακοίνωση για τη διακοπή των συμβάσεών τους, ήρθε μέσω email, μόλις δεκαπέντε ημέρες πριν οδηγηθούν στο ταμείο ανεργίας, ημέρα Παρασκευή και στο σχόλασμα της πρωινής βάρδιας! Με αυτό το μήνυμα, τους ανακοινώθηκε η ειλημμένη απόφαση για τον τερματισμό του προγράμματος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σε μια επίδειξη πρωτοφανούς αναλγησίας και αδιαφορίας.

Είναι άξιο αναφοράς ότι, ενώ οι εργαζόμενοι είχαν κληθεί νωρίτερα να υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις ότι συμφωνούν με την παράταση της σύμβασής τους έως τις 31 Ιουλίου του 2024, η τελική απόφαση, τους αιφνιδίασε και τους άφησε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Η αντιμετώπιση αυτή, όχι μόνο δεν τιμά τους εργαζόμενους, που υπηρέτησαν με αφοσίωση το έργο του ΕΣΥ, αλλά δημιουργεί και ένα προηγούμενο κακής πρακτικής στην αντιμετώπιση ανθρώπων που βασίζονται στην εργασία τους για την επιβίωσή τους, εργαζόμενους που η ανεύθυνη εργοδοσία έσυρε από ανανέωση σε ανανέωση για να καλύπτουν τις διαρκείς ανάγκες του ΕΣΥ για τις οποίες ευθύνονται αποκλειστικά οι κυβερνήσεις και οι ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας που σήμερα δηλώνει αναρμόδιο!

Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται ούτε για την ορθή λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ούτε για την αποτελεσματική υγειονομική κάλυψη των προσφυγικών δομών

Για να μπαλώσει όπως όπως τα πράγματα η κυβέρνηση καταφεύγει σε λύσεις «του ποδαριού» που εξ’ ορισμού είναι επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία. Το Υπουργείο Μετανάστευσης υπογράφει προγραμματική συμφωνία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) ώστε να αναλάβει την διαχείριση του προγράμματος ΙΠΠΟΛΡΑΤΗΣ Ι που θα αντικαταστήσει το πρόγραμμα PHILOS για καλυφθούν οι άκρως απαραίτητες υγειονομικές ανάγκες στις προσφυγικές δομές. Για το ΕΣΥ ούτε λόγος. Αφήνεται σε ελεύθερη πτώση μέχρι τελικής του κονιορτοποίησης!

Το Υπουργείο Υγείας δεν ενδιαφέρεται για το PHILOS και τους «πρώην» εργαζόμενους σε αυτό και δηλώνει ανερυθρίαστα ότι αυτό ήταν πρόγραμμα για το μεταναστευτικό και οι μετανάστες ανήκουν στο Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, οπότε οι άνεργοι πλέον εργαζόμενοι υγειονομικοί του PHILOS θα πρέπει να απευθύνονται στο Μετανάστευσης και όχι στο Υγείας!

Να σημειώσουμε σε αντίστιξη όμως, πως ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας που ανέλαβε την υλοποίηση όλων των υποέργων PHILOS υπάγεται στο Υπουργείο Υγείας, όπως και τα Νοσοκομεία τα οποία ωφελήθηκαν τελικά από την «εκμετάλλευση» και υπερεκμετάλλευση του προσωπικού!

Οι εργαζόμενοι υγειονομικοί και όλοι οι εργαζόμενοι του υποέργου 4, ιατροί, μαίες, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, διερμηνείς, επιστήμονες υγείας κ.α. δηλώνουν ΩΣ ΕΔΩ! «Ως εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας έχουμε υποστεί απαράδεκτες αδικίες, πρωτοφανή απαξίωση και εξευτελισμό! Απαιτούμε από την κυβέρνηση να σταματήσει να μας αντιμετωπίζει σαν ανόητους, πετώντας το μπαλάκι της «αρμοδιότητας» πότε στο ένα υπουργείο και πότε στο άλλο, λες και δεν γνωρίζουμε καλά ποιες είναι οι αρμοδιότητες και ο ρόλος του κάθε υπουργείου και της κάθε κυβερνητικής καρέκλας, τότε και τώρα! Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί. Απαιτούμε σεβασμό και δικαιοσύνη για όλους τους εργαζόμενους που έδωσαν τη ψυχή τους στη μάχη κατά της πανδημίας και συνέχισαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κάτω από απαράδεκτες συνθήκες. Η αδιαφορία και η υποκρισία πρέπει να σταματήσουν εδώ και τώρα!»

Για το τι γίνεται στις προσφυγικές δομές ουδείς ενδιαφέρεται και ούτε ασχολείται για την επαρκή υγειονομική κάλυψη των προσφυγικών δομών και παρά το γεγονός ότι η στελέχωση σε υγειονομικό και απαραίτητο προσωπικό αυτή τη στιγμή είναι ανεπαρκέστατη –και από ότι προβλέπουμε και στο μέλλον θα παραμείνει έτσι τηρώντας τον κανόνα του ελάχιστου κόστους- το αρμόδιο υπουργείο υγείας επιμένει να δηλώνει αναρμόδιο !

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

1. Μόνιμες σταθερές θέσεις εργασίας, όπως επιτάσσουν οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες των νοσοκομείων και των δομών υγείας τις οποίες και καλύψαμε αντιμετωπίζοντας τόσο την προσφυγική υγειονομική κρίση όσο και την πανδημία του COVID-19! 2. Αναγνώριση της Ειδικής Μοριοδότησης των εργαζομένων του PHILOS ΙΙ στα νοσοκομεία και συνολικά τις δομές υγείας για την υπηρεσία τους κατά την διάρκεια της πανδημίας COVID- 19. Πρόκειται για ένα εργασιακό εφόδιο που ενώ αυτονόητα θα έπρεπε να μας έχει δοθεί, όπως αναγνωρίστηκε και σε όλους τους εργαζόμενους που απασχολήθηκαν με άλλες συμβάσεις σε δομές υγείας εκείνη την περίοδο, εμείς χρειάζεται -για άγνωστο, ακατανόητο και προφανώς άδικο λόγο να αγωνιστούμε για να το αποκτήσουμε. 3. Την ενεργητική υπεράσπιση της υγείας ως καθολικού αγαθού και την αποτροπή κάθε σχεδίου εμπορευματοποίησης της. 4. Την έμπρακτη προαγωγή της δημόσιας υγείας με μόνιμες μαζικές προσλήψεις προσωπικού σε κάθε δομή παροχής φροντίδας από το πρωτοβάθμιο έως το τριτοβάθμιο επίπεδο.

Το Δ.Σ. του Σωματείο Εργαζομένων στον Ε.Ο.Δ.Υ.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα