Στρεπτόκοκκος: Γιατί χρειάζεται Strep Test – Πότε πρέπει να πάρουμε αντιβίωση

Πώς αντιμετωπίζεται η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα;

Parallaxi
στρεπτόκοκκος-γιατί-χρειάζεται-strep-test-π-1111815
Parallaxi

Κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε δύο νηπιαγωγεία της Αττικής, στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, στο Ωραιόκαστρο Σερρών, στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας Καστελλίου Κρήτης και στο Ρέθυμνο.

Την περασμένη Τρίτη σήμανε συναγερμός όταν έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου ενός 5χρονου παιδιού στη Θεσσαλονίκη.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, πάντως, απευθύνει έκκληση να σταματήσουν να κλείνουν τα σχολεία και να σταματήσουν οι απολυμάνσεις, καθώς ο στρεπτόκοκκος δεν επιβιώνει στο περιβάλλον ή στις επιφάνειες.

«Κατανοητό είναι και οι δήμοι και οι γονείς να θέλουν να κάνουν κάτι για να προστατεύσουν τα παιδιά τους, με κλειστά σχολεία και απολυμάνσεις όμως, δεν τα προστατεύουν και μάλιστα μπορεί να κάνουν και κακό», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α (streptococcus pyogenes) είναι βακτήριο που προκαλεί λοίμωξη του λαιμού και των αμυγδαλών.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται μέσω:

  • Των μολυσμένων σταγονιδίων από τις εκκρίσεις ασθενών
  • Της επαφής με επιμολυσμένες επιφάνειες
  • Της επαφής με μολυσμένες δερματικές βλάβες ασθενών
  • Από υγιείς φορείς του βακτηρίου

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από άτομα που είναι συμπωματικά και νοσούν, παρά από υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Συμπτώματα

Τα πιο συνηθισμένα σημεία και συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πονόλαιμο, που ξεκινά αιφνιδίως
  • Πόνο κατά την κατάποση
  • Κόκκινες και πρησμένες αμυγδαλές, που μερικές φορές μπορεί να έχουν λευκές κηλίδες ή πύον
  • Κόκκινες κηλίδες στο ουρανίσκο
  • Πυρετό

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πονοκέφαλο
  • Πόνους στο σώμα ή γενική αδιαθεσία
  • Εξάνθημα
  • Κοιλιακό πόνο, ναυτία ή εμετό, ειδικά σε μικρά παιδιά

Τι πρέπει να κάνουμε

Το κρούσμα πρέπει να παραμείνει στο σπίτι τουλάχιστον 24 ώρες αφού πάρει αντιβίωση για να σταματήσει να μεταδίδει και μετά να πάει στο σχολείο.

Τα μέτρα πρόληψης της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο περιλαμβάνουν:

  • Σωστή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και της υγιεινής των χεριών
  • Εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας
  • Αποφυγή του συγχρωτισμού και σωστό αερισμό των χώρων
  • Σωστή καθαριότητα και απολύμανση των επιφανειών και των συχνά χρησιμοποιούμενων αντικειμένων, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών

    Δύο ειδών λοιμώξεις

«Η θνητότητα είναι μεγάλη, είναι υψηλή, είναι περίπου 25%. 1 στα 4 άτομα που νοσεί πεθαίνει αλλά είναι η διεισδυτική μορφή. Ταυτόχρονα έχουμε και εκατοντάδες άλλα κρούσματα τα οποία δεν έχουν την σοβαρότητα της διεισδυτικής μορφής του στρεπτόκοκκου», τονίζει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκα Μαγιορκίνη, ο στρεπτόκοκκος είναι ένα αρκετά κοινό μικρόβιο.

Το 5–10% του πληθυσμού το έχει στο λαιμό του χωρίς να του προκαλεί πρόβλημα, ενώ και όταν προκαλέσει πρόβλημα, αυτό είναι η κλασσική αμυγδαλίτιδα.

«Δεν πρόκειται για ένα τόσο επικίνδυνο μικρόβιο» τόνισε ο καθηγητής, ενώ αναφερόμενος στον πανικό που τείνει να επικρατήσει αυτή την περίοδο, υπογράμμισε πως μόνο «σε ένα μικρό ποσοστό μπορεί να κάνει τη διεισδυτική λοίμωξη και το 10% που θα κάνουν διεισδυτική λοίμωξη είναι πιθανό να καταλήξουν».

«Πονόλαιμος χωρίς συνάχι ή καταρροή αλλά με πυρετό είναι εικόνα στρεπτοκοκκικής λοίμωξης» σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης αναφερόμενος στα συμπτώματα και τόνισε πως «η αξιολόγηση ενός παιδιού που έχει στρεπτόκοκκο είναι κατά πόσο έχει πρησμένες αμυγδαλές ή έχει κάποιο άλλο σύμπτωμα, όπως είναι για παράδειγμα η οστρακιά, γιατί προκαλεί οστρακιά».

Γιατί πρέπει να γίνεται Strep Test

Εάν το παιδί σας έχει πονόλαιμο ή συμπτώματα στρεπτοκοκκικής φαρυγγίτιδας, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο για να σάς πει εάν απαιτείται εξέταση και θεραπεία για στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα.

Η εξέταση γίνεται συνήθως στο ιατρείο και περιλαμβάνει τη λήψη φαρυγγικού επιχρίσματος (Strep Test).

Εάν το παιδί διαγνωστεί με στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα και τα συμπτώματα δεν αρχίσουν να βελτιώνονται μέσα σε λίγες ημέρες από την έναρξη της θεραπείας, συμβουλευτείτε γιατρό.

Τα τεστ γίνονται μόνο από επαγγελματίες. Δεν μπορεί κάποιος να πάρει ένα τεστ από το φαρμακείο και να το κάνει μόνος του γιατί δεν μπορεί να το αξιολογήσει.

Επιπλέον πολλά από αυτά βγαίνουν και ψευδώς θετικά και ψευδώς αρνητικά.

Πόσο διαρκεί συνήθως η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα;

Συνήθως χρειάζονται 2-5 ημέρες για να εμφανιστούν τα συμπτώματα της στρεπτοκοκκικής φαρυγγίτιδας σε κάποιον που έχει εκτεθεί στον στρεπτόκοκκο της ομάδας Α. Με τη σωστή διάγνωση και θεραπεία, τα περισσότερα παιδιά αισθάνονται καλύτερα και μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο και στις δραστηριότητές τους μέσα σε λίγες ημέρες.

Πώς αντιμετωπίζεται η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα;

Για τη θεραπεία της στρεπτοκοκκικής φαρυγγίτιδας χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά, τα οποία μπορούν να μειώσουν τη διάρκεια της ασθένειας, να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα, να αποτρέψουν τη μετάδοση του βακτηρίου σε άλλα άτομα και να προλάβουν τις επιπλοκές.

Μέσα σε 24 ώρες από την έναρξη της αντιβιοτικής αγωγής για τη στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα, το παιδί θα αρχίσει να αισθάνεται καλύτερα και ο στρεπτόκοκκος δεν θα είναι πλέον μεταδοτικός. Είναι σημαντικό όμως να ολοκληρώνεται η αντιβιοτική αγωγή που έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός, ακόμη και αν το παιδί αισθάνεται καλύτερα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν χρειάζονται αντιβιοτικά όλοι όσοι έχουν πονόλαιμο. Αυτό ισχύει αν ο πονόλαιμος προκαλείται από ιογενή λοίμωξη και όχι από τα βακτήρια στρεπτόκοκκου ομάδας Α.

Eπιπλοκές

Η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα σπάνια προκαλεί σοβαρές επιπλοκές. Επιπλοκές μπορεί να εμφανιστούν μετά από λοίμωξη από στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα, εάν τα βακτήρια εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος. Επομένως, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας εάν εσείς ή το παιδί σας εμφανίσετε συμπτώματα στρεπτοκοκκικής φαρυγγίτιδας, προκειμένου να καθοριστεί ποια είναι η απαραίτητη εξέταση και θεραπεία ή εάν τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται μέσα σε μερικές ημέρες μετά την έναρξη της θεραπείας.

Οι επιπλοκές τη λοίμωξης από βακτήρια του στρεπτόκοκκου ομάδας Α περιλαμβάνουν:

  • Μόλυνση του αυτιού
  • Μόλυνση των ιγμορείων
  • Αποστήματα των αμυγδαλών ή του λαιμού
  • Ρευματικό πυρετό
  • Μεταστρεπτοκοκκική σπειραματονεφρίτιδα
  • Λοιμώξεις του αίματος, σύνδρομο τοξικού σοκ και άλλες σοβαρές λοιμώξεις
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα