Στρεπτόκοκκος: Τι είναι το σύνδρομο τοξικού σοκ STSS και ποια τα ύπουλα συμπτώματα
Συνεχίζουν να αυξάνονται τα περιστατικά στρεπτόκοκκου
Συνεχίζουν να αυξάνονται τα περιστατικά στρεπτόκοκκου, ενώ ανησυχία προκαλεί το σύνδρομο στρεπτόκοκκου τοξικού σοκ (STSS).
Πρόκειται για μια σπάνια βακτηριακή λοίμωξη, που ωστόσο θεωρείται αρκετά σοβαρή. Μπορεί να προκαλέσει χαμηλή αρτηριακή πίεση, ανεπάρκεια πολλαπλών οργάνων, ακόμα και να οδηγήσει στον θάνατο.
Για να προκληθεί το εν λόγω σύνδρομο, τα βακτήρια που ονομάζονται στρεπτόκοκκος της ομάδας Α εξαπλώνονται στους βαθύτερους ιστούς και στην κυκλοφορία του αίματος, όπως αναφέρει το Healthstat.gr.
Μάλιστα, άγνωστο παραμένει ακόμα για τους επιστήμονες πώς εισήλθαν τα βακτήρια στο σώμα, για τους μισούς από όσους παθαίνουν STSS Μερικές φορές τα βακτήρια εισέρχονται στο σώμα μέσω ουλών στο δέρμα, όπως τραυματισμός ή χειρουργική πληγή. Τα βακτήρια μπορούν επίσης να εισέλθουν στο σώμα μέσω των βλεννογόνων, όπως το δέρμα μέσα στη μύτη και το λαιμό.
Το STSS σπάνια είναι μεταδοτικό
Είναι πολύ σπάνιο κάποιος με STSS να μεταδώσει τη λοίμωξη σε άλλα άτομα. Ωστόσο, οποιαδήποτε λοίμωξη από στρεπτόκοκκο ομάδας Α μπορεί να μετατραπεί σε STSS και είναι πολύ εύκολο να εξαπλωθούν τα βακτήρια της ομάδας Α.
Η ασθένεια επιδεινώνεται αμέσως μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων
Το STSS συχνά ξεκινά με τα ακόλουθα συμπτώματα:
– Πυρετό και ρίγη
– Μυϊκούς πόνους
– Ναυτία και έμετο
Μετά την έναρξη των πρώτων συμπτωμάτων, συνήθως χρειάζονται μόνο περίπου 24 έως 48 ώρες για να αποκτήσει ο ασθενής χαμηλή αρτηριακή πίεση. Μόλις συμβεί αυτό, το STSS γρήγορα γίνεται πολύ πιο σοβαρό. Τότε εμφανίζονται τα παρακάτω:
– Υπόταση
– Ταχυκαρδία
– Ταχύπνοια
– Ανεπάρκεια οργάνων
Παραδείγματα: Κάποιος με νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να μην ουρεί. Κάποιος με ηπατική ανεπάρκεια μπορεί να αιμορραγεί ή να μελανιάσει πολύ ή το δέρμα και τα μάτια του να κιτρινίσουν.
Ποιοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο Οποιοσδήποτε μπορεί να εμφανίσει STSS, αλλά υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο να κολλήσετε αυτή τη λοίμωξη.
Ηλικία
Το STSS είναι πιο συχνό σε ενήλικες 65 ετών και άνω.
Λοιμώξεις ή τραυματισμοί στο δέρμα Τα άτομα με ανοιχτές πληγές διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για STSS. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει άτομα που χειρουργήθηκαν πρόσφατα, ή έχουν ανοιχτές πληγές λόγω κάποιας ιογενούς λοίμωξης.
Άλλοι παράγοντες υγείας Τα άτομα με διαβήτη ή διαταραχή χρήσης αλκοόλ, γνωστή ως εξάρτηση από το αλκοόλ ή αλκοολισμός, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για STSS.
Με πληροφορίες: Healthstat.gr